(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Om absoluut zeker te weten of je wiet al klaar is voor de oogst, zul je de trichomen of de harskliertjes, eerst goed moeten bekijken. Helaas gaat dat alleen niet met het blote oog, en kun je ook niet met een gewone loep volstaan. Er zal een microscoop bij aan te pas moeten komen.

Natuurlijk kun je om het oogstmoment te bepalen, ook afgaan op de mate van vergeling van de schutbladeren of het aantal ingedroogde bloeihaartjes. Dat geeft je een aardige indicatie over de rijpheid van je wiet. Maar wie ook enigszins wil kunnen voorspellen wat het effect van de wiet is, kan daarvoor toch beter kijken naar de staat van de trichomen. Dat geeft namelijk een veel nauwkeuriger indicatie, in de trichomen bevinden zich tenslotte ook de werkzame stoffen.

Wietplanten hebben een periode van zo’n drie weken, waarin je kunt oogsten. In die drie weken veranderen de trichomen van transparant naar melkachtig naar amberkleurig

Wietplanten hebben een periode van zo’n drie weken, waarin je kunt oogsten. In die drie weken veranderen de trichomen van transparant naar melkachtig naar amberkleurig. Daaraan kun je zien of de wiet klaar is. Ook verschilt het effect van de wiet wanneer je vroeg, halverwege of laat in de oogstbare periode oogst.

TrichomesAan de trichomen kun je zien hoe ‘rijp’ je wiet is

Drie stadiums

In het begin zullen de harskliertjes nog helder zijn, ze zien er dan uit als piepkleine waterdruppeltjes. Heldere trichomen bevatten nog maar weinig werkzame stoffen. Op het moment dat je trichomes nog helder zijn, kan je nog geen potente wiet verwachten. De wiet maakt je minder stoned, maar geeft een wat actiever effect.

In het volgende stadium zullen de trichomes veranderen van helder naar melkachtig troebel. De witte trichomes zijn wel potent en bevatten het meeste THC. Het zou ideaal zijn om te oogsten op het moment dat alle trichomes melkachtig van kleur zijn. Helaas is dat niet mogelijk, trichomes zijn namelijk constant in ontwikkeling, wat ervoor zorgt dat er in de praktijk een deel van de trichomes nog helder zullen zijn terwijl andere al melkachtig of zelfs amberkleurig zijn, wat het derde stadium in de ontwikkeling van de trichomes is. Wanneer je oogst als het merendeel van de trichomes melkachtig is, is de wiet het meest potent.

Wanneer je oogst als het merendeel van de trichomes melkachtig is, is de wiet het meest potent

De derde staat waarin de trichomes zich zullen ontwikkelen is amberkleurig (bruinachtig). De potentie van de trichomes is nu weer afgenomen en THC wordt omgezet in CBN (Cannabinol). Cannabinol is niet psychoactief en als het merendeel van de trichomes amberkleurig is, is de potentie van de wiet niet alleen sterk afgenomen, maar zal de wiet ook geen lekker effect opwekken bij het roken. Je kunt wel oogsten wanneer een deel van de trichomen bruin is geworden, de wiet geeft dan een sterk verdovend couch-lock effect.

Een handige en betaalbare miscroscoop om je trichomen mee te bekijken kun je vinden in de webshop van Grasscompany.com. Het draagbare model neem je gemakkelijk mee naar je kweeklocatie buiten of binnen en vergroot 60 tot 100 x.

pocketmicroscoopGC

(advertenties)