(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Overheid en artsen beweren vaak dat het aan klinisch bewijs ontbreekt voor de medicinale werking van wiet, daarom zetten wij die klinische studies – die er wel degelijk zijn – op een rij! Verder aandacht voor de vele cannabinoïden die er in cannabis voorkomen naast THC en CBD. Pijnpatiënt Peter Schols wil mediwiet kweken met toestemming van zijn gemeente, opnieuw een wetenschappelijke studie die bewijst dat cannabis effectief is bij fibromyalgie en ’s werelds eerste medicinale cannabisinhalator uit Israël.

Somerenaar verzoekt gemeente: laat mij mediwiet kweken

Peter Schols heeft onlangs een verzoek ingediend bij de gemeente Someren om thuis een paar wietplanten te mogen kweken. Schols heeft namelijk chronische pijn als gevolg van twee hartaanvallen. Ook heeft hij al jaren last van fantoompijnen. Die begonnen kort nadat een been werd geamputeerd, vanwege kanker. Inmiddels al dertig jaar geleden.

Met wiet, en dan met name wietolie, kan Schols de heftige pijnen onder controle houden. Maar wietolie is illegaal in Nederland. De enige partij die het legaal verstrekt, is Transvaal Apotheek in Den Haag. Maar dat kan Schols, die van een AOW moet rondkomen, niet betalen… Lees HIER verder

Weinig klinisch bewijs? Wij zetten een aantal onderzoeken op een rij!

De Nederlandse overheid en veel artsen twijfelen nog altijd aan de heilzame werking van cannabis. Zij spreken over een gebrek aan klinische bewijzen. Maar is dat wel zo? Wij denken van niet. Er vinden namelijk honderden wetenschappelijke studies plaats as we speak en er is uiteraard ook al het nodige bewijs verzameld via eerdere klinische proeven met wiet en mensen.

Klinische studies met betrekking tot cannabis zijn tot nu toe relatief zeldzaam door ingewikkelde regelgevingen en eisen. Jammer, want uit klinisch onderzoek naar cannabis komt essentiële informatie. Over welke (toekomstige) wetten en voorschriften rond medicinaal en recreatief gebruik drastisch moeten veranderen, bijvoorbeeld. Lees HIER verder

Studie bevestigt: wiet bij fibromyalgie werkt

Fibromyalgie was jarenlang een onbegrepen aandoening zonder echte behandelopties. Inmiddels wordt de ziekte gelukkig wel alvast erkend. Sterker nog, er zijn signalen dat een tekort aan cannabinoïden fibromyalgie veroorzaakt. En cannabinoïden, die zitten in… cannabis!

Onderzoekers uit Israël concluderen in een nieuw onderzoek dat medicinale wiet bij fibromyalgie pijn vermindert en de kwaliteit van leven verbetert. Daarom vinden zij cannabis een geschikte en veilige behandeloptie voor deze ziekte, waar circa 5 procent van de wereldbevolking aan lijdt. Lees HIER verder

De ruim honderd broertjes en zusjes van THC en CBD

Iedereen die zich verdiept in de medicinale werking van wiet ontdekt dat er nog veel meer werkzame bestanddelen in zitten dan de twee bekende stoffen THC en CBD. Die noemen we cannabinoïden, chemische verbindingen die de plant (aan)maakt. Ze zitten vooral in de bloemen van de vrouwelijke wietplant en kunnen allerlei – ook medicinale – effecten teweeg brengen in ons lichaam.

In totaal heeft de wetenschap inmiddels 112 cannabinoïden geïdentificeerd. De heilzame werking van cannabis hangt namelijk af van nog veel meer cannabinoïden dan van die bekende twee. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan HIER verder

Na 8 jaar en 83 miljoen dollar is hij er: de eerste cannabisinhalator

Syqe Medical, een farmaceutisch bedrijf uit Israël, kondigde op 20 juni de lancering aan van ’s werelds eerste cannabisinhalator. Wat het apparaat zo bijzonder maakt? De inhalator moet artsen in staat stellen een precieze dosis wiet voor te schrijven, afgestemd op de specifieke behoeftes van patiënten.

Deze dosis voldoet bovendien aan alle farmaceutische wensen, optimaliseert de werking en beperkt bijwerkingen tot een minimum. Syqe Medical haalde de afgelopen acht jaar maar liefst 83 miljoen dollar op voor dit nieuwe, baanbrekende apparaat. Het geld is gebruikt voor ontwikkeling en talrijke klinische onderzoeken en wettelijke screeningsprocessen. Lees HIER verder over deze revolutionaire verdamper!

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum

Wil je zelf praten over medicinale cannabis, iets met andere delen of een vraag droppen, meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Drieduizend Nederlanders en Vlamingen gingen je reeds voor!

[openingsbeeld: Flapas/Shutterstock, overige foto’s ook van Shutterstock, voor credits zie Mediwietsite]
(advertentie)