(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is slecht vertoeven op Malta momenteel. Niet zozeer omdat de (na)zomer er al voorbij zou zijn, het blijft de Middellandse Zee tenslotte. Nee, de ellende op het eiland is van veel dramatischer kaliber: de wiet is op! Niet alleen de officieel toegestane medicinale cannabis is al weken uitverkocht, ook op de zwarte markt is naar verluidt geen kruimeltje wiet meer te scoren.

40.000 blowers en patiënten zitten zonder wiet

EU-lidstaat Malta telt iets meer dan een half miljoen inwoners en daarvan zijn er dus maar heel weinig stoned en/of medicated momenteel, dankzij een complete maar onvrijwillige drooglegging. En dat voor een land dat zichzelf tegenwoordig graag aanprijst als de hot spot voor mediwiet in Europa. Geen wonder dat de lokale media over de wietloze toestand berichten met koppen als: ‘So Much For The Medical Hub Of Europe’: Malta Has Run Out Of Cannabis… Again‘. Haha, watskeburt?

Volgens de website Lovin Malta zitten de naar schatting 40.000 cannabisgebruikers met de handen in het haar, omdat zowel de medicinale als de (illegale) recreatieve wiet volkomen uitverkocht is. Het is al de tweede keer ook, al was het tekort in 2018 minder problematisch omdat het toen niet de zwarte markt betrof maar alleen de legale mediwiet.

Een flink deel van die legale medicinale cannabis komt trouwens uit Nederland, want de firma Bedrocan is één van de twee legale mediwiet-merken op Malta. Het andere heet Pedanois. Maar beide firma’s zitten zonder stash, hoe is het mogelijk?

Geen covid-19 maar trage ambtelijke molen

Welnu, dat heeft niet zoals je misschien zou verwachten te maken met corona. Cannabis-activist Andrew Bonello van ReLeaf vertelt aan Lovin Malta dat de drooglegging een gevolg is van vertraging bij het vernieuwen van de importvergunningen voor mediwiet. Ofwel bureaucratische ambtenaren rompslomp, geen onbekend fenomeen in landen rond de Middellandse Zee, zoals we weten.

Volgens Bonello zit Bedrocan zonder wiet sinds ’twee of drie weken’ en kan Pedanois al ‘ongeveer een maand niet leveren’. En ook de illegale markt is opgedroogd volgens de activist. Op de sociale media steken de Maltezer blowers dan ook lustig de draak met de situatie en roepen ze om overheidsingrijpen. Krijg je dus dingen als dit:

Roep om meer variatie en lagere prijzen

Maar waar de recreatieve consument er wellicht nog om kan meesmuilen en er een meme tegenaan gooit op Facebook, daar zijn de medicinale patiënten terecht pisnijdig over het ontbreken van hun medicijn. Vertegenwoordigers van ReLeaf gingen daarom begin deze week om tafel zitten met de Medicijnen Autoriteit. Allereerst om wiet in handen van de patiënten te krijgen, maar ook om over hervormingen te praten die soortgelijke ellende in de toekomst moeten voorkomen.

Bonello: “Wij roepen op tot meer schappelijke prijzen en betere verkrijgbaarheid… het kan toch niet zo zijn dat een medicijn niet op voorraad is op Malta? Ook hebben we een gebrek aan keuzemogelijkheden hier, omdat alle cannabis producten door slechts 2 bedrijven worden geleverd. Dat maakt het ook meer dan ooit evident dat cannabis consumenten het recht moeten krijgen om hun eigen planten te kweken, of toestemming krijgen om een ‘compassionate grower’ te vinden.”

LEES OOK:  Yep, ook Malta rekent zich al rijk met cannabisgeld

Voor verbetering vatbaar

Volkomen terechte eisen van ReLeaf. Zeker als je weet dat een grammetje wiet op Malta gemiddeld 16 euro kost. Ben je dus als patiënt al bijna duizend euro per maand kwijt aan je medicijn als je op een 2 gram per dag recept zit. Geen wonder dat Bonello stelt dat veel patiënten hun eigen wiet willen kweken vanwege de kosten…

Maar goed, voorlopig is dat nog toekomstmuziek. Nu moeten patiënten die legaal wiet willen toestemming hebben van een arts, in het bezit zijn van een controlekaart én is directe goedkeuring van de hoofdinspecteur van Volksgezondheid vereist. Geen wonder dat dus ook op de zwarte markt momenteel geen grammetje wiet meer te scoren is…

(advertentie)