(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op het WK voetbal versloegen we Chili nog, maar op cannabisgebied dreigt een smadelijke nederlaag voor Oranje. De cannabisrevolutie in Zuid-Amerika dendert namelijk onverminderd voort, nu Chili haar eerste legale medicinale cannabiskwekerij opent. 

De cannabishervormingen gaan nergens ter wereld zo hard als in Latijns-Amerika. Uruguay komt de eer toe als allereerste een volledige legalisering te hebben ingevoerd, maar landen als Colombia en sinds kort Chili volgen snel. Pas een goede maand (!) geleden werd er in Chili voor het eerst een mediwiet patiënt erkend en nu al zijn er plannen bekendgemaakt voor een legale wietkwekerij die medicinale cannabis moet gaan produceren.

imageMain_48_503De autoriteiten hebben toestemming gegeven voor een wietplantage aan SAG, een nationaal bureau voor landbouw en veeteelt. Dat bureau heeft in mei van dit jaar haar revolutionaire plan ingediend om in de wijk La Florida van hoofdstad Santiago een wietkwekerij te beginnen voor “medicinale en onderzoeksdoeleinden”. Met de oogst van de plantage wordt onder meer wietolie gemaakt voor de behandeling van kankerpatiënten.

Medicijn en onderzoek

SAG heeft de controle over het gehele kweekproces: van zaadjes tot toppen. De mensen van SAG zijn heel blij met de toestemming om te gaan kweken. Oscar Concha, de hoofdstedelijke directeur van SAG tegen journalisten: “Het is iets wat ook in andere delen van de wereld plaatsvindt. Wij waarderen het enorm dat we deze kwekerij kunnen gebruiken voor onderzoek.” Andere Chileense ambtenaren delen die vreugde en wijzen erop dat medicinale marihuana waardevol is en de toekomst van de wereld representeert.

Een groene toekomst

Dat zijn mooie en zware woorden, maar vooralsnog is alleen het roken van wiet in Chili gedecriminaliseerd. Cannabis kweken en verkopen is in strijd met de wet. Maar als de recente liberale bewegingen in het land een maatstaf zijn voor wat er nog gaat komen, ziet de toekomst van Chili er groen uit, net als die van de meeste Zuid-Amerikaanse buurlanden 🙂

(advertentie)