(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals jullie ondertussen wel zullen weten staat ergens in Sesamstraat een heuse microkwekerij waarin de vrolijke Elmo 4 Amnesia planten klein houdt. Dat minitentje heeft deze week een nieuw motortje gekregen in de vorm van vier LED-kweeklampen. Ook een microkwekerij mag immers best met zijn tijd meegaan.

Hallo lieve kweekvrienden en vriendinnen, ik ben het; Elmo. Ik kom weer met een verse update en ik heb jullie deze week wat leuks te vertellen. Het is niet dat mijn stroomrekening nou zo hoog was vanwege de spaarlampjes in het kaboutertentje, maar ik heb het microkweekje deze week wel van nieuwe – nog iets energiezuiniger – LED-kweeklampjes voorzien.

De spaarlampjes zijn al zo’n 7 jaar oud nu, en hebben hun beste tijd wel gehad dacht ik zo. Bovendien is er zojuist ook een van gebroken. Tijd voor een upgrade dus in het minihokje. Via via (Pino, Tommie etc.) kon ik goedkoop aan een paar industriële LED-kweeklampjes voor de tuinbouw komen. Vier witte lampjes voor de groei- en vier paarse lampjes voor de bloeifase. De lampen zijn 18 Watt en de spaarlampen waren 23 Watt, en daarmee bespaar ik in totaal dus 4 keer 5 = 20 Watt, maar daar is het me niet om te doen. Ik hoop natuurlijk vooral dat deze LED’s tot betere resultaten zullen leiden.

top1

top2

De witte lampjes zijn van Philips, van de paarse LED’s weet ik de afkomst niet. Wel moest ik een paar nieuwe E27 fittingen in de tent aansluiten, want de oude lampjes zaten na 7 jaar een beetje vast. Ze leken geen afscheid van de Amnesen te willen nemen. Zo gezegd zo gedaan; ik haalde de kabeltjes één voor één uit de stekkerdoos en monteerde de nieuwe fittingen netjes met een kroonsteentje en hulsjes voor de ader-eindjes zoals het hoort. Werk altijd met ader-eind hulsjes op je kabels, veiligheid gaat voor alles op het gebied van elektriciteit, ook in kaboutertentjes!

Toen heb ik de verbindingen goed ingetaped, de fittingen opgehangen en kon het LED zonnetje gaan schijnen. Ik ben benieuwd hoe de plantjes dat de komende drie weken gaan vinden. Zo lang duurt het namelijk ongeveer nog voor de dames klaar zullen zijn voor de oogst.

Elmo

(advertenties)