(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Goed nieuws! In Engeland worden ze eindelijk ook wakker over de medicinale waarde van cannabis. De Engelse minister Norman Baker schrijft namelijk een aanbeveling aan Jeremy Hunt van volksgezondheid om medicinaal gebruik van cannabis te legaliseren.

In Engeland zelf is de aanbevelingsbrief voor legale mediwiet ook groot nieuws waar belangrijke kranten zoals The guardian en The Sun dik gedrukte koppen aan wijdden. Met het grote aantal landen dat medicinale cannabis legaliseert of daar plannen voor hebben, kon zelfs Engeland niet achterblijven.

Minister Norman Baker

Minister Norman Baker

Norman Baker is een minister van het Engelse Home Office, dat onder andere over de Engelse drugswetten gaat. Een groep medische cannabis gebruikers in Engeland die de United Patients Alliance (UPA) heet hebben met minister Norman Baker zelf gesproken over hun eigen medicinale cannabisgebruik. Ook spraken ze met de minister over de duizenden Engelse patiënten die noodgedwongen dagelijks de wet moeten overtreden als ze medicinale wiet gebruiken.

Minister Baker was erg sympathiek en toegankelijk tijdens het gesprek. Hij is duidelijk goed op de hoogte van de Amerikaanse gang van zaken rond medicinale cannabis. Na alle bewijzen te bekijken legaliseren ze mediwiet langzaamaan in steeds meer Amerikaanse staten zodat patiënten daar niet meer bang voor vervolging hoeven te zijn. Engeland loopt op dit gebied nog enorm achter, maar het ziet er naar uit dat daar snel verandering in gaat komen.

Quote minister Norman Baker

In The Guardian was de volgende quote van Norman Baker te lezen: “Ik denk dat het tijd is om de medicinale waarde van wiet opnieuw te overwegen, van wat ik in mijn rol als minister heb geleerd. Ik heb steeds meer bewijzen gezien dat cannabis inderdaad echte medicinale voordelen heeft bij een veelheid aan aandoeningen. Er komt steeds meer onderzoek dat de medicinale eigenschappen van verschillende stoffen in cannabis aantoont. Ik heb er een slecht gevoel over dat betrouwbare mensen die ik ontmoet heb, me vertellen dat cannabis het enige medicijn is dat ze kan helpen, maar dat ze via illegale wegen de wet moeten overtreden om zichzelf te helpen.”

Minister Baker: “Andere landen erkennen cannabis als medicijn en we moeten hier opnieuw naar kijken om mensen te helpen die ziek zijn.”

“Andere landen erkennen cannabis als medicijn en we moeten hier opnieuw naar kijken om mensen te helpen die ziek zijn. Dit staat los van het recreatieve gebruik van cannabis, daar hebben we het hier nu niet over.”

Niet of, maar wanneer?

Nu de eerste twee stappen naar legale medicinale wiet – namelijk het overtuigen van het Home Office, en de steun van een belangrijke minister krijgen – genomen zijn moet er nog belangrijke stappen genomen worden.

Ten eerste moet er op hoog niveau veel gepraat worden, aangezien de Engelse politici verdeeld zijn over het onderwerp. De laatste stap is uiteraard het legaliseren van medicinale cannabis zelf. En dat is met deze openlijke steun van de minister een grote stap dichterbij gekomen. De vraag is niet langer of, maar wanneer Engeland overgaat tot het legaliseren van medicinale marihuana.

(advertenties)