(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Cannabisliefhebbers vreesden het en nu is het werkelijkheid: het Amerikaanse Congres draait de legalisering van recreatieve wiet in de hoofdstad Washington D.C. terug. Die macht hebben ze omdat het parlement in het District of Columbia de lokale politiek kan overrulen. De eerder dit jaar aangenomen decriminalisering blijft wel intact.Een bittere tegenvaller dus voor iedereen die cannabis een warm hart toedraagt, maar het viel te verwachten gezien de Republikeinse dominantie van het Amerikaanse Congres. Sinds de verkiezingen vorige maand hebben die namelijk een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, beide gezeteld in hoofdstad Washington. En in de federale wet – Home Rule Act of 1973 – staat nu eenmaal dat wetten die worden aangenomen door het District of Columbia onderhevig zijn aan goedkeuring van het Congres.

politicians_are_stupid_mousepad-p144993814588603876trak_400Via begroting einde aan legalisering

Het killen van de door de kiezers massaal omarmde legalisering (70 procent stemde voor dit Initiative 71) gebeurt via een omweg: in de nieuwe begroting is een paragraaf opgenomen die stelt dat het ‘verboden is om federale en lokale gelden te gebruiken voor het implementeren van een referendum dat het recreatieve gebruik van marihuana legaliseert in het District’. Een tamelijke zieke streek dus, die ook de woede wekt van cannabisactivisten in de VS. Zeker omdat ook de Democraten hun handtekeningen onder deze begrotingswet hebben gezet. Sommige activisten zien nog een sprankje hoop, omdat er enige verwarring heerst over de definitie van het woordje ‘enact’ in de betreffende paragraaf: no funds may be used to enact any law, rule, or regulation to legalize or otherwise reduce penalties associated with drugs illegal under federal law. En natuurlijk is er brede verontwaardiging dat de stem van de kiezers wordt genegeerd, zeker ook omdat de hoofdstad een stad is met veel zwarte inwoners en die zijn onder de bestaande drugswetten verhoudingsgewijs veel vaker de sigaar.

Decriminalisering blijft wel intact

Wiet valt nu nog steeds onder de illegale drugs volgens de federale wet. En dus ziet het ernaar uit dat de volwassen inwoners van DC niet 2 ounces cannabis (bijna 60 gram) mogen bezitten en ook geen 6 planten mogen kweken. Of het zou moeten zijn dat president Obama zijn handtekening weigert te zetten onder het Congres-akkoord, omdat hij vindt dat de landelijke overheid zich niet moet bemoeien met cannabisbeleid op staten-niveau (wat ie ooit gezegd heeft). Volgens de laatste berichten uit de VS is de president dit echter niet van plan en zet hij braaf zijn pootje onder het begrotingsakkoord. Wel blijft sowieso de decriminalisering van het bezit van 1 ounce wiet of minder in tact…

 

(advertenties)