(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met de belastingopbrengsten van legale cannabisverkoop kun je leuke dingen doen. Zo ook in Portland, de grootste stad van de Amerikaanse staat Oregon. Maar aangezwengeld door de recente Black Lives Matter-protesten én op aanraden van de legale wietbranche haalt het stadsbestuur nu 2 miljoen dollar ‘wietgeld’ weg bij de politie, om dat te besteden aan hulp voor gekleurde gemeenschappen.

Cannabis belastinggeld voor politie van de baan

Het is niet ongebruikelijk in Noord-Amerika om de inkomsten uit belastingen en accijnzen op legale wiet uit te geven aan zaken als beter onderwijs, gezondheidszorg, natuurbeheer, drugsvoorlichting en… law enforcement. Maar door de moord op George Floyd staan de wetshandhavers in de VS er momenteel beroerd op bij het publiek. En bij de politiek, zoals blijkt uit het besluit van Portland om ‘wietgeld’ weg te halen bij het politiekorps en door te sluizen naar hulp aan communities of color.

De blauwhemden wordt in totaal liefst 12 miljoen dollar afgepakt en al die poen gaat naar de minderheden in Portland, een stad met een kleine zeshonderdduizend inwoners. Minimaal 2 miljoen dollar daarvan komt uit belastingen en toeslagen uit de lokale cannabisverkoop, zo bericht de krant Chicago Tribune. Recreatieve wiet is sinds 2015 legaal in de staat Oregon.

Oproep van verenigde cannabisbedrijven in Oregon

Exit ‘cannabis-derived tax funds for the city’s police budget’ dus. Vorige week al had Portland’s burgemeester Ted Wheeler aangekondigd dat de politie het maar eens met 12 miljoen minder moet doen. Wellicht was de burgervader op dat idee gebracht door een open brief van de Oregon Cannabis Association, waarin de wietbranche oproept om wietgeld voortaan te gebruiken voor nuttige(re) zaken als sociale programma’s en diensten die gemeenschappen van minderheden helpen.

Ach weet je wat, komt die brief:

Portland Cannabis Tax OCA L… by Brian MacIver on Scribd

Burgemeester Wheeler bekent kleur

Mooie gedachten en wensen, maar ook stevige taal van de verenigde cannabisbedrijven in Oregon. Gelukkig is de open brief niet aan dovemansoren gericht en treedt burgemeester Wheeler dus enkele dagen later al handelend op. Dat is des te opmerkelijker omdat Wheeler zelf gewerkt heeft als politiecommissaris!

Tja, beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald nietwaar? Daarom geven we het laatste woord aan de witte burgemeester van Portland. Wheeler: “My privilege as a white man, my privilege as the mayor and the leader of the institutions of power in this community I believe shielded me from time to time from the many difficult and uncomfortable truths about our history and about our society.”

[openingsbeeld: Alena A/Shutterstock]
(advertentie)