(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De dichtstbevolkte provincie van Canada is Ontario, waar bijna 15 miljoen mensen wonen. Op 1 april 2019 opende daar de eerste legale cannabis dispensary, zeg maar een coffeeshop op zijn Nederlands. Maar reeds na ruim twee jaar laat Ontario Nederland, waar coffeeshops al sinds 1976 gedoogd worden en waar bijna 18 miljoen mensen (ergens proberen te) wonen, ver achter zich. Wij hebben nog ongeveer 564 cannabiswinkels over na 45 jaar zwabberen en afbraakbeleid, Ontario vierde onlangs de opening van de DUIZENDSTE cannabiswinkel in twee jaar tijd. En dan is de enige en omvangrijke legale online winkel OCS er nog niet eens bijgeteld!

Duizend legale wietwinkels in 880 dagen

Precies 880 dagen na de opening van de eerste cannabis retail store in de Canadese provincie Ontario gingen eind augustus in het centrum van metropool Toronto de deuren open van ‘6 of Spade‘. Het is daarmee officieel de duizendste legale cannabiswinkel. Daarnaast is er nog één enorme legale internetaanbieder: Ontario Cannabis Store (OCS), dus eigenlijk was 6 of Spade al de duizend-en-een-ste legale wietwinkel daarginds.

Nou ja, het toont in ieder geval aan dat het zowel rationeel verstandig als economisch profijtelijk is om behalve medicinale wiet ook recreatieve cannabis te reguleren. Immers, het zorgt voor een beter (want gecontroleerd) eindproduct waarvan je ook nog eens precies weet wat er in zit, het levert een hoop werkgelegenheid op dankzij kwekers, verwerkers en winkeliers die in de wiet zitten en de staatskas vaart er dankzij stevige belastingtarieven ook niet bepaald slecht bij.

Mede-eigenaar Amiga Wheatle is als zwarte cannabis ondernemer trots op haar roots

Rastafari-cultuur

Laten wij, als stikjaloerse Nederlanders die zich na 45 jaar gedogen nog altijd moeten behelpen met ongecontroleerde en illegaal geteelde wiet, de kersverse winkelexploitanten eens in het zonnetje zetten. Letterlijk bijna, want het gaat om een shop van 150 vierkante meter in de wijk Little Portugal die duidelijk refereert aan de Caribische roots van Jeremiah en Amiga Wheatle.

Op de website van OCS zegt Amiga: ‘Veel van onze familieleden en vrienden zijn onderdeel van de Rastafari cultuur, dus blowen is altijd al een onderdeel van ons leven geweest. Maar wij hebben het ook altijd opgevat als iets meer dan alleen maar high worden.”

Zwarte cannabis

In de shop zie je veel Afrikaanse kunst en een vette muurschildering waarop we o.a. keizer Haile Selassie, Muhammad Ali, Madam C.J. Walker en (uiteraard) Bob Marley herkennen. Het Wheatle-koppel is zich bewust van hun voortrekkersrol als een van de weinige black-owned businesses in de legale cannabisbranche in Canada en ze hopen andere black entrepreneurs in de cannabisindustrie te inspireren.

“Wetende dat er zo weinig zwarte winkeleigenaren zijn, voel ik mij bevoorrecht dat wij onze stemmen aan die representatie kunnen toevoegen’, verklaart Amiga. ‘Hopelijk zorgt het er voor dat er meer kansen komen voor zwarte mensen om betrokken te raken in het gereguleerde cannabisveld.’

Het kan verkeren

Tja, dat is dus al het soort zaken waarmee ze zich in Canada kunnen bezighouden na de legalisering van recreatieve wiet in oktober 2018. In Nederland praten we na 45 jaar gedoogbeleid alleen nog maar over criminaliteit, ondermijning, brandgevaar en andere war on drugs propagandapunten. Het kan verkeren.

Volgens officiële bronnen verkochten de duizend wietwinkels in Ontario vorige jaar 99.100.000 gram legale cannabis, ofwel een aardige berg van 99.100 kilo! Goed voor een even officiële omzet (nee, geen achterdeur dealtjes daarginds) van ongeveer 840 miljoen Canadese dollar (ruim 564 miljoen euro), een stijging van 182% trouwens ten opzichte van het jaar ervoor. Nogmaals, het kan verkeren…

(advertentie)