(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Researchers van de universiteit van Lausanne in Zwitserland hebben een elektronische sigaret met cannabis(olie)-vullingen ontwikkeld. Dit verdampen is volgens hen een veilige en effectieve manier om wiet als medicijn toe te dienen.

Therapeutisch vaporizen

De Zwitserse wetenschappers hebben speciale cannabis-oliën ontwikkeld voor medicinale doeleinden, die dus gebruikt kunnen worden in e-sigaretten. Voor ons cannabis insiders is het geen verrassing, maar het onderzoeksteam claimt dat “therapeutisch vaporizen” gezonder is dan het gebruik van cannabis met tabak. Met een e-sigaret zijn patiënten in staat om gedurende de gehele dag microdoses van de actieve ingrediënten tot zich te nemen, iets wat niet mogelijk is met het slikken van pillen met cannabis extracten.

Hasjolie uit butaangas

“Dit zou een geweldige benadering kunnen zijn van het gebruik van dit soort cannabinoïden”, zegt onderzoeker Vincent Varlet. “Het doel is niet om high te worden, het doel is om beter te worden.”

De Zwitsers gebruiken butaangas om de actieve bestanddelen – cannabinoïden dus – uit de wiet te extraheren, en maken er vervolgens geconcentreerde hasjolie van – butan hash oil  (BHO) ofwel wax, dab, shatter. Daarna testten ze hoe goed de olie werd verneveld/verdampt in e-sigaretten die al op de markt zijn.

shutterstock_398179078

Hasjolie (wax, dab, BHO, shatter) gecombineerd met de ‘ gewone’ e-sigarette zou wel eens een medicinale hit kunnen worden… [foto: underworld/Shutterstock]

Cannavaping

De Zwitsers publiceerden hun onderzoek deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports: ‘Drug vaping applied to cannabis: Is “Cannavaping” a therapeutic alternative to marijuana?

Kern van hun betoog is dus dat je met elektronische sigaretten therapeutische doses cannabinoïden kunt overbrengen zonder dat de patiënten stoned worden: cannavaping.

“Cannavaping lijkt een zachtaardige, efficiënte, gebruikersvriendelijke en veilige alternatieve methode voor het roken van cannabis omwille van medicinale toepassingen”, concluderen de onderzoekers in Lausanne.

Risico’s beperkt

Gedurende hun experimenten constateerden ze echter ook dat de BHO niet erg oplosbaar is in de navelverpakkingen met vloeistof die gebruikt worden bij commerciële e-sigaretten. Daardoor menen zij dat het  misbruikrisico van de (soft)drug bij vaporizen niet erg groot is.

Toch zal er nog een stevig parcours moeten worden afgelegd – hetzelfde als voor alle andere officiële geneesmiddelen geldt – voordat deze hasjolie e-sigaret op de medicijnenmarkt wordt toegelaten. Maar vast staat dat dit ’therapeutische cannavaping’ veelbelovend klinkt!

(advertenties)