(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor het eerst is goed in kaart gebracht hoeveel legalisering van cannabis de Amerikaanse economie oplevert in termen van banen. Dat wordt vanwege het federale wietverbod niet bijgehouden door officiële instanties. Cannabis website Leafly en consultancy Whitney Economics hebben staat voor staat alle beschikbare data geanalyseerd en komen tot verheugende cijfers. Alleen al vorig jaar kwamen er meer dan 64.000 fulltime wietjobs bij en in totaal telt de legale cannabisindustrie nu al 211.000 fte’s!

 

De impact van legalisering

Vanwege het nog steeds geldende cannabisverbod in de VS op federaal niveau, negeert het Bureau of Labor Statistics steevast elke cannabis job. Terwijl vriend en vijand kan zien dat het crescendo gaat met de wiet in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Zo steeg de verkoop van legale wiet in 2018 met 34 procent naar een toch bepaald niet onaardige 10,8 miljard dollar.

Een gemiste kans inderdaad en daarom besloot het data team van Leafly, wellicht de grootste cannabis website van de VS, om zelf op onderzoek te gaan naar de impact van legalisering op de arbeidsmarkt. Ze riepen de hulp in van experts van Whitney Economics en ploegden staat voor staat door, op zoek naar de keiharde cijfers. Om na drie maanden noeste arbeid te kunnen concluderen:

‘Legal cannabis is the greatest job creation machine in America. Our employment data proves it’

Aantal fulltime wietjobs steeg vorig jaar met 64.000

Voor hun onderzoek telden de researchers alleen maar de directe, fulltime banen mee die er bestaan in de staten met legale medicinale en/of recreatieve wiet. Op dit moment zijn dat er respectievelijk 34 en 10 trouwens, plus het District of Columbia (een apart gevalletje vanwege hoofdstad Washington D.C.).

Uit alle beschikbare data blijkt dat er op 1 januari 2019 liefst 211.000 volledige wietbanen zijn in de VS. Alleen al in het afgelopen jaar kwamen er 64.000 jobs bij. “Legale cannabis is momenteel de grootste banenmotor in Amerika”, concludeert Leafly dan ook terecht. “Het cannabis personeelsbestand groeide met 21% in 2017. En daar kwam nog eens een stijging van 44% bij in 2018. Wij verwachten voor 2019 minimaal nog een extra groei van 20%, dus dat representeert een groei van het aantal wietjobs van liefst 110 procent in slechts drie jaar.”

Legale wiet is dé banenmotor in VS

Met zo’n groeitempo laat de legale cannabisbranche andere – en wel officieel door de federale overheid erkende – sectoren ver achter zich. In de thuiszorg bijvoorbeeld groeit het aantal vacatures met 47%, het aantal windmolentechnici stijgt met 96% en het aantal installateurs van zonnepanelen met 105%. Maar voor al deze sectoren geldt dat percentage over tien jaar, de 110% binnen wiet is dus in drie jaar!

Opmerkelijk feit uit dit omvangrijke onderzoek is dat de groei in het aantal banen in de twee staten die het eerst overgingen tot legalisering van recreatieve wiet – Colorado en Washington in 2014 – pas nu begint af te vlakken, na ruim vier jaar dus.

Florida en New York

Groeitoppers zijn uiteraard vooral staten waar de legalisering van mediwiet of funwiet recenter plaatsvond, zoals Florida. Alleen al daar steeg het aantal cannabis banen vorig jaar met 703% ofwel meer dan 9.000 fulltime jobs! Ook New York doet een duit in het wietzakje; daar groeide het personeelsbestand met dik 5.000 fte’s, goed voor een stijging van 278 procent.

Voor dit jaar zijn de groeitoppers Californië, Massachusetts, Oklahoma, Arkansas en opnieuw Florida.

Mocht je het gehele rapport ‘Special Report: 2019 Cannabis Jobs Count’ willen downloaden klik dan HIER

[foto: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertenties)