(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Liefst 544 pagina’s dik is hij dit jaar, de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut. Belangrijkste trends zijn de opkomst van ketamine in het uitgaanscircuit en de onverminderde populariteit van XTC, coke én onze eigen favoriet cannabis. Wiet is nog steeds met voorsprong de meest gebruikte ‘drug’ in Nederland en in tegenstelling tot wat andere media berichten, is de sterkte NIET toegenomen, maar juist heel licht gedaald! En ook qua aanbod en prijs is er weinig (slecht) nieuws te melden…

 

Drugsdoden en mainstream media missers

Wie de gehele Nationale Drug Monitor wil doorvlooien moet daar dus wel even voor gaan zitten, aangezien het document liefst 544 pagina’s telt. Voor we ons op de wiet storten, even wat puntjes tackelen uit de media, die zoals bijna te doen gebruikelijk weinig tot geen kaas hebben gegeten van drugs.

Volop in het nieuws donderdag was bijvoorbeeld dat het aantal drugsdoden zo sterk is gestegen. Maar dat is helemaal niet zo vreemd als het misschien klinkt, omdat de oorzaak nogal eenvoudig is aan te wijzen: het explosief gestegen gebruik van zware, verslavende pijnstillers! Het gestegen aantal doden heeft dus niets van doen met ‘sterkere drugs’, oudere junkies die nu massaal het loodje leggen of wat voor bizarre redenen die we voorbij hoorden komen. Nee, de epidemie van (al dan niet bewuste) opioïde-overdosis slachtoffers uit de VS bereikt ook Europa, dát is de reden voor het hogere aantal doden.

Of omdat artsen zo massaal deze schadelijke farmaceutische drugs voorschrijven, zo kan je het natuurlijk ook stellen.

Tweede punt dat ons opviel, was dat bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad kopt dat de XTC en cannabis “weer krachtiger” zijn geworden. Maar wat hebben die slimmeriken gedaan? Het THC-gehalte van nu vergeleken met dat van… 2013! Zo kan je alles wel naar je toe schrijven natuurlijk. Want als je het THC-gehalte van 2018 vergelijkt met dat van 2017 dan blijkt dat volgens de Trimbos-cijfers van 16,9 naar 16,8 procent te zijn GEDAALD.

Weinig nieuws onder de kweeklamp

“Het cannabisgebruik ligt sinds 2015 op ongeveer hetzelfde niveau. Het ooit-, laatste-jaar- en laatste-maand-gebruik van cannabis verschilt over de jaren slechts tienden van procentpunten en deze verschillen zijn niet statistisch significant. Ook het percentage dagelijkse of bijna dagelijkse cannabisgebruikers in de bevolking bleef op het zelfde niveau (1,2% in 2015 en 2016, en 1,0% in 2017). Verder gebruiken meer mannen dan vrouwen cannabis. Dit verschil komt vooral tot uiting onder de laatste-jaar- en laatste-maand-gebruikers.” Aldus het Trimbos-instituut over wiet in Nederland anno nu.

In onderstaande grafiek zie je dat iets meer dan 1 op de 5 Nederlanders ooit (en hopelijk vaker) heeft geblowd:

Ook wel geinig nog is om even te kijken naar wat er in het afgelopen jaar door de Nederlander naar binnen is gewerkt aan ‘illegale drugs’. Dat plaatje ziet er zo uit:

Hahaha, dat lachgas toch ook hè!

Maar we willen ook graag even zien om hoeveel mensen het dan exact gaat en hoeveel die dan consumeren. Dat maakt onderstaande grafiek duidelijk:

High-lights uit de Drug Monitor

Goed zo, we zijn dus bepaald niet alleen. Andere min of meer interessante gegevens uit de nieuwste Drug Monitor zijn:

  • Hoogopgeleide personen (32,0%) hebben drie keer zo vaak ervaring met cannabisgebruik dan laagopgeleiden (10,9%). Middelbaar opgeleiden zitten daar met 20,5% tussenin.
  • Cannabis wordt doorgaans met tabak gerookt in joints. Ruim 6 van de 10 laatste-maand-gebruikers (63,1%) nam niet meer dan 1 joint op een ‘typische blowdag’, 19,1% rookte 2 joints, 11,2% rookte 3 joints en 6,5% gebruikte meer dan 3 joints.
  • Wiet is veruit de meest favoriete cannabisvariant. Bijna twee derde (63,5%) van de laatste-maandgebruikers rookt meestal wiet, 22,9% meestal hasj en 13,6% geeft aan beide even vaak te gebruiken.
  • Hoe we onze cannabis naar de plek van bestemming krijgen, is ook onderzocht:

  • Omgerekend naar de volwassen bevolking gebruikt 1,0% cannabis (ook) medicinaal.
  • Er staan gemiddeld 10 tot 12 variëteiten wiet en 6 tot 8 soorten hasj op menukaarten van coffeeshops.
  • Door de jaren heen was de geïmporteerde hasj ongeveer even sterk als de nederwiet. Inmiddels is geïmporteerde hasj met 23,5% THC sterker dan nederwiet.
  • De CBD-gehaltes zijn in de verschillende cannabisproducten al jaren stabiel. In 2017 lag de mediaan van het CBD-gehalte in de nederwiet op 0,1%, in geïmporteerde wiet op 0,3% en in de geïmporteerde hasj op 8,5%.
  • Ook niet onbelangrijk, de prijs. Die is eigenlijk best wel stabiel te noemen gedurende de jaren. Je zou ook kunnen zeggen dat die hele war on drugs van politie en justitie geen tot nauwelijks effect heeft op het aanbod en de prijs. Kortom, we leven in een stabiel landje:

Geen ‘geframe’ met onze THC!

En dan nog even terug naar dat THC-gehalte. Dat dus helemaal niet stijgt afgelopen jaar, maar juist heel licht is gedaald. Daarmee sluiten we dan de Nationale Drug Monitor voor dit jaar af, met uiteraard de vriendelijke groeten erbij voor het AD!

[openingsfoto: Tatiana Bralnina/Shutterstock]
(advertentie)