(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel zo’n beetje de hele wereld al sinds begin maart zucht onder de covid-19 pandemie, gaan de zaken in de cannabisindustrie vooralsnog beter dan ooit. Volgens een rapport van het bekende onderzoeksbureau BDSA gaat er dit jaar voor 19,7 miljard dollar (€16,9 miljard) aan legale wietproducten over de toonbank. En dat is een stijging van liefst 38 procent ten opzichte van het vorige virusvrije jaar 2019.

Er wordt voor $4,9 miljard meer wiet verkocht dan in 2019

De positieve cijfers voor de legale cannabisbranche staan in de meest recente marktvoorspelling van BDSA, voorheen BDS Analytics. Dit Amerikaanse bureau is gespecialiseerd in ‘cannabis market intelligence and consumer research’.

In het jaar dat zo beheerst wordt door corona wordt er dus wel eventjes voor bijna 20 miljard aan cannabisproducten verkocht, en dat betreft – voor de goede orde – dus alleen nog maar de legale verkoop van medicinale en recreatieve wiet. Vorig jaar ging er in totaal voor 14,8 miljard dollar (12,6 miljard euro) aan cannabisproducten over de toonbanken van de dispensaries en apotheken.

En ook in de nabije toekomst ziet er zonder meer rooskleurig uit voor de legale cannabisindustrie: BDSA voorspelt dat de wietmarkt in 2025 goed zal zijn voor een omzet van 47,2 miljard dollar. Dat betekent een jaarlijkse groei van 22 procent.

Impact van covid-19 op cannabisverkopen is zeer beperkt

Roy Bingham, mede-oprichter en executive chairman van BDSA, is verheugd dat de impact van de covid-19 pandemie zeer beperkt is gebleven voor de cannabisbranche. Ten opzichte van hun eerdere voorspelling dit jaar is de omzet slechts met 1% naar beneden bijgesteld in hun prognose.

“Verkopen in veel Amerikaanse staten deden het beter dan verwacht, wat resulteert in positieve aanpassingen voor Colorado, Illinois, Michigan, New Mexico, Oklahoma en Oregon. De verkopen in Nevada (met Las Vegas als metropool, red.) daalden dramatisch en worstelen om te herstellen. Nevada’s afhankelijkheid van toerisme en problemen met thuisbezorging van recreatieve wiet waren hiervoor grotendeels verantwoordelijk.”

Het federale cannabisverbod blijft uiteraard zorgen voor afremming van de potentiële groei van de wietverkoop, zeker omdat er nu maar weinig is toegestaan in lucratieve outlets als apotheken en supermarkten. Maar ja, daar profiteren op statenniveau dan weer wel de dispensaries en bezorgdiensten van.

De VS trekken voorlopig de cannabiskar

In de grootste legale wietmarkten op aarde is er sprake van dalende productprijzen, maar die trend wordt dan weer gecompenseerd door de ‘snelle acceptatie van cannabisproducten door nieuwe consumenten’. Uit onderzoek van BDSA blijkt dat 1 op de 3 volwassen open staat voor wiet, maar op dit moment nog niet regelmatig cannabis consumeert.

‘Nieuwe producten en formules maken het verkenningsproces voor deze “cannabis aanvaarders” makkelijker’, schrijft BDSA. Iets wat overigens zowel kansen als bedreigingen schept voor de bestaande wietbedrijven. De invloed – zo niet voortrekkersrol – van de VS hierin moeten we niet onderschatten. In 2025 is alleen de Amerikaanse legale cannabismarkt – die jaarlijks met 18% groeit – al goed voor $34,5 miljard van de in totaal 47,2 miljard wereldwijd.

De Canadese markt groeit jaarlijks met 26% en is in 2025 goed voor 6,1 miljard dollar. De rest van de wereld tekent dan nog voor 6,5 miljard in 2025 (is nu nog slechts 700 miljoen dollar), onderverdeeld in Latijns-Amerika (+60%), Europa (+42%) en overige (+34%). Met name Mexico, Duitsland en Groot-Brittannië zijn de opvallende groeiers in de komende jaren.

[openingsbeeld: Artem Avetisyan/Shutterstock]
(advertentie)