(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een medicinale cannabispatiënt met chronische pijn kocht zowel officiële mediwiet van Bedrocan via zijn apotheek als aanvullend wiet en hasj in een coffeeshop. Dat zou goedkoper zijn namelijk. Maar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden maakte daar in hoger beroep gehakt van. De man krijgt geen vergoeding voor zijn coffeeshop cannabis!

Het was een dappere poging van de man om tegen het oordeel van de Belastingdienst in te gaan, die geweigerd had zijn zorgkosten voor het coffeeshopgedeelte te vergoeden, of in ieder geval af te trekken van zijn inkomstenbelasting. Het gedeelte dat hij op doktersrecept bij de apotheek haalde – de officiële mediwiet van Bedrocan dus – krijgt hij wel vergoed. Maar de man dacht dat het wel goedkoper kon en kocht ook wiet en hasj bij een coffeeshop. Gemiddeld anderhalve gram per dag en dat elke dag maal 10 euro maakte een wietaftrekpost van 5.475 euro.

Deze wiet mag je wel als zorgkosten opvoeren bij de Belastingdienst, coffeeshopwiet niet

Deze wiet mag je wel als zorgkosten opvoeren bij de Belastingdienst, coffeeshopwiet niet

Coffeeshop is geen apotheek

Maar de Belastingdienst weigerde dit te erkennen. Vervolgens spande de man een rechtszaak aan, die hij verloor. En nu heeft het Gerechtshof in hoger beroep eveneens geoordeeld dat de man naar zijn centen kan fluiten. De arts had weliswaar ‘cannabis’ op het recept geschreven, maar dat betekent volgens de rechters uitsluitend: cannabis van Bedrocan bij de apotheek. Over de kwaliteit van coffeeshop cannabis is namelijk onmogelijk een positief medicinaal oordeel te vellen vanwege het ontbreken van enige kwaliteitscontrole, en de kwalificatie ‘medicinaal’ valt er helemaal niet op te plakken.

Verder had de patiënt geen bonnetjes van zijn coffeeshopaankopen, iets waar de Belastingdienst over het algemeen wel bijzonder prijs op stelt. De rechters twijfelden dus openlijk of de man die 5.475 euro wel heeft uitgegeven. Tot slot hielp het deze dappere mediwiet patiënt ook niet bepaald dat hij wel bonnetjes had van de apotheekwiet, waaruit blijkt dat de prijs per gram 8,90 euro bedraagt. En dat is toch echt minder dan de 10 euro per gram die de man in de coffeeshop betaalt, daarvoor hoef je niet eens een belastingprofessional te zijn om dat te ontdekken…

Pinnen? Graag!

Geval van jammer maar helaas dus. Maar we hebben wel een paar tips voor mensen die ook liever coffeeshopwiet of hasj gebruiken in plaats van de (beperkte) keuzemogelijkheden van Bedrocan (geen hasj en slechts 5 soorten wiet). Gooi het bij een geschil op de specifieke kwaliteit en eigenschappen van jouw favoriete cannabis bij jouw specifieke aandoening en vooral: vraag een bonnetje of betaal met pin!

Het hele vonnis van de rechtszaak tussen de Belastingdienst en de medicinale cannabispatiënt kun je HIER lezen

 

(advertentie)