(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We zien het hier in de Lage Landen nog niet snel gebeuren, maar in de Verenigde Staten doen ze het gewoon: het ministerie van Defensie steunt met 26,9 miljoen dollar wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van psychiatrische medicatie op basis van psychedelica. Denk aan ketamine en psilocybine (paddo’s), maar dan zónder de bijwerkingen van het trippen.

Het succesvolle gebruik van drugs als ketamine en ‘magic mushrooms’ (paddestoelen met psilocybine erin) om mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst aan te pakken, heeft geleid tot hernieuwde interesse in psychedelische drugs. Maar voor wetenschappers en medici die staan te trappelen om zulke behandelingen uit te breiden, blijft er één voor de hand liggende vraag staan: is het per se nodig om een psychedelische ervaring te ondergaan bij zo’n behandeling?

Wel de voordelen, niet de nadelen (medisch gezien)

Een internationaal onderzoeksteam hoopt die vraag te kunnen beantwoorden (met NEE, voor alle duidelijkheid) door zich op de ontwikkeling van een nieuw type medicijn te storten dat dezelfde snelle mentale gezondheidsvoordelen heeft als traditionele psychedelica, maar dan zónder de desoriënterende – en soms vervelende – effecten van een volledige trip.

Nou is dat op zich niet wereldschokkend nieuws, maar wel dat DARPA dit onderzoek financiert met liefst 26,9 miljoen dollar. Die afkorting staat voor Defense Advanced Research Projects Agency. Inderdaad, een organisatie van het Ministerie van Defensie! In het persbericht van de University of North Carolina (UNC) School of Medicine, die het nieuws wereldkundig mocht maken, lezen we het doel van deze defensie-miljoenen: ‘het maken van nieuwe medicijnen om effectief en snel depressie, angst en drugsmisbruik te behandelen, zonder grote bijwerkingen’.

Comeback psychedelica

Bryan L. Roth is professor farmacologie aan genoemde universiteit en de leider van het nieuwe onderzoek. Hij zegt: “Hoewel drugs als ketamine en potentieel psilocybine snelle anti-depressieve acties hebben, maken hun hallucinerende, verslavende en desoriënterende bijwerkingen hun klinische toepassing beperkt. Ons team heeft innovatieve methoden en technologieën ontwikkeld om deze beperkingen te overwinnen, met het doel om betere medicijnen te ontwikkelen die deze neuro-psychiatrische aandoeningen behandelen.”

Medicinale kaalkopjes (psilocybine)… het is beslist geen toekomstmuziek meer! [foto: Moha El-Jaw/Shutterstock]

Zoals gezegd zijn psychedelica (ook als medicijn) bezig met een soort van comeback, na de aanvankelijke gloriedagen van de jaren 50/60. In het afgelopen decennium nam wetenschappelijk onderzoek naar de medicinale effecten van psilocybine, ketamine, LSD en MDMA sterk toe. Dat ze het in de tussentijd ‘moeilijk’ hadden heeft uiteraard alles van doen met de war on drugs.

Afgelopen najaar kondigde de beroemde Amerikaanse Johns Hopkins University de komst van een psychedelisch onderzoekscentrum aan (een project van $17 miljoen), waar men gaat bestuderen wat psychedelica doen met ziektes als opiatenverslaving, Alzheimer, depressie, angst en posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

LEES OOK:   Onderzoekscentrum medicinale psychedelica op universiteit VS

Snelwerkend medicijn tegen depressie, angst en PTSS

Op de medische faculteit van de universiteit in de staat North Carolina gaat het onderzoeksteam werken met zowel de echte substanties (a.k.a. drugs) als verfijnde computermodellen om te komen tot de ontwikkeling van snelwerkende medicijnen die zijn geïnspireerd door psychedelica maar dan zonder wat deze onderzoekers ‘ontredderende bijwerkingen’ noemen.

Professor Roth: “Depressie, angst en drugsverslaving treffen een groot segment van de bevolking. Snelwerkende medicatie met anti-depressieve, anti-angst en anti-verslavingspotentie zonder verstorende bijwerkingen bestaat niet. Zelfs niet als experimentele verbinding voor gebruik bij proefdieren. Het creëren van zulke verbindingen verandert de wijze waarop we miljoenen mensen op de wereld behandelen die lijden aan deze serieuze en levensbedreigende ziekten.”

Waarom betaalt het leger mee?

En het zal geen verbazing wekken dat er met name ook onder militaire veteranen relatief veel depressie, angst en PTSS voorkomt. Waarmee we gelijk de vraag hebben beantwoord waarom het leger in godsnaam heel veel geld pompt in onderzoek naar het gebruik van psychedelica…

LEES OOK:   Corona-alcoholisme? Weg ermee met paddo’s en LSD!

[openingsbeeld: Oleg GawriloFF/Shutterstock]
(advertentie)