(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gaat goed en het gaat hard met de legale cannabisbranche in de Verenigde Staten. En dat legt de werknemers in deze snelgroeiende industrie bepaald geen windeieren, zo blijkt uit onderzoek van Glassdoor. Zo betaalt een wiet job 11 procent meer dan de gemiddelde Amerikaanse baan!

 

Legale wietindustrie groeit als… wiet

De VS tellen in totaal 50 staten en 33 daarvan kennen inmiddels legale medicinale en/of recreatieve wiet. Geen wonder dus dat ook het aantal banen in de cannabizz snel stijgt. Tussen december 2017 en december 2018 nam het aantal wietvacatures tot met liefst 76 procent, zo blijkt uit een arbeidsmarktrapport van Glassdoor. Alleen al afgelopen december stonden er 1.512 vacatures open voor cannabispersoneel in de U.S.A.

Bovendien is de stijging tussen 2017 en 2018 bepaald geen incident, zo stelt Glassdoor. Met andere woorden: de legale cannabisbranche blijft voorlopig hard groeien. Zeker ook omdat de legaliseringsgolf nog tientallen staten kan meepakken en helemaal als het gaat om recreatief gebruik – legale funwiet is er nu in 10 staten namelijk!

En ook aan de steun van het volk zal het niet liggen, want volgens een opiniepeiling van Gallup uit oktober 2018 is inmiddels een recordaantal van tweederde van alle Amerikanen voor nationale legalisering.

Zakelijk vertrouwen

Die overweldigende publieke steun én het feit dat Canada afgelopen oktober in één klap in heel het land recreatieve wiet legaliseerde, inspireert de industrie om grote investeringen in human resource (personeel) te doen denkt Glassdoor.

“Het investeren in het inhuren van arbeidskrachten is één van de sterkste indicatoren voor zakelijk vertrouwen, omdat het een substantiële langetermijn-investering vergt in tijd, moeite en geld”, schrijft econoom en datawetenschapper Daniel Zhao op het weblog van Glassdoor.

Om wat voor soort wietjobs gaat het eigenlijk? Natuurlijk voor een stevig deel ‘retail workers’, mensen die in de dispensaries cannabis(producten) verkopen, en wiettelers. Maar 53 procent van alle canna-vacatures betreft technische en andere professionele banen zoals audit assurance managers, product managers en marketing managers. “Terwijl de branche steeds meer legitiem wordt, stijgt de vraag naar meer professionals die de business helpen met belastingzaken en regulering-issues en de markt helpen opschalen”, aldus Zhao.

Wiet betaalt bovengemiddeld goed

En dan dat andere ‘groen’ ofwel de poen. Ook niet onbelangrijk natuurlijk bij een job, en ook wat dat betreft steken de wiet jobs erbovenuit. Gemiddeld verdient een cannabiswerknemer in de VS met een jaarinkomen van 58.511 dollar 11 procent – ofwel 5.648 dollar – meer dan het gemiddelde Amerikaanse salaris (dat dus $52.863 bedraagt).

Daarbij moeten we wel aantekenen dat het loon uiteraard nogal kan verschillen afhankelijk van het soort werk. Zo levert een servicebaantje je per jaar $22.326 op, maar een bedrijfsjurist tikt al snel $215.384 binnen.

California über alles

Mocht je overwegen om in de cannabizz in Amerika aan de slag te gaan, dan is het handig om te weten dat Californië the place to be is. Zo’n 13 procent van alle wietvacatures wordt aangeboden in San Francisco, gevolgde door Los Angeles met 12%. Pas op de derde plaats komt de hoofdstad van Colorado: Denver (7%). De top 5 wordt gecomplementeerd met New York en Seattle, met allebei 4% van het totaal aantal wietjobs.

[openingsfoto:  ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertentie)