(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Exclusief vanuit Spanje bericht advocaat Maurice Veldman over de stand van cannabiszaken. Voor de veel geroemde Cannabis Social Clubs (CSC) – wiet kwekende leden-coffeeshops, zeg maar – dreigt onheil. De conservatieve regering in Madrid wil ze hard gaan aanpakken, via anti-drugs wetgeving! Sneuvelen de CSC? En verliezen Nederlandse wietkwekers hun lucratieve (bij)baan?

Mr. Veldman: Viva la Maria en Espana

Ook in Spanje buitelen rechtsconservatieven over progressief en realistisch denkenden in de discussie over regulering van de cannabisteelt. Vele honderden Cannabis Social Clubs (CSC) werden de laatste jaren met een adembenemende snelheid uit de grond gestampt. Op het oog lijkt Spanje Nederland ver voorbij gestreefd. Maar er zijn ook ultraconservatieve krachten in Madrid in stilte bezig aan een kruistocht tegen liberalisering van de strenge wetgeving, waardoor de CSC in direct gevaar kunnen komen.
Wat is er aan de hand in het land van ’s werelds beste voetballers, tennisser en Formule 1-coureur? Wij gingen in Spanje op onderzoek uit en doen hiervan deze en de komende weken verslag.

Partido Popular wil alle CSC sluiten

Er zijn nu 600 Cannabis Social Clubs in Spanje!

Er zijn nu 600 Cannabis Social Clubs in Spanje!

De rechts-conservatieve Partido Popular slaat dezelfde toon aan als Opstelten als het gaat om regulering van de teelt en is categorisch tegen het vieren van de wettelijke teugels. De oppositie daarentegen staat over het algemeen een meer geliberaliseerd softdrugsbeleid voor. In Madrid trekt de PP aan de touwtjes, maar in de gewesten waar de PP in de oppositiebankjes zit bouwt het regionaal gezag aan een wettelijk kader om het drugsbeleid te liberaliseren. Maar wie heeft het nou voor het zeggen?

In alle opzichten dreigt de situatie in Spanje voor anti-cannabis gezinden uit de hand te lopen. Er zijn inmiddels zo’n 600 cannabisclubs

Het kan zomaar gebeuren dat in Baskenland en Catalonië wetgeving in de maak is waarmee de honderden CSC gereguleerd moeten gaan worden, terwijl tegelijkertijd vanuit het door de PP gedomineerde Madrid nationale regelgeving wordt uitgevaardigd die moet leiden tot actieve strafvervolging van dezelfde cannabisclubs. Als het aan de PP ligt worden de niet strafbare cannabisproductie en – consumptie bestuursrechtelijk bestreden door de inzet van zwaardere dwangmiddelen en het opleggen van hogere boetes.

Wat is strafbaar en wat niet?

Het gebruik van cannabis en de teelt daarvan voor eigen gebruik is niet strafbaar (geen overtreding Codigo Penal) en valt ook niet onder het bereik van de bestuursrechtelijke verbodsbepaling (geen overtreding Ley de Proteccion de la Seguridad Ciudana), behalve als dit in het openbaar geschiedt.
Dit is precies waar de CSC hun bestaansrecht aan ontlenen. In Spanje wordt de consument, net als in Nederland, met rust gelaten omdat hij niet in strafrechtelijk vaarwater komt.

Blowers zijn naar Spaans recht drugsverslaafden

De Spaanse Hoge Raad heeft uitgemaakt dat als het gaat om gedeeld gebruik onder drugsverslaafden, of in geval van de verstrekking van kleine gebruikshoeveelheden aan drugsverslaafden, dit onbestraft blijft.
De CSC zijn hier handig op ingesprongen door te stellen dat de teelt voor eigen gebruik in besloten clubverband geen strafbaar feit oplevert. Het openbaar ministerie is het daar niet mee eens en dreigt de jacht op de cannabisclubs te openen. Het OM vindt dat CSC niet binnen de strikte grenzen van straffeloosheid opereren.

De anti-drugsafdeling van de Guardia Civil beklaagt zich erover dat de grote plantages vooral door Nederlanders worden gerund

Hoe lang duur het relatief vrije wietbeleid in bijvoorbeeld Barcelona nog?

Hoe lang duur het relatief vrije wietbeleid in bijvoorbeeld Barcelona nog?

Een justitieel offensief zal ongetwijfeld te maken hebben met de opvallende toename van grote en professionele hennepkwekerijen in heel Spanje. Deze leiden een zelfstandig bestaan en hebben niets te maken met CSC.

Spanje heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de belangrijkste cannabisproductiezones van de EU. In Andalucia, Murcia, Catalonië, Aragon en bovenal Valencia -vooral in Alicante – wordt grootschalig wiet geteeld. De anti-drugsafdeling van de Guardia Civil beklaagt zich erover dat de grote plantages vooral door Nederlanders worden gerund. De Nederlandse expertise zou vooral in de regio Alicante grootschalig worden ingezet. De productie zou in hoofdzaak bestemd zijn voor de Nederlandse markt.

Barcelona wordt Nieuw Amsterdam genoemd

In alle opzichten dreigt de situatie in Spanje voor anti-cannabis gezinden uit de hand te lopen. Verschillende cannabisclubs – er zijn er inmiddels zo’n 600 – hebben massa’s leden waarvoor op grote schaal geproduceerd moet worden. Er zijn clubs die toeristen uitnodigen om tijdelijk lid te worden. Om evidente redenen wordt Barcelona door sommigen het Nieuwe Amsterdam genoemd. De vanuit Madrid aangekondigde nieuwe regelgeving, maar ook de zelfregulerende regelgeving van de autonome gebieden, zal tot doel hebben deze zaken te beteugelen. Grootschaligheid lijkt onverenigbaar met de normen die in 2014 nationaal en regionaal zullen worden geformuleerd.

Openbaar Ministerie heeft genoeg van cannabis

Het is in ieder geval duidelijk dat de hoogste baas van het openbaar ministerie (Fiscalia General del Estado) genoeg heeft van de onstuimige groei van de cannabisindustrie. Hij draagt zijn officieren van justitie dan ook op strafvervolging in te stellen tegen de honderden cannabisclubs, zodra die overgaan tot daadwerkelijke teelt ten behoeve van haar leden. De Spaanse PG heeft in augustus vorig jaar een instructie uitgevaardigd waarmee hij aangeeft aan de hand van welke criteria de officieren moeten beslissen wanneer wel en wanneer niet moet worden opgetreden. Dat het erom zal gaan spannen staat wel vast.

Hierover volgende week meer.

Spanje Leestips

  • Voor wie meer wil weten over dit onderwerp – met name juridisch – verwijs ik graag naar een uitgebreid artikel op www.vvsadvocaten.nl
  • Wil je meer lezen over de geschiedenis en huidige praktijk m.b.t. cannabis, check dan ook de ‘RollingStoned op Reis- serie, en dan in het bijzonder natuurlijk de aflevering: ‘Spanje’. Klik op de afbeelding hieronder

veld

(advertentie)