(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In deze serie lees je hoe het zit met cannabis in vakantielanden. Handig om te weten, want een verblijf in een buitenlands cachot is geen pretje. We zijn terug op het Afrikaanse continent, in het land waar op 18 december 2010 de Arabische Lente begon: Tunesië.

 

Cannabis in Tunesië

tunisia-marijuanaDe ligging van de Republiek Tunesië is ideaal voor de handel in cannabis en hasj. Het land ligt zeer dicht bij zowel Marokko, de grootste producent van hasj ter wereld, en de zuidkust van Europa, dat de toegang naar ’s werelds grootste consumentenmarkt voor drugs vormt. In de afgelopen jaren kon de handel bloeien dankzij de politieke instabiliteit.

Cultureel cannabisgebruik in Tunesië

Zatla (het lokale woord voor cannabis) wordt overal verkocht en gebruikt, zowel op het platteland als in de stad. Voor veel jonge mensen in Tunesië is de handel in hasj en andere illegale goederen een belangrijke bron van inkomsten, vooral voor inwoners van de grensstreek. Tunesië is economisch relatief stabiel en de levensstandaard is in de afgelopen tientallen jaren aanzienlijk toegenomen. Een groot deel van de plattelandsbevolking is echter nog steeds arm en leidt een gemarginaliseerd bestaan, waardoor illegale handel voor velen een noodzaak is. Sinds de revolutie die een eind maakte aan het onderdrukkende bewind van voormalig president Ben Ali is het drugsgebruik toegenomen, hoewel men het nog niet als een ernstig probleem beschouwt.

De hedendaagse cannabishandel in Tunesië

Tunesië neemt een zeer belangrijke plaats in op de handelsroutes over land en zee. Via Algerije wordt enorm veel hasj en cannabis uit Marokko gesmokkeld en sinds enkele jaren komen steeds grotere hoeveelheden cannabis uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara via de zuidelijke grens met Libië het land binnen.

iBGkZVn6TG8ESinds de opstand tegen het bewind van Ben Ali tussen 2010 en 2011 is de grensoverschrijdende handel makkelijker geworden, waarbij de ontwrichting door de oorlog in Libië ook geholpen heeft. Illegale goederen zijn voor een aanzienlijk deel van de bevolking in de grensstreek van Tunesië al jaren een bron van inkomsten, maar de Tunesische overheid is zeer bezorgd over de toename van nieuwe en gevaarlijkere goederen, zoals heroïne, cocaïne en wapens, die voor het grootste deel vanuit Libië het land binnenkomen.

Cannabiswetgeving in Tunesië

De Tunesische aanpak van drugsgebruikers en verslaafden is van oudsher zeer streng, en wel zodanig dat een duidelijke protestbeweging begint te ontstaan. In de wet op handel in verdovende middelen uit 1992 staat dat iemand die drugs bezit of heeft gebruikt een gevangenisstraf van tussen een en vijf jaar en een boete van 1000-3000 Tunesische dinar (rond EUR 460-1380) kan krijgen. De verplichte minimumstraf is één jaar gevangenisstraf en een boete van 1000 dinar. Bij een ernstiger vergrijp, zoals verkoop, teelt en handel, kan de straf variëren van tien tot twintig jaar gevangenisstraf in combinatie met een boete van 20.000 tot 100.000 dinar (EUR 9180-45.900).

Cannabis legalisatie in Tunesië

z30hkdIVqmsNu de levensstandaard en vrijheid van meningsuiting in Tunesië de afgelopen jaren is verbeterd, begint men zich in de samenleving en de media steeds meer bewust te worden van de mensenrechten. Door breed ongenoegen over de hardhandige tactieken van de veiligheidstroepen beginnen velen vraagtekens te plaatsen bij de manier waarop de wetgeving gehandhaafd wordt en bij de strengheid van de bestaande wetgeving, niet alleen ten aanzien van cannabis, maar ook ten aanzien van vergrijpen als blasfemie.

Op een in 2012 opgerichte Facebookpagina, die op het moment van schrijven 2250 ‘likes’ had, wordt voor hervorming van de cannabiswetgeving gepleit. Onder het motto ‘Samen voor de legalisatie van cannabis’ heeft de groep demonstraties met honderden deelnemers georganiseerd waarop men een eind aan de onrechtvaardige straffen voor bezit eiste. De aanhangers zijn verbolgen dat de verdreven Ben Ali klaarblijkelijk ongestraft cannabis kon bezitten en consumeren, terwijl duizenden jaarlijks voor hetzelfde ‘vergrijp’ in de gevangenis belandden en nog steeds belanden.

Cannabis kopen in Tunesië

KnipselCannabis en hasj zijn goedkoop in Tunesië en overal verkrijgbaar, maar iemand die het wil roken moet altijd op zijn hoede blijven. De Tunesische politie is streng, wil graag de wet handhaven en treedt vaak hardhandig op bij een arrestatie of voorarrest. Bovendien kan iedereen zonder waarschuwing of zonder toestemming te hebben gegeven aan een willekeurige urinetest onderworpen worden.

Een toerist die in Tunesië cannabis en hasj wil kopen, kan dit meestal het beste aan de medewerkers van een hotel, café of restaurant vragen. Men zegt dat in sommige hotels in Tunis de medewerkers zelfs actief hasj aan de gasten in de bar aanbieden en er zijn zelfs anekdotes over hotels met een hookah- en bong-rookruimte.

In de meeste stedelijke gebieden in Tunesië zijn veel straatdealers, maar deze kun je meestal beter vermijden, want hun koopwaar is over het algemeen van slechte kwaliteit en er is een grotere kans dat je door de politie gezien wordt. In sommige gebieden kan de politie ook met infiltranten werken of met de straatdealers samenwerken. De prijs van cannabis en hasj in Tunesië varieert naar gelang de kwaliteit en ligt gewoonlijk tussen 1 en 4 euro per gram.

Vakantieplannen?

Lees het hele artikel over Tunesië HIER.

Eerdere afleveringen van de serie RollingStoned op Reis – o.a. Frankrijk, Italië, Portugal, Turkije – vind je onder het kopje ‘Cannabis Lifestyle’ in de menusectie Entertainment!

(advertentie)