(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Waalse Parti Socialiste heeft een wetsvoorstel ingediend in het Belgische parlement om de complete cannabisketen te reguleren, simpelweg omdat ‘verbieden niet werkt’. Daarbij krijgen consumenten het recht om thuis wietplanten te kweken of zich aan te sluiten bij een zogeheten cannabis social club.

Regels in plaats van criminaliteit

Laten we maar beginnen met de verklaring van de Parti Socialiste over het hoe & waarom van hun – zeker voor Belgische begrippen – gedurfde plan. Dat heeft officieel de titel ‘VOORSTEL VAN KADERWET tot instelling van een gereglementeerde cannabismarkt‘ meegekregen en is ingediend door mevrouw Laurette Onkelinx c.s.

Onderstaand screenshot is van de ‘korte samenvatting’ van het 47 pagina’s tellende wetsvoorstel:

Thuisteelt of cannabis social clubs

PS-voorzitter Elio di Rupo zette ook zijn pootje onder het wetsvoorstel om wiet te legaliseren… [foto: Slavko Sereda/SHutterstock]

Hoppa, als het aan de PS ligt wordt dus de complete bedrijfsketen – van productie tot verkoop en consumptie – geregeld, waarmee België als een F16 van de achterhoede in de kopgroep zou komen op globaal cannabisgebied. Het aantal wietplanten dat je thuis zou mogen telen is nog niet bekend, dat maximale aantal zal nog moeten worden vastgelegd via een koninklijk besluit.

De PS meent dat ‘echte preventie’ – bedoeld wordt jonge mensen die niet gaan blowen – alleen mogelijk is door te legaliseren. Verbieden werkt niet of zelfs averechts. Meer heil verwachten de socialisten dus van regulering. Cannabis blijft overigens verboden voor iedereen onder de 18 jaar. Er moet ook een speciale instantie komen om toe te zien op de licenties voor de cannabis social clubs: de ‘Controleautoriteit voor Cannabis’.

Elio Di Rupo

De bekendste socialist die zijn handtekening onder het wietvoorstel heeft gezet is die van PS-voorzitter en oud-premier van België Elio Di Rupo. Jammer dus wel dat de socialisten helemaal niet in de Belgische (federale) regering zitten momenteel, en in het parlement slechts 23 van de 150 zetels hebben.

Maar goed, het begin is gemaakt om ook in België de war on drugs te gaan begraven op het immer uitdijende kerkhof van grandioos mislukte dingen…

[openingsbeeld:  Aleksey Klints/Shutterstock]

 

(advertentie)