(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Gaat het derde kabinet Rutte de eindstreep halen? Of dwingt de toeslagenaffaire Rutte om, net als Wim Kok na het vernietigende Srebrenica rapport, vlak voor de verkiezingen af te treden? En wanneer gaan de Kamerleden die zich terecht kwaad maken over de toeslagenaffaire, zich het lot aantrekken van de slachtoffers van de Hollandse Hennepoorlog?

Twintig jaar ellende voor (thuis)telers

De beerput van de toeslagenaffaire blijkt steeds nóg dieper te zijn en harder te stinken dan al bekend was. 26.000 ouders zijn gecriminaliseerd en geruïneerd en iedereen stond erbij en keek er naar. De boetes en straffen waren volstrekt disproportioneel, de menselijke maat is totaal uit het oog verloren. Goedwillende burgers zijn kapot gemaakt door een hardvochtige staatsapparaat, aangestuurd door politici van zowel links als rechts.

Dat doet mij sterk denken aan de ellende die de Hollandse Hennepoorlog de afgelopen twintig jaar heeft aangericht in de levens van vele tienduizenden Nederlanders. Thuistelers die dakloos zijn gemaakt en financieel uitgekleed op basis van zwaar overdreven en aangedikte ‘schattingen’. Mensen als Doede de Jong en zijn vrouw, die jarenlang moesten leven met het dreigende verlies van hun boerderij door de verbeten jacht van justitie.

Desastreuze wet Damocles

De wet Damocles, ooit in het leven geroepen om overlast van panden waar harddrugs werden gedeald in Limburg te bestrijden, is verworden tot een vrijbrief om thuistelers te ruïneren, meestal zonder tussenkomst van een rechter.

Het VOC vraagt hier al jaren aandacht voor bij politici en journalisten. Wij vinden het niet normaal dat overvallers, verkrachters en moordenaars niet uit hun huis worden gezet, maar thuistelers wel. Is het niet de burgemeester, dan is het wel de woningbouwvereniging die deze extreme sanctie oplegt. Dat gebeurt meer dan duizend keer per jaar.

Alleen voor wiet word je in de pandemie uit huis gezet

Ook tijdens de corona pandemie gaan de huisuitzettingen van thuistelers door. ‘Geen genade voor sociale huurder met wietplanten’ berichtte De Telegraaf eerder deze week. Citaat: ‘Woningbouworganisaties hebben afgesproken om gedurende de coronacrisis geen woningen te ontruimen vanwege betalingsachterstanden. Maar je moet niet wiet gaan kweken, zelfs al is het maar in één kamertje.’

Met een kort geding eiste woningbouwvereniging Rochdale dat de huurder uit zijn huis wordt gezet. Zowel de kantonrechter als het Amsterdamse gerechtshof gingen akkoord met dit ‘zero-tolerance beleid’. Dat het om een ‘kleine aanplant’, 38 plantjes, ging ‘doet in dit geval niet ter zake’.

Dat we midden in een mondiale pandemie en de strengste lockdown in de Nederlandse geschiedenis zitten blijkbaar ook niet. Volstrekt disproportioneel en genadeloos, de menselijke maat totaal uit het oog verloren. Net als bij de toeslagenaffaire.

Verkeerde drugsdiscussie

Helaas is er nauwelijks een Tweede Kamerlid dat zich druk maakt om de slachtoffers van de Hollandse Hennepoorlog. De politieke discussie gaat over coffeeshops, internationale verhoudingen en verdragen en stompzinnige slogans als ‘een drugsvrij Nederland’.

De discussie gaat niet over het fundamentele recht van volwassen burgers om zelf te kiezen wat zij consumeren en wat zij kweken voor persoonlijke consumptie. De discussie gaat ook niet over het feit dat in vrijwel alle landen en staten die cannabis hebben gelegaliseerd ook thuisteelt wettelijk geregeld is.

Thuisteelt op de politieke agenda

Het VOC blijft zich in 2021 keihard inzetten om thuisteelt wél op de politieke agenda te krijgen. Met De Nationale Cannabis Krant die vanaf februari gratis in de coffeeshops ligt, met Het Nationale Cannabis Debat in Den Haag op 19 februari, met een vette door Mossy Giant ontworpen verkiezingsposter en natuurlijk in onze lobby naar de politiek.

Over De Nationale Cannabis Krant gesproken: wil je als vrijwilliger, coffeeshop of distributiepunt helpen bij de verspreiding, mail dan even naar info@voc-nederland.org

[openingsbeeld: Nemanja Cosovic/Shutterstock]
(advertenties)