- 5 redenen waarom wiet bij iedereen een verschillend effect heeft
- Anatomie: de ontleding van een wietplant
- Doe het zelf: in vijf stappen een wietplant scroggen
- Bertje switcht met zijn genetic gems naar 12/12
- Gefjon kweekt Super Sativa Seeds (deel #9, op de helft…)
- Pimp je gezondheid: 7 manieren om rauwe wiet te eten of drinken
Buitenwiet zaailingen, vakantie & een bloeiende Erdbeer

De zes wietplantjes van Dokter Groen zijn vandaag precies twee weken oud, en groeien nog niet heel erg hard. Hoewel de autoflowers wel iets sneller groeien dan de fems, is het logisch dat de dames in het begin nog niet zo veel groeien. Gelukkig volgen de ontwikkelingen elkaar wel exponentieel op, dus het zal een stuk sneller gaan straks! Eén van de buitenplanten komt straks misschien binnen…
Hartelijk woensdag weer, en leuk dat je leest. Ik heb even getwijfeld of ik wel een update zou maken deze week, want er is niet veel veranderd deze week. Twee weken geleden heb ik natuurlijk pas de zaden van de Buitenwiet Test laten ontkiemen. Alle zes kwamen ze netjes uit, zodat ik vorige week zes gezonde zaailingen had. Inmiddels zijn we weer een week verder en de plantjes een klein stukje groter.
De groei gaat in deze eerste weken nooit zo hard, en ik had de zaadjes eigenlijk beter een paar weken eerder kunnen laten ontkiemen. Toen had ik weliswaar nog Erdbeer planten staan maar daar hadden best een paar kleine zaailingen bijgekund. Het is niet dat een paar extra zaailingen ontzettend opvallen namelijk.
Exponentiële groei
De reden waarom de groei in de eerste weken zo langzaam gaat, is omdat wietplantjes hun leven met piepkleine blaadjes beginnen. Als ze net uit hun ‘ei’ kruipen hebben ze nog maar twee lobblaadjes en die hebben nog geen halve vierkante centimeter bladoppervlak.
Met die halve vierkante centimeter moeten ze het zonlicht opvangen om hun eigen groei mee te faciliteren. Dat gaat via fotosynthese zoals je weet, want middels dat proces maakt een wietplant suikers aan. Die suiker is niet om later een lekker zoet wietje mee te kunnen maken, maar gewoon om te kunnen groeien. De groei begint dus ook heel langzaam, simpelweg omdat een jonge zaailing nog maar hele kleine blaadjes heeft.
Naarmate de blaadjes groeien kunnen de plantjes wat meer licht opvangen, en wat meer suikers aanmaken. Daardoor kunnen ze wat sneller groeien, en worden de blaadjes weer wat groter. Inmiddels hebben mijn zaailingen naast hun ronde lobblaadjes, al vier gekartelde blaadjes maar het gehele bladoppervlak is nog niet half zo groot als dat van een flink schutblad.
Het groeiproces van wietplanten verloopt gelukkig wel exponentieel. Met elke vierkante millimeter aan bladoppervlak kan een wietplantje weer wat suiker maken en komt er weer wat bladoppervlak bij. De hoeveelheid suikers die mijn planten nu in een hele week maken, produceren ze over een paar weken misschien in slechts een uurtje.
Autoflowers groeien harder
Nu de plantjes nog zo klein zijn kun je ook nog niet echt veel verschillen zien. Ik zie wel dat de autoflowers wat sneller groeien dan de fems, en dit ligt ook wel in de lijn der verwachting. Mint Runtz Automatic van Spliff Seeds en Auto Zmäkdaun van SeedStockers, hebben als enige al twee blaadjes met drie zichtbare bladvingers, dus die gaan het hardste.
Black Lebanon is het hoogste, dus die wil duidelijk wat meer licht. Ik ga de planten echter niet onder kunstlicht zetten dit jaar; ze moeten het op zonnekracht doen. Bij het verpotten zal ik de Black Lebanon en andere gestrekte plantjes wel wat dieper ingraven, zodat ze weer wat steviger en korter worden.
Wel zet ik een van de planten later misschien binnen in mijn kweekkast maar dat zal dan na mijn vakantie zijn. Die is volgende week of die week erna (ik moet nog wat boeken) en dan kunnen de jongedames even tijdelijk uit logeren. Dat gaat wat lastiger als ze al grote potten hebben maar nu kan dat nog wel. Dan kan ik ze na mijn vakantie verpotten, en zitten er hopelijk nog geen varenrouwmuggen (of ander ongedierte) in de potjes.

Erdbeer bloeit rustig door, en wordt héérlijk 😋
Erdbeer bloeit door
De Erdbeer bloeit ook nog steeds lekker, al is ook daar niet veel veranderd sinds vorige week. Ik zet de plant nog steeds elke dag om 20:00 uur in de donkere schuur om te verduisteren, en haal ze er om 8:00 uur ’s ochtends weer uit. Ze staat op het 12/12 lichtschema met andere woorden. En ik weet ook al dat ze heerlijk gaat smaken, want dat doen de andere Erdbeer topjes ook!
Ik heb thuis een kleine bibliotheek aangelegd met de mooiste topjes van elke plant. Tot nu toe heb ik vier potjes met 24K Gold (DNA Genetics) en vier potjes Erdbeer in mijn kast. Daar komt deze Erdbeer natuurlijk ook bij straks, net als de zes wietsoorten van de Buitenwiet Test. Elke sample zit vacuüm verpakt in een gebruikt glazen potje. Zo heb ik straks een persoonlijke bibliotheek met mijn zelf gekweekte hoofdtoppen. Lekker hoor!
Dokter Groen
(advertentie)