(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week heb je kunnen zien en lezen hoe onze kweekdokter stel op sprong één van zijn 24k Gold wietplanten oogstte, na ‘een gevalletje toprot’. We hopen voor Dokter Groen dat er geen nieuwe ‘gevalletjes’ zijn bijgekomen deze week. Dat zou toch zonde zijn, zo vlak voor de geplande oogst…

Het was noodzakelijk maar ik ben toch blij dat ik vorige week alvast een van de vijf 24k Gold planten kon oogsten. Een geluk bij een ongeluk dat één van de vijf planten aanzienlijk eerder klaar was dan de rest, want anders had ik waarschijnlijk een groter probleem. Maar mocht je mijn kweekverhaal vorige week gemist hebben; ik had toprot in één van de toppen omdat het te vol was in mijn kweekkast. Daarop heb ik één van de planten geoogst, zodat de rest weer wat meer ruimte (en lucht) kreeg.

De toppen die ik vorige week oogstte zijn inmiddels droog. Ik zal ze vanavond schoonknippen en in één van mijn – inmiddels lege – weckpotten stoppen. Dat is ook een voordeel als je je wietplanten één voor één oogst; je hoeft niet alles in één keer schoon te knippen. Maar hoe gaat het met de rest van de planten in mijn kweekkast?

Wel, die hebben door de oogst van hun zusje van vorige week weer wat ruimte en lucht gekregen. Zoals je op de foto’s ziet, hebben ze de vrijgekomen ruimte in mijn CNNBS G-Kit meteen ingenomen. Ondanks de oogst van één van de planten, zit mijn kweekkast dus eigenlijk nog steeds vol met toppen. Alleen niet meer zó vol dat er toppen beginnen te rotten. Ik heb in ieder geval geen rotte plekken meer kunnen ontdekken, en dat is een pak van mijn hart. Ik moet er niet aan denken dat de toprot zich zou uitbreiden.

Ook de andere vier 24k Gold dames zijn inmiddels binnen hun oogstbare periode als ik het moet inschatten. En als ik de bloeiweken erop na sla dan klopt dat ook wel: vandaag is de tiende bloeiweek afgelopen. Toch groeien er nog best wel veel witte bloeiharen op de toppen, dus ik wacht nog even met de daadwerkelijke oogst. Ondertussen kan ik alvast van de eerste toppen genieten dus op zwart zaad zit ik ook niet.

Stekken, autoflowers en bladmineerders

Nog even dus, en dan zit de binnenkweek erop. Ik neem dan een paar weken een pauze maar zal ondertussen gewoon buiten verder kweken. Al is het alleen maar omdat daar natuurlijk de stekken staan die ik deze ronde genomen heb. De stekken nam ik van een paar bloeiende topjes, waardoor ze nu heel veel uitlopers hebben. Ze zijn al een paar weken geleden geworteld en beginnen nu echt een beetje te groeien. De eerste blaadjes waren nog niet gekarteld en bestonden uit maar één bladvinger maar de eerste ‘normale’ wietblaadjes beginnen nu weer te komen.

Verder heb ik buiten ook de vijf mystery CNNBS Autoflowers staan. Ik heb ze aan het begin van de week verpot. Twee van de vijf staan in 11-literpotten en de drie anderen hebben een pot van ongeveer 9 liter.
De autoflowers zijn nog niet zo groot maar ik verwacht er ook niet heel veel van. Zoals ik wel vaker heb verteld, heb ik maar een schaduwtuintje, dus alles is mooi meegenomen.

Eén van de vijf autoflowers heeft last van licht gekleurde kronkels in twee van haar bladeren. Dit is het werk van een bladmineerder, een klein wurmpje die zich een weg baant in bladeren. Zo’n bladmineerder richt gelukkig niet veel schade aan maar het is toch zonde als je wietplant nog zo klein is. Gelukkig kun je de bladmineerder gemakkelijk bestrijden door hem dood te drukken in het blad. Zoek daarvoor een bruine verdikking in het blad (daar zit de bladmineerder) en druk die plat tussen je duim en wijsvinger.

Dokter Groen

(advertenties)