(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je wordt tegenwoordig een beetje doodgegooid met de term superfood, maar als er 1 kampioen is die deze benaming verdient is het hennepzaad. Inderdaad een volbloed zusje van onze wiet, met ongekende voordelen voor de gezondheid van je lichaam (en geest)!

Hennep, het nichtje van cannabis

Hennep en cannabis zijn dan wel twee verschillende dingen – belangrijkste verschil is natuurlijk dat je lekker stoned of high kan worden van wiet en dat je een heel hennepveld kunt smoren en nog niks voelt (behalve hoofdpijn). Het is echter wel familie van elkaar, maar dan meer verre nichtjes dan tweelingen.

De zaden waar we het hier over gaan hebben komen dus van de hennepplant. Die heeft van nature niet of nauwelijks THC aan boord, dus kan zelfs je stokoude anti-drugs opoe ervan profiteren zogezegd. Voor iedereen die gezond(er) wil leven zetten we negen voordelen van hennepzaad op een rijtje!

shutterstock_376563043

Hennepzaden hebben heel veel geweldige eigenschappen! [foto: JGade/Shutterstock]

1 Hennep vermindert het risico op hartziekten

Hennepzaad bevat arginine – 1 van de 20 natuurlijk voorkomende aminozuren – en gamma-linoleenzuur (GLA), een onverzadigd omega 6-vetzuur met drie dubbele bindingen dat in het lichaam uit linolzuur wordt gevormd. Beiden worden gelinkt aan een lager risico op hartziekten. Dierenstudies suggereren ook dat het zorgt voor een lager bloeddruk en het risico op bloedstolling.

2 Hennep helpt bij spijsvertering

De schil van hennepzaden bevat hoge hoeveelheden van oplosbare en niet-oplosbare vezels. Die stimuleren de spijsvertering door de darmen schoon te maken. Vezels verhogen ook de verzadiging, wat je wat eten betreft langer voldaan laat voelen.

3 Hennep is een geweldige bron van proteïne

Meer dan een kwart van de calorieën in hennepzaden komt van hoog-kwalitatieve proteïnen, waarmee ze andere superfoods als bijvoorbeeld chiazaad achter zich laten. Relatief gezien biedt hennepzaad je dezelfde hoeveelheid proteïne als biefstuk, lam of kip waarmee het een prima proteïnebron vormt voor vegetariërs en veganisten.

4 Hennep verbetert de spierbeheersing en -functies

shutterstock_162567575

Hennepzaad mag zich met recht een superfood noemen, er zijn weinig andere natuurproducten met zoveel voordelen voor je gezondheid! [foto: Madlen/Shutterstock]

Hennepzaad bevat niet alleen alle 20 aminozuren, maar ook 9 van de essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren. Deze zorgen voor een betere controle van de spieren, mentale functies en algeheel lichaamsonderhoud van cellen, weefsel en organen.

5 Hennep zou wel eens Alzheimer kunnen afweren

Omega-3 vetzuren komen voornamelijk voor in vis, maar worden ook aangetroffen in sommige planten en noten, inclusief hennepzaden. En bovenop hun voordelen dat ze bloeddruk verlagen en het risico op hart- en vaatziekten zijn er aanwijzingen dat het zelfs de ziekte van Alzheimer kan afweren.

6 Hennep kan helpen om de botten sterk te houden

Net als voor omega-3 vormen hennepzaden ook een geweldige bron van omega-6 vetzuren. Deze helpen om de groei van de huid en het haar te stimuleren, houden de botten gezond, reguleren het metabolisme (ofwel de stofwisseling; het geheel van biochemische processen die plaatsvinden in cellen en organismen), en de hersenfuncties.

7 Hennep helpt tegen huidaandoeningen

Wanneer je uit hennepzaden olie extraheert kan deze gemakkelijk worden opgenomen door de huid. Zo kan een droge huid worden geregenereerd en verzorgd, het voorkomt slap worden door veroudering en kan voor verlichting zorgen bij huidaandoeningen als eczeem.

8 Hennep vermindert de symptomen van menstruatie (en menopauze)

Vervelende bijwerkingen die worden veroorzaakt door PMS (premenstrueel syndroom) worden vaak veroorzaakt door gevoeligheid voor het hormoon prolactine. Het gamma-linoleenzuur (GLA) dat in hennepzaden voorkomt staat erom bekend dat het op natuurlijke wijze de hormoonbalans reguleert. Andere studies wijzen er ook op dat de zaden de symptomen van de menopauze kunnen verminderen.

9 Hennep is een goede bron van vitaminen en mineralen

Hennepzaden zijn een geweldige bron van vitamine E, wat helpt om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast levert hennepzaad ook mineralen als ijzer, zink, magnesium, fosfor en kalium!

[openingsfoto: NADKI/Shutterstock]
(advertentie)