(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als mensen toegang hebben tot legale, recreatieve wiet zie je in die gebieden een daling van de verkoop van slaapmiddelen. Niet heel verrassend misschien voor ons als cannabis liefhebbers. Maar het Amerikaanse onderzoek toont wel eens te meer aan dat een heleboel pillen en middelen de deur uit kunnen dankzij cannabis!

Slaapmiddelen versus wiet in Colorado

De studie met de titel ‘Using recreational cannabis to treat insomnia: Evidence from over-the-counter sleep aid sales in Colorado‘, is uitgevoerd door onderzoekers van de University of New Mexico en de California Polytechnic State University. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het decembernummer van het vakblad  Complementary Therapies in Medicine.

De insteek van het onderzoek was om te begrijpen of en waarom mensen conventionele slaapmedicatie (ofwel OTC, medicijnen die je zonder doktersrecept kunt kopen in apotheken en drogisterijen) verruilen voor recreatieve wiet. Daarvoor vergeleken ze de maandelijkse verkoopcijfers van drogisterijen m.b.t. het marktaandeel van ‘OTC sleep aids’ met verschillende vormen van ‘dispensary-based cannabis access’.

Ofwel: hoeveel slaapmiddelen worden er nog verkocht als mensen ook naar een wietwinkel kunnen als alternatief? En waar beter als in de staat Colorado kan je zoiets testen. Gegevens van diverse gemeenten daar tussen december 2013 (nog voor de legalisering van recreatieve wiet op 1 januari 2014) en december 2014 werden voor de studie geanalyseerd.

Significante afname marktaandeel slaapmiddelen

“Voor de eerste keer tonen wij de negatieve associatie aan tussen toegang tot recreatieve cannabis en de verkoop van OTC slaapmiddelen. Dat suggereert op zijn minst dat sommige recreatieve kopers cannabis eerder voor therapeutische redenen gebruiken dan voor recreatieve”, schrijven de onderzoekers. Volgens hen switchen er ook zoveel mensen dat er sprake is van een ‘statistisch significante afname’ van het marktaandeel van slaapmiddelen.

De onderzoekers melden dat de genoemde negatieve associatie kon worden vastgesteld door de dalende verkopen van medicatie zoals slaap-opwekkende antihistaminica (denk aan Difenhydramine en Doxylamine bijvoorbeeld).

[tekst gaat verder onder de foto]

Het is eenvoudig: hoe meer cannabiswinkels er zijn in een buurt hoe minder slaapmiddelen er over de toonbank van de drogisterij gaan… [foto: Lightspring/Shutterstock]

Hoe meer wietwinkels, hoe minder slaapmiddelen

“De omvang van het dalende marktaandeel neemt toe naarmate er meer dispensaries (cannabiswinkels, red.) in een gemeente komen en hogere wietverkopen op gemeentelijk niveau”, schrijven de onderzoekers. Daarbij tekenen ze aan dat die daling met name veroorzaakt wordt door slaapmiddelen als Difenhydramine en Doxylamine en minder door kruiden-slaapmiddelen en melatonine.

Overigens helpt medicinale/recreatieve cannabis natuurlijk ook bij het minderen en/of stoppen met benzodiazepinen, de veel gebruikte kalmerings- en slaapmiddelen die je alleen via een recept kunt aanschaffen.

LEES OOK:  Studie • 45% dumpt benzodiazepinen dankzij mediwiet

Meer onderzoek noodzakelijk

Slaapstoornissen zijn – op dit moment – in geen enkele Amerikaanse staat met legale medicinale cannabis een ‘specifieke gekwalificeerde aandoening’. Maar volgens deze onderzoekers toont hun studie wel aan dat wiet een steeds populairdere remedie wordt in de behandeling van slapeloosheid – maar dat meer onderzoek noodzakelijk is.

“Er is dringend behoefte aan onderzoek dat is ontworpen om de relatieve effectiviteit en de bijwerkingen van conventionele slaapmiddelen én van cannabis(producten) te meten, concluderen de Amerikaanse wetenschappers. “Dit om de behandeling van slaapstoornissen te verbeteren en tegelijkertijd de potentiële serieuze negatieve bijwerkingen te minimaliseren.”

LEES OOK:  Onze beste artikelen over wiet als slaapmiddel

[openingsfoto: Wollertz/Shutterstock]
(advertenties)