(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Net zoals koks uitkijken naar de Michelin-sterrengids, zo kijken reislustige cannabisliefhebbers reikhalzend uit naar de lijst van Weedblog met daarop de 100 meest bezochte landen gerangschikt naar hun wietvriendelijkheid. Vroeger was dat gesneden kost voor Nederland, maar nu er al jaren een heuse groene revolutie over de aardbol dendert (waaraan wij nauwelijks meedoen), is het de vraag of NL nog wel zo onaantastbaar is.

Cannabis Friendliness Index

Met hun ‘Cannabis Friendliness Index’ helpen de mensen van het Amerikaanse Weedblog ons een handje bij het maken van vakantieplannen of het boeken van stedentripjes. En laat een flink deel van de lockdown-bevolking daar nu nét weer voorzichtig mee bezig zijn!

De timing is dus prima van de hitlijst met wietvriendelijkste landen (of onvriendelijkste als je wil) op de wereld. Want als je dan al ergens naartoe reist in de komende coronatijd, dan wil je natuurlijk wel graag dat je je favoriete genotsmiddel en/of medicijn niet hoeft te missen. Welnu, de nieuwe lijst is er en de hamvraag voor ons kaaskoppen is natuurlijk: hoe doet Nederland het?

Aantal blowers en wetgeving

Eerst even uitleggen hoe de Amerikanen hun Cannabis Friendliness Index bepalen. Om te beginnen kijken ze naar de wetgeving: is cannabis gelegaliseerd, gedecriminaliseerd of nog stomweg verboden? En als het niet mag, hakken ze dan je longen eruit als je toch betrapt wordt? Ook wordt het relatieve aantal cannabisliefhebbers in een land meegenomen, dus hoe meer van ons soort mensen hoe hoger de score.

Voor dat laatste kan je max 100 punten pakken als land, voor de legale status ook max 100, voor legale medicinale wiet 50 punten en als gebruik en smokkel worden bestraft kost je dat als natie zomaar 50 punten. Wie snel heeft meegerekend ziet dat je in totaal maximaal 250 punten kunt aantikken op de Cannabis Friendliness Index.

Nederland is geen absolute top meer

Misschien dat je nu teleurgesteld bent, maar Nederland staat niet meer in de mondiale Top 5 van meest cannabisvriendelijke landen ter wereld. Linksom en rechtsom zijn we gepasseerd helaas, maar dat krijg je met stilstand. Ooit waren we nummer 1 met ons gedogen, onze coffeeshops en het oogluikend toestaan van 5 wietplanten in de tuin. Maar als je na 1976 geen wezenlijke stappen vooruit meer zet (eerder achteruit) dan kun je je nummer 1 positie vaarwel kussen.

Bij deze nog maar eens dan, die vervelende kus. In de nieuwste Cannabis Friendliness Index staat Nederland op plek 6 met 117 punten (van dus de maximale 250 punten die je kunt behalen).

Canada is het meest wietvriendelijke land ter wereld

Niet heel verrassend wellicht is de koppositie van Canada. Die hoeven helemaal niet meer op reis te gaan om in het wietvriendelijkste land op aarde te belanden, wat met dat klotevirus misschien geen strenge straf is haha. Sinds Canada op 17 oktober 2018 besloot om de complete cannabisketen te reguleren – inclusief thuisteelt – is hun nummer 1 natuurlijk ook volledig terecht.

De Top 5 wordt volgemaakt met respectievelijk Uruguay (het enige andere land op aarde dat wiet volledig heeft gelegaliseerd), Georgië, Zuid-Afrika en Guam (een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten). Het moederland van Guam vinden we trouwens pas terug op plek 23…

Hier moet je dus zeker niet naartoe

Straks de volledige lijst, maar nu alvast een waarschuwing voor landen waar je als cannabisliefhebber beter met een boog omheen vliegt, rijdt, vaart of kameelt. Neem Singapore, waar het simpele bezit van 500 gram wiet je de doodstraf kan opleveren!

Volgens Weedblog hanteren ze eveneens draconische (lijf)straffen in Egypte, Iran, Laos, Maleisië, Myanmar, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam. De Top 3 van onderaf – dus de allerslechtste plekken om het vuur in een joint te jagen – zijn Hongkong, Saudi-Arabië en Singapore.

De volledige Top 100

Voor de volledigheid knallen we de hele Top 100 hieronder er nog even in. Dan weet je ook wellicht waar jouw favoriete landje uithangt op de Cannabis Friendliness Index. Have a nice trip!

The 100 Most-Visited Countries in the World Ranked by Their Cannabis Friendliness - TheWeedBlog.com - Infographic
By TheWeedBlog.com     [openingsbeeld: svtdesign/Shutterstock, illustratie: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertenties)