- 10 denkfouten die beginnende én ervaren wietkwekers maken
- Het doek valt voor Erdbeer #1, nog vier te gaan…
- Ontluisterende coffeeshop-brief Amsterdamse burgemeester Halsema
- Vijf jaar na de legalisatie koopt 80% Canadezen legale cannabis
- Waarom krullen de bladeren van m’n Mohammed zo omlaag?
- Gefjon kweekt Super Sativa Seeds (deel #3, groeien)
Het doek valt voor Erdbeer #1, nog vier te gaan…

Het is een herfstige boel in én om de kweekkast van Dokter Groen. De paarse en gele herfstkleuren zijn een geweldig spektakel in de tuin van de kweekdokter maar binnen maakt Erdbeer het helemaal bont. Na negen weken op 12/12 is ze helemaal klaar voor de oogst. De toppen zijn superdik geworden en ruiken echt naar aardbeien! Kweekverslag:
Goeiemorgen en hartelijk woensdag weer. Ga je lekker? Ik wel want ik heb net besloten dat het erop zit voor Erdbeer #1. Met #1 bedoel ik niet een bepaald fenotype hoor maar gewoon dat het de eerste van de Erdbeer planten is die ik zal oogsten. Dat is natuurlijk de plant die binnen staat, in mijn kweekkast, de Dokter Groen Special (zei de gek 🙃).
Zoals je weet stonden er aanvankelijk vier Erdbeer planten in m’n kweekkast. Maar omdat die net iets te hoog werden en het buiten toch lekker weer was, heb ik toen drie planten buiten gezet. De vierde Erdbeer heb ik toen met supercroppen een stuk kleiner gemaakt, zodat ze haar bloeifase onder de 170 Watt G-Bars verder kon afmaken.
Eerst dacht ik dat de bloei van de Erdbeer planten buiten sneller zou gaan maar niets bleek minder waar. De geknakte Erdbeer in de kweekkast begon al snel te vergelen, en de toppen ontwikkelden veel sneller dan die van de planten buiten. Met een extreem lage luchtvochtigheid (door de droogte buiten) rond de 12 procent maakte ik me geen enkele zorgen over toprot, en kon ik de toppen rustig laten ‘uitharden’, zoals dat heet.

In de Dokter groen Special bloeide Erdbeer harder dan verwacht.
Erdbeer = superdik & superzoet
Het uitharden zit er inmiddels op, en ik ben zeer tevreden! Eigenlijk ben ik zelfs ontzettend enthousiast over deze Erdbeer. Alle planten – zowel binnen als buiten – hebben een heerlijke en opvallend zoete geur, en de Erdbeer binnen natuurlijk helemaal op het moment. Het ruikt echt een beetje naar aardbeien. Dat had ik van tevoren natuurlijk wel gehoopt maar het is geweldig dat het nu ook zo uitkomt.
De toppen zitten vol met plakkerige trichomen en zijn mooi uitgezet en opgezwollen. En omdat het chlorofyl ook voor een groot deel is weggetrokken, zie je een prachtige paarse tint in de buds. Prachtig om te zien en het past ook heel goed bij de soort want het lijken daardoor nét echte Erdberen 🍓
De plant heeft haar schutbladeren bijna allemaal afgeschud en een prachtige herfst doorgemaakt. Kortom, het is tijd om te oogsten. Dit zijn dan ook de laatste plaatjes van de plant in leven die je zal zien. Ik heb nog een mooie close-up gemaakt om de trichomen nog even van dichtbij te bekijken. Nu wachten om te proeven maar dat kan ik bijna niet… 😋

Alle toppen zijn mooi dik en opgezwollen…

…vooral deze twee.

Er zijn ook al wat bruine trichoompjes te zien.
Nog vier te gaan…
Als m’n indoor-Erdbeer straks geoogst is, heb ik er nog vier te gaan. Vier? Jazeker! Weet je nog dat ik een extra Erdbeer had opgekweekt voor Plenty 420? Die heb ik na haar optreden op het feest (hier is een filmpje) weer mee terug naar huis genomen, en sindsdien met de drie andere outdoor-Erdberen mee verduisterd. Inmiddels staat ze ook in bloei, al is ze natuurlijk lang niet zo ver als de drie anderen.
Die gaan hun zusje binnen namelijk al achterna, en hebben inmiddels ook al een prachtige herfstkleur. Sommige bladeren zijn lichtgroen, anderen zijn helemaal geel en bij een van de planten worden ze niet geel maar paars.
Iemand vroeg me van de week waarom ik al die herfstbladeren zo lang laat zitten? Ik haal ze namelijk pas weg als ze echt verdorren en helemaal droog en broos geworden zijn. Voornamelijk omdat ik de kleuren prachtig vind om te zien, maar ook omdat het nog nuttige voedingsreserves voor de planten zijn.
In een kweekkast binnen is het soms beter om de (herfst)schutbladeren weg te halen, omdat ze licht en lucht kunnen blokkeren en kostbare ruimte innemen. Buiten bieden ze nog wat bescherming, en aangezien de planten toch helemaal goed door de zon belicht worden is dat ook geen reden om ze weg te halen. Geniet er dus maar van zolang schutbladeren nog aan je buitenplanten blijven zitten.

Buiten ontwikkelen de Erdbeertoppen zich ook goed.

Dokter Groen laat de herfstbladeren buiten zitten; het zijn prachtige voedingsvoorraadjes.

Mooie lang gerekte zomerkoninkjes.
Luchtwortels in de maak
De jongste Erdbeer plant die op Plenty 420 heeft opgetreden, was haar potje ondertussen ook al ontgroeid. En aangezien ze nog een hele bloeifase voor de boeg heeft, heb ik haar maar even verpot. Ook deze plant heb ik in gebruikte aarde gezet. Net als haar vier zussen die overigens nog prima presteren in de gebruikte Soma’s Sacred Soil. Die aarde is dus goed voor twee rondes, al zouden de planten natuurlijk wel groener zijn als ik nieuwe aarde had gebruikt.
Maar goed, wat ik eigenlijk nog over het verpotten wilde vertellen, is dat ik de plant wat heb laten uitsteken, zodat ze straks misschien wel mooie luchtwortels krijgt. Ook had ik geen 12-literpot meer over, en nu heeft ze toch wat meer ruimte, ondanks de iets kleinere pot van ongeveer 9 liter. Ik heb wel wat nieuwe Super Soil Mix aan de tweedehands aarde toegevoegd.

De jongste Erdbeer-telg van de familie staat ook in bloei.
Tot volgende week, Dokter Groen
(advertentie)