(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Super dit! Ja, wij hadden zelf al langer het vermoeden, maar volgens de definitie van Thom Palstra, hoogleraar en directeur van het Zernike Institute for Advanced Materials is het dus ook zo: hennep is een supermateriaal. 

Er zijn op deze wereld heel veel materialen, maar slechts een paar supermaterialen en hennep is daar een van. Nu kunnen wij hennep wel super noemen, maar er zijn mensen die gespecialiseerd zijn in zogenaamde supermaterialen. Superspecialisten zou je kunnen zeggen. Een van hen is Thom Palstra, en hij noemt onder andere hennep als supermateriaal. Volgens Palstra zijn supermaterialen, materialen die vergeleken met ‘normale’ materialen, uitzonderlijke eigenschappen hebben, en hennep is volgens hem dus zo’n materiaal.

De term supermateriaal werd volgens Palstra bedacht door uitvinder en materialenspecialist Sungho Jin. Hij kreeg het idee in de supermarkt waar je olijven kunt kopen en grote olijven, maar dus ook kolossale (super) olijven. 

Waarom?

Dat de hennepplant een bijzondere plant is wisten we natuurlijk al, je kunt er allerlei oerdegelijke producten en zelfs gebouwen mee maken, het groeit als kool en verbruikt daarbij bijna geen meststoffen of bestrijdingsmiddelen, het saneert de bodem en ververst de lucht, je kunt er biobrandstof en kleding van maken en ga zo maar even door. Maar het is met name een supermateriaal omdat je er aarbevingsbestendig bouwmateriaal van kunt maken, zo lezen we op rtlz.nl.

shutterstock_333283853

Grafeen is nog een supermateriaal, maar zou vervangen kunnen worden met nanosheets van hennep. Foto: Tatiana Shepeleva, Shutterstock.com

Grappig is dat ook grafeen als supermateriaal genoemd wordt. Wij weten toevallig dat grafeen heel duur is en dat het gebruikt wordt in superbatterijen (extra goede batterijen zeg maar) waar het vervangen zou kunnen worden door nanosheets gemaakt van – jawel – hennepvezels! En daarmee is hennep dus eigenlijk dubbel super!

[Openingsfoto: Monkey focus, Shutterstock.com]
(advertentie)