(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In mei 2012 sloot de burgemeester van Maastricht coffeeshop Easy Going voor een maand. Reden voor de sluiting was het niet naleven van het ingezetenencriterium door de coffeeshop. Easy Going was het niet met de sluiting eens en ging in hoger beroep. 

Afgelopen woensdag sprak de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn oordeel uit. De sluiting was legitiem en het ingezetenencriterium is niet in strijd met verdrags- en grondwetten. Er mag dus onderscheid naar nationaliteit worden gemaakt door de burgemeester.

easyG

De Maastrichtse coffeeshop Easy Going moet Belgen helaas blijven weigeren

Rechtvaardig?

Rechtvaardig is het volgens ons in ieder geval niet. Maar omdat het ingezetenencriterium, zeg maar de wietpas, indirect onderscheid naar nationaliteit maakt, moet er gekeken worden of voor dat onderscheid een ‘objectieve en redelijke rechtvaardiging’ bestaat. Met andere woorden, of het een legitiem doel dient en in proportioneel in verhouding is tot het bereiken van dat doel.

Het doel, zo zegt de burgemeester, is het voorkomen van drugstoerisme en de coffeeshop weer tot lokale voorziening te maken. Hierdoor meent de burgemeester dat er minder te vrezen is van – jawel daar is die weer – georganiseerde misdaad. De rechter ging hierin mee en beoordeelde dat het hanteren van het ingezetenencriterium door burgemeester Hoes een legitiem doel dient.

De rechter oordeelde verder in het hoger beroep dat het ingezetenencriterium een geschikt middel is om dat doel te bereiken. Het is volgens hem een proportionele maatregel en kan niet met minder ingrijpende maatregelen worden bereikt. Jammer genoeg is er geen hoger beroep tegen de uitspraak meer mogelijk.

Ingezetenencriterium geen discriminatie

Natuurlijk is het volgens ons wel degelijk discriminatie om iemand op grond van zijn of haar nationaliteit de toegang tot een openbare gelegenheid te weigeren. De staatsraad advocaat-generaal Keus concludeert echter dat dit niet het geval is. Hem werd namelijk gevraagd om te een conclusie te komen in deze procedure en zo geschiedde. Hij concludeerde van niet.

Wietpasmoord?

Een meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad is al langer van mening dat het criterium moet worden losgelaten. Omdat de stijging van Maastricht op de misdaadmeter volgens hun een direct gevolg is van het ingezetenencriterium.

Rianne Brouwer werd vermoord door een

Rianne Brouwer zou zijn vermoord door een drugstoerist

18476_Meese-H-168x120px-liggend

PVM-raadslid Tiny Meese

De Partij Veilig Maastricht is ook niet blij met de handhaving van het ingezetenencriterium en stuurde de Maastrichtse burgemeester Hoes een brief waarin ze vraagt om zich opnieuw te beraden over de handhaving van het criterium. Aanleiding voor de brief van PVM-raadslid Tiny Meese is de moord op de 28-jarige Nieuwegeinse Rianne Brouwer. Haar moordenaar zou een drugstoerist zijn.

De Partij Veilig Maastricht concludeert dat de gruwelijke misdaad een direct gevolg moet zijn van het ingezetenencriterium en wil daarom dat de handhaving van de vermaledijde regel stopt. In andere Zuid-Limburgse coffeeshopgemeentes wordt al niet meer gehandhaafd.

In de brief vraagt het raadslid of de burgemeester ondertussen nog steeds denkt dat de toenemende criminaliteit te wijten is aan zakkenrollers en een onveiligheidsgevoel, of dat hij nu inziet dat het een gevolg is van het ingezetenencriterium.

Wordt vervolgt…

 

Beeld Psst wietpasje kopen?: Revu
(advertentie)