(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na de turbulente verkiezingen is het tijd om de balans op te maken: wat heeft de politiek de kleinschalige cannabisteler en consument op lokaal terrein te bieden? En wie anders dan columnist/advocaat  mr. Maurice Veldman kwijt zich van deze taak.

Column Mr. Veldman: Nederland-Cannabisland na de gemeenteraadsverkiezingen

Opvallende, maar geenszins onverwachte winst werd geboekt uit tamelijk neutrale hoek, de quasi-linkse liberalen, oftewel D’66, een tot op heden pro-cannabis partij. Of deze club de daad bij het woord zal voegen als het gaat om stelling te nemen tegen de hetze van Opstelten tegen coffeeshops is de vraag, maar dat geldt voor alle partijen die net uit de verkiezingsuitslag komen. Dat D66 lokaal gezien nog nooit zo groot is geweest staat als een huis en is voor de Amsterdamse verhoudingen een interessante ontwikkeling. Wat staat er te gebeuren in het politieke krachtenspel?

Vaart D66 linksom of rechtsom?

In Amsterdam staat Jan Paternotte de komende jaren aan het politieke roer met een eclatante zege op de sociaal-democraten, een niet eerder vertoond sterk staaltje. Het politieke roer was roestig geworden met sinds mensenheugenis de PvdA aan zet in de hoofdstad. Maar het is de vraag of Paternotte linksom of rechtsom het IJ op vaart. Paternotte was altijd een pleitbezorger van coffeeshops. Nu moet hij bij het vormen van een lokale coalitie kiezen, ofwel met de PvdA in zee gaan, misschien zelfs samen met de VVD, of met GroenLinks en wellicht ook met de SP. Daartussen dwarrelt het CDA als mogelijke coalitiepartner.

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam houdt wel van een saffie. De vraag is of hij ook wat toleranter t.o.v. het jointje wordt?

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam houdt wel van een saffie. De vraag is of hij ook wat toleranter t.o.v. het jointje wordt?

Vanuit staatsrechtelijk perspectief bezien is het interessant dat de burgemeester niet onderhevig is aan verkiezingsuitslagen, omdat hij is benoemd en dus ongevoelig is voor de waan van de dag. Dat is een geruststellende gedachte in turbulente tijden.

Maar hij heeft wel rekening te houden met het nieuwe politieke krachtenveld, en daar zit mogelijk winst voor de cannabisondernemer. Ik heb D66 winnaar Paternotte in de Amsterdamse gemeenteraad meermalen met veel retorische pleidooien vóór coffeeshops horen oreren, maar toen zat hij nog in de oppositie. Deze politicus gaf overigens blijk van een degelijke kennis van zaken en van gezond verstand denken. Hij maakte oprecht werk van zijn sympathieke standpunten, dat moet gezegd worden.

In zijn eigen bewoordingen moet het echte werk nu te beginnen. Daarmee doelt hij op het vormen van een coalitie, waarmee direct kleur wordt gegeven aan de politieke koers voor de komende vier jaar. Wat hebben we te verwachten?

De vraag blijft of de Amsterdamse burgemeester onverdroten doorgaat met het ‘klein en beheersbaar maken van het coffeeshopbestand’

Momenteel houdt de Amsterdamse burgemeester zich onledig met gemillimeter over het afstandscriterium met als heilige missie het op bevel van Opstelten sluiten van zoveel mogelijk coffeeshops. Hiervoor heeft hij vorig jaar wel de unanieme steun van de gemeenteraad gekregen, ook van D66. In allerlei debatten stond in de aanloop naar de sluitingen de afwijzing van het afstandscriterium steeds centraal. D66 liep in deze debatten altijd voorop als stelling moest worden genomen tegen deze zinloze maatregel. De burgemeester erkende dat ook hij altijd tegen het afstandscriterium is geweest, maar nadat Opstelten hem herhaaldelijk de oren had gewassen was de burgervader als een blad aan de boom omgeslagen en begon hij ijverig in hoog tempo goed lopende bedrijven te sluiten.

Halt aan massale sluiting coffeeshops?

Een dergelijke houding is tekenend voor de sociaal-democratische ja-knikkers en dat is precies de reden van de historische nederlaag. De vraag blijft of de burgemeester onverdroten door zal gaan met het, zoals hij zelf zegt, ‘klein en beheersbaar maken van het coffeeshopbestand’. Om preciezer te zijn is het de vraag wanneer een halt wordt toegeroepen aan de massale sluiting van coffeeshops wegens het oplossen van niet bestaande problemen. Zal Paternotte net zo overtuigend de strijd aanbinden met de zinloze hetze tegen coffeeshops als hij tot op heden deed voorkomen? Paternotte ging pas om nadat de burgemeester hem had uitgelegd dat Amsterdam de komende twee jaar is gevrijwaard van de wietpas en in ruil voor deze toezegging werk moest maken van het sluiten van coffeeshops. De noodzaak om het wietpas-proces te winnen is dus onverminderd groot. Daarover een andere keer meer.

Zegeviert het gezond verstand?

De komende tijd zal duidelijk worden dat ook de Amsterdamse burgemeester terdege rekening zal hebben te houden met het vers gekozen nieuwe elan, dus met een partij die in woord en gebaar een belofte heeft na te komen. Die luidt dat het gezonde verstand moet zegevieren en de burgemeester ervan moet worden weerhouden nog verder kniebuigingen te doen naar de minister. De tijd zal het leren.

(advertentie)