(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel we al ruim twee maanden in 2020 zitten, is het deze week tóch oud en nieuw bij wietman Willie. De ‘oude’ wietplanten AK Choco Kush en Mohammed naderen namelijk bijna hun einde, en zullen daarna plaatsmaken voor een ‘nieuwe’ lichting wietplanten, die vorige week gezond ter wereld kwamen.

Het is alweer de tiende week van de kweek en de zevende week van de bloei van mijn huidige kweek. Het zit er dus ook bijna op voor de AK Choco Kush en de Mohammeds. Mohammed heeft een bloeitijd van 7 tot 8 weken nodig en de AK Choco Kush bloeit volgens Amsterdam Genetics 8 tot 9 weken.

De ongenode gasten die ik vorige week ontdekte (zie foto hieronder), blijken niet schadelijk te zijn. Het zijn namelijk springstaarten. Ze eten schimmels en lijken voor nu alléén in de pot van de AK Choco Kush te zitten. Het zijn er inmiddels ook niet meer zo veel als vorige week. Erg bedankt voor de tips die via de mail zijn binnenkomen.

Springstaart

Willie’s ongenode gasten blijken onschuldige (maar irritante) springstaarten.

Hoe gaat het met de dames?

De AK Choco Kush staat nog steeds rechtop maar ze wordt wel topzwaar nu. Haar aanééngesloten hoofdtop is nog steeds 35 centimeter maar wel zichtbaar dikker geworden. De diameter van deze knoepert is nu 6,6 centimeter. Links achterin de CNNBS G-Kit XL vinden we de kleinste Mohammed. Dit dametje is aardig aan het uitzetten. Met een aanééngesloten hoofdcola van 27 centimeter en een diameter van 5,6 centimeter is ze minder klein dan je op het eerste gezicht zou denken.

Aan de rechterkant, vooraan in de kweekkast staat de eerste gebogen Mohammed. Ik heb haar maar even van links en van rechts op de foto gezet. Deze hoofdtop heeft een diameter van wel 8,1 centimeter!

We zijn aangekomen bij de laatste Mohammed, die rechts achterin de G-Kit XL staat. Deze heeft duidelijk veel last van de zwaartekracht en moeite haar top rechtop te houden. De grootste top van deze plant heeft een diameter van 7,2 centimeter; ernaast groeit nog een dikkert die je rechts onderin op de foto ziet. Alle dames krijgen hun herfstkleuren, en dat is één van de tekenen dat oogsttijd nadert.

Deze secundaire top van de Mohammed rechtsachter liegt er ook niet om!

Trichomen

Zoals gebruikelijk in de laatste fase van de kweek, heb ik de microscoop erbij gepakt om de dames van heel dichtbij te bekijken. Als eerste mocht de AK Choco Kush een blaadje afstaan voor de ‘wetenschap’. Hier zien we de eerste amberkleurige trichomen verschijnen. Deze dame is bijna klaar, en zou officieel één week langer moeten dan de andere dames.

De kleine Mohammed is mooi bedekt met melkachtig witte trichomen.

Op de foto links de gebogen Mohammed vooraan. Op de foto rechts de gebogen Mohammed achteraan, ook deze twee wietplanten zijn mooi bedekt met melkkleurige witte trichomen. Ondanks het lengteverschil gaat de bloei mooi gelijk op met de kleine Mohammed die links achteraan staat.

Tijd om te spoelen

Halverwege afgelopen week ben ik gestopt met het geven van voeding bij het water. Zo kunnen de wietplanten de laatste voedingsstoffen uit de bodem halen en verwerken. De dames aan de linkerkant krijgen nog steeds 1,2 liter water per twee dagen en de dames aan de rechterkant 1,7 liter water per twee dagen. De gemiddelde temperatuur was 25,83 graden Celsius. Iets warmer dus dan vorige week. De gemiddelde luchtvochtigheid was 36,35 procent en dat is 4,27 procent lager dan een week eerder.

Frisian Duck & Critical Orange Punch

De vier zaadjes voor de volgende kweek zijn inmiddels kleine plantjes geworden. Ze staan nu vol trots in de verhoogde CNNBS G-Kit. Ik heb de nieuwkomers al in een pot geplant en onder het Hans Paneel van 100 Watt gezet. De kleine wietplantjes staan hier onder een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker, of zoals ik het graag zeg: 18/6. De blauw omcirkelde planten zijn de Frisian Duck’s en de groen omcirkelde dame is de  Critical Orange Punch.

(K)weekvideo

Deze week heb ik natuurlijk ook weer een time lapse (k)weekvideo gemaakt. Hierop is duidelijk te zien dat de zwaartekracht bij één van de dames zijn tol begint te eisen. De AK Choco Kush zie je bijna voor je ogen dikker worden.

Volgende week in mijn kweekavontuur: is er al geoogst? Zijn de nieuwe bewoners verhuist naar de grote kweekkast?

Willie Wietman

(advertenties)