(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We zeggen het wel vaker en het blijkt ook nu weer: wiet kweken is voor iedereen! Neem de hoofdpersoon van dit verhaal, een 52-jarige man met een schuur in het Groningse dorp Meeden. De beste kerel heeft namelijk een beroep wat je nu niet 1-2-3 met onze geliefde plantenhobby in verband brengt: bankier.

Bankier

Dat het door de crisis al een tijdje niet meer zo heel lekker gaat in de financiële wereld is bekend, maar dat de nood zo hoog is dat zelfs bankiers zich tot het edele vak van wietteler bekeren… nee, dat is toch wel bijzonder. Watskeburt?

De man werkt als bankier in Amsterdam. Heel ver weg van de hoofdstad, in het 1.825 zielen tellende dorpje Meeden – dat deel uitmaakt van de gemeente Menterwolde in de provincie Groningen – huurt hij een oude kippenschuur. Een deel van die oude kippenschuur verhuurt hij weer door. Aan wat de man die deze week terechtstond zelf omschrijft als “onfrisse types”. Drie keer raden wat die ongewassen figuren in hun deel van het kot uitvreten?

Hennepteler

shutterstock_369730490

De bankier tikte toch mooi 300.000 euro binnen met zijn wietavontuur…. [foto: Doug Shutter/Shutterstock]

Juist ja, wiet kweken of zoals de overheid het meestal noemt: hennepteelt. Onze bankier van dienst is echter geen man die heel goed kan liegen, want hij gaf zomaar toe dat hij wist van de wietplantage. Hij zou er verder zelf geen bemoeienis mee hebben…

Maar jammer genoeg voor hem kruipt het bankiersbloed waar het niet gaan kan, want een kwart van de opbrengst vloeide toch maar mooi in zijn zakken. Meer dan voldoende voor het OM om hem als hennepteler te brandmerken.

Tonnetje meer of minder

Vervolgens begon de bankier echt te piepen. Hij was namelijk bang geweest voor ‘die onfrisse types’ en uit angst meegegaan in het wietavontuur (roept daar iemand Hollands Hoop?). Of meneer de bankier dan wellicht bedreigd werd? Nou nee, dat ook weer niet maar “ik voelde me er niet prettig bij”, luidde het magere verweer.

Mager was de financiële beloning echter allerminst. Volgens de politie tikte de bankier namelijk dik 4 ton binnen aan wietwinsten. De aanklager kwam na een rekensommetje tot een tonnetje minder, maar eist toch nog altijd 300.000 euro terug plus een celstraf van 5 maanden.

Bankiersvrouw ook de Sjaak

Is het bankiersleed hiermee geleden? Nee, nog niet helemaal. Ook de vrouw van de bankier is de pineut. Bij haar in huis werd namelijk 31.000 euro cash gevonden, ook van de plantjes afkomstig volgens het OM en daarmee goed voor een gevangenisstraf van 3 maanden…

De verdediging vraagt vrijspraak omdat de politie zonder goede reden de kippenschuur is binnengevallen. Wat de rechter besluit weten we over 14 dagen

[openingsbeeld: Laboko/Shutterstock]
(advertenties)