(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De liberale Canadese leider, Justin Trudeau kondigde het voorstel om recreatieve wiet te legaliseren vorig jaar al aan, en gisteren stemde de Canadese eerste kamer voor. Daarmee is Canada een grote stap dichterbij om het eerste G7 land te worden met legale recreatieve cannabis. Medicinale wiet is in Canada al legaal.

Goed nieuws voor Canadese cannabisliefhebbers: het moet gek lopen wil recreatieve cannabis er dit jaar niet gelegaliseerd worden. Donderdag stemde de Canadese eerste kamer daar namelijk voor maar wel met een hoop aanpassingen op het voorstel.

Canada stemt voor legalisering

Met 56 stemmen voor en 30 tegen, maakt Canada nog dit jaar een einde aan 90 jaar prohibitie. De senaat (eerste kamer) voegde echter bijna 50 aanpassingen toe aan het voorstel, zodat het nu weer terug moet naar de tweede kamer (House of Commons) om aangepast te worden.

Met de instemming van de senaat, is een van de grote obstakels voor legalisering van recreatieve wiet in Canada, uit de weg geruimd. Conservatieve senators wilden het initiatief namelijk tegenhouden. De vele aanpassingen die de senaat aan het voorstel toevoegde beantwoorden aan de bezwaren van deze senators. Het zijn aanpassingen zoals strengere regelgeving omtrent reclame-uitingen voor cannabis en de mogelijkheid van provincies om thuisteelt te kunnen verbieden.

De Canadese cannabisactivist Marc Emery viert 420 in Toronto. Canadezen mogen straks 30 gram wiet op zak hebben. Foto: Shawn Goldberg, Shutterstock

Trudeau is al sinds zijn aanstelling als minister president in 2013, openlijk voorstander van legale cannabis. Hij is ervan overtuigd dat legalisering meehelpt om cannabis uit de handen van minderjarigen te houden, en dat criminelen niet langer de winsten voor het Canadese cannabisgebruik opstrijken.

Wanneer het voorstel aangepast en geïmplementeerd is, worden de verantwoordelijkheden voor de legalisering van wiet in Canada, verdeeld over de lokale en federale overheden. De federale overheid zal de productie van wiet moeten reguleren terwijl de provincies verantwoordelijk worden voor de distributie en verkoop ervan.

4 legale wietplanten per huishouden

Canadezen mogen straks vier wietplanten per huishouden kweken en tot maximaal 30 gram wiet op zak hebben. Dat is overigens dezelfde hoeveelheid die ook ooit voor Nederlanders gedoogd werd, tegenwoordig is dat nog maar 5 gram.
Wie zijn wiet echter aan minderjarigen geeft of verkoopt zal zwaar gestraft worden. Op rijden onder invloed van cannabis komen ook zware straffen te staan.

De verkoop van recreatieve cannabis in Canada, zal naar verwachting in augustus of september van start gaan.

[Openingsfoto: nisargmediaproductions, Shutterstock]
(advertenties)