(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In tegenstelling tot hun westerbuur en aartsrivaal Australië, blijft Nieuw-Zeeland achter op het gebied van cannabis. Maar uit onderzoek blijkt dat inmiddels twee derde van de Kiwi’s vóór decriminalisering of legalisering van bezit is. Vier op de vijf vinden dat het legaal zou moeten zijn als pijnstiller. 

Premier John Key vindt dat decriminalisering een verkeerd beeld geeft voor jonge mensen en dat mensen met kleine hoeveelheden wiet voor recreatieve consumptie toch al weinig kans hebben op vervolging. Maar dat is volgens Marama Davidson, kamerlid van de Green Party, niet de werkelijkheid.

shutterstock_126004334

De inheemse Maori’s, hier in traditionele dracht, zouden de voornaamste slachtoffers zijn van het huidige wietbeleid. [Foto: ChameleonsEye / Shutterstock.com]

Progressief en verstandig

Davidson behoort namelijk tot de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. En van die groep zouden veel mensen puur voor bezit in de gevangenis zitten. Dat is onacceptabel, vindt ze. “Er moet een betere manier zijn om zowel het aantal gevangenen te verminderen als de wetten gehoorzamen, dus de Greens zijn al langere tijd voor decriminalisering”. Een verandering van het huidige beleid zou volgens haar ”progressief’ en ‘verstandig’ zijn.

Wiet al langere tijd in gebruik

Volgens Davidson hebben inheemse volkeren van over heel de wereld al langere tijd plantaardige middelen zoals cannabis gebruikt als medicijn of tijdens ceremonies. Het is opmerkelijk dat Nieuw-Zeeland een tijdje terug nog een belangrijk aandeel had tijdens een bijeenkomst van de VN, waar veel wereldleiders toegaven dat de war on drugs gefaald heeft. Momenteel is er van mediwiet alleen Sativex verkrijgbaar, maar als de politiek daar een beetje oplet, komt daar binnenkort verandering in.

[Openingsfoto: Pogaryts’kyy, Shutterstock.com]
(advertenties)