(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietexperiment of geen wietproef… voorlopig gaat een groot deel van de manuren bij onze politiekorpsen nog altijd naar het bestrijden van drugs. Niet in de laatste plaats (eerder de eerste) wiet. Of het nu in de vorm van prille stekjes, volwassen planten of het eindproduct is, de dienders gaan er altijd stevig tegenaan. Qua netto resultaat is dit volstrekt zinloos, maar je bent een kniesoor als je daar op let tijdens deze oorlog. Vijf voorbeelden van waar een heel klein landje zich heel erg druk over kan maken!

Wietfoto 1 – Spanje/Marokko/Nederland

Lef kan deze 42-jarige Nederlander bepaald niet ontzegd worden. Doodgemoedereerd kwam hij vorige week lopend vanuit Marokko naar de Spaanse enclave Ceuta (ook in Marokko), samen met zijn Belgische vrouwtje (36) en twee jonge kinderen. Maar in plaats van die koters bleek er dus zomaar even 5 kilo hasj in hun kinderwagen te zitten – hetgeen we kraakhelder bewezen zien op de (röntgen)foto rechts. Veertig kleine pakketjes met Marokko’s finest, ook daar kunnen ze niet om lachen in Spanje. Kinderen en echtgenote zijn inmiddels wel weer op vrije voeten, maar meneer het gezinshoofd bromt nog altijd achter de tralies in Ceuta. Of ie nog op tijd terug is voor Sinterklaas, dat oordeel velt de plaatselijke rechter zeer binnenkort…

Wietfoto 2 – Nederland

Vroeger (ja echt) mocht je met 16 jaar de coffeeshop in en semi-legale wiet kopen, 30 gram per persoon zelfs. Maar niks vooruitgang in het gedoogbeleid; nu is de leeftijd minimaal 18 en de max hoeveelheid 5 gram. Dus wat doe je dan als 17-jarige, behoeftige cannabisconsument in Amersfoort? Juist, je koopt op straat. Maar net als jij wat wiet hebt aangeschaft bij twee 23-jarige plaatsgenoten, blijkt de politie in de buurt. De minderjarige bekent schuld en de focus verschuift naar het dealende duo op het verder verlaten industrieterrein. Zowel in hun mobiele wietkantoor (auto) als bij een van de mannen thuis kwamen er vervolgens “tassen met softdrugs, enkele duizenden euro’s aan contant geld en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp” tevoorschijn, aldus de politie.

Wietfoto 3 – Nederland

***IN DE BOEIEN! TIJD OM TE SNOEIEN…*** Met deze fantastische woordspeling kondigt de Politie Basisteam Pijnacker-Nootdorp hun laatste heldendaad aan op Facebook. Ook na de titel vervolgt men de kruistocht tegen deze plantenvriend. “Het zal je buur zijn, geen hele lekkere combinatie: een hennepplantage, diefstal van stroom (gesaboteerde meterkast) en wat illegaal vuurwerk”, lezen we over deze bust in Delfgauw. Pfff… welk kwaad schuilt er dan precies in ‘288 potten met hennepplanten’ in dit huis? Hoezo ben je gelijk een verschrikkelijke buurman/vrouw als je wat van die (te) dure stroom jat? En over hoeveel en welk soort illegaal vuurwerk hebben we het eigenlijk? Meer vragen dan antwoorden weer eens, maar dat is zo’n beetje de definitie van ons gedoogbeleid tegenwoordig.

Wietfoto 4 – Nederland 

Over naar Dieren, waar ook planten leven. Wat heet; in bovenstaande ruimte leefden tot voor kort liefst 830 cannabisdames. Maar blijkbaar zorgt zoveel plantengroen in Dieren (Gelderland) voor kwaad bloed, want er kwamen twee meldingen over binnen, waarna de politie naar eigen zeggen een ‘succesvolle operatie’ opzette. Ja, dat is heel knap jongens. Het eind van het treurige liedje hier aan de Ambachtstraat is zo voorspelbaar als de teksten van André Hazes (jr en sr). “De politie heeft alles in beslag genomen. Middelen om de plantage te onderhouden, zoals afzuigsystemen en grote lampen, zijn afgevoerd. De hennepplanten worden vernietigd”, aldus het onvolprezen StudioRheden over de zaak. De politie doet er nog een stevig  schepje bovenop door de gearresteerde plantenvrienden (2 vrouwen, 1 man) met “boetes en zelfs celstraffen” te bedreigen. 

Wietfoto 5 – Nederland

Dan ben je een boer die keihard werkt, is het wéér niet goed. Onze groenteboer karde afgelopen vrijdag met zijn handel op de A76 nabij Geleen, dus we zitten tussen het bronsgroen eikenhout in Limburg. Op een of andere manier staat zijn wagen gesignaleerd in de ‘automatische kentekenherkenning’ van de politie, lezen we op De Limburger (een krant). Wat ie ook flikte, de boer had het beter niet kunnen doen (of juist nalaten), want nu wordt hij direct gecontroleerd. Op de achterbank liggen 2 zwarte plastic tassen met wietstekken. En in de achterbak nóg 9 dozen én 2 van die zwarte tassen – ook allemaal bommetjevol wietstekken! In totaal 4.900 verboden-planten-stekken. Dus auto kwijt, stekken kwijt en binnenkort met de fiets naar de rechtbank om je te verdedigen tegen de verdenking van ‘het bezit en het vervoeren van verdovende middelen’. 

[openingsbeeld is van Shutterstock]
(advertentie)