(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De lezersvraag komt deze week komt van Marieke, die haar wiet buiten kweekt. Ze heeft een wietplant die nu nog in een pot staat, maar er is plaats in de volle grond van haar tuin vrijgekomen. Wat moet ze doen voor een zo groot mogelijke oogst? Verpotten naar de volle grond, of niet verpotten en verduisteren?

Hoi Muna,

Ik heb een Blueberry in een pot staan. Nu is er in m’n tuin plek vrijgekomen in een verhoogd bloembed en twijfel ik wat ik moet doen. De plant in de pot laten staan (en de bloei forceren?) of de plant op de vrij gekomen plek zetten en wachten totdat ze uit zichzelf bloeit. Er stond op die plek een Power Plant Auto die ik vervroegd heb moeten oogsten omdat er budrot in zat. Maar volgens mij heeft dat geen gevolgen voor een nieuwe plant? Ik vervang in ieder geval een deel van de aarde. Ik heb geen haast en wil een hoge opbrengst, wat kan ik het beste doen? Groetjes, Marieke

Hoi Marieke

Jouw vraag is eigenlijk een klein beetje een gok. Als ik namelijk nu al zou weten wat voor weer het de komende tweeënhalve zou gaan worden, dan zou ik je het perfecte advies kunnen geven. Het is dus een beetje een duivels dilemma. Wordt het een geweldige nazomer, dan kun je de plant misschien beter verpotten. Wordt het regenachtig en nat, dan is niet verpotten en verduisteren de beste optie. Ik zou er persoonlijk voor kiezen om je Blueberry lekker in haar pot te laten, en te beginnen met verduisteren, ik zal je uitleggen waarom.

Dat jouw autoflower Power Plant door budrot vervroegd geoogst moest worden, vertelt je eigenlijk al dat de kans op budrot best groot is. Nu zijn niet alle wietsoorten even gevoelig voor toprot, maar de kans op rottende toppen neemt alleen maar toe naarmate de tijd verstrijkt. Een plant in een pot kun je verplaatsen en daardoor veel makkelijker beschermen wanneer het regent. Je kunt haar onder een afdak zetten of naar binnen brengen als het nodig is.

Verpotten vs. verduisteren

Wanneer je je wietplant daarentegen wel gaat verpotten, krijgt ze ineens een zee aan ruimte onder de grond. Maar de periode waarin wietplanten explosief en snel en veel groeien (het voorjaar) is inmiddels voorbij. De extra ruimte en aarde zal de plant wel helpen om tekorten in de bloeifase tegen te gaan, maar heel veel groter zal ze in de volle grond niet meer worden. Over een week of twee zal de Blueberry ook zonder verduisteren gaan boeien dus heel veel groeitijd is er ook niet meer.

Wanneer ik de foto van de Blueberry die je meestuurde zo eens bekijk, dan denk ik nou niet meteen dat ze wortelruimte te kort komt. De plant kan zeker nog drie tot vier keer zo groot worden als het aan de huidige pot lag in ieder geval. Het is dus niet nodig om haar te verpotten. Dat zal het verduisteren alleen maar lastiger maken.

Wanneer je je plant niet verpot maar nu handmatig gaat verduisteren, heeft dat wél een gunstige invloed op de oogst. In plaats van geleidelijk en langzaam aan de bloeifase te beginnen, kun je haar net als wietplanten binnen, in één keer in de bloei helpen door haar dagelijks op tijd in het donker te zetten. En aangezien de dagen over een week of twee van nu (vanaf halverwege augustus) zelf ook al kort genoeg duren om je Blueberry in bloei te houden, hoef je ook maar twee weken te verduisteren.

Begin dus maar meteen met verduisteren, je hoeft het zo gezegd maar twee weken vol te houden, daarna neemt de natuur het van je over.

Grote oogst?

Wanneer het om een grote buitenoogst gaat, is mooi weer tijdens de bloei veel belangrijker dan het formaat van je wietplant. Natuurlijk heeft het zin om een monsterlijk grote plant te kweken, maar daarvoor ben je nu toch al te laat. Door te verduisteren kunnen de toppen van je Blueberry met 10 dagen al beginnen te groeien en zullen ze aanzienlijk dikker worden dan wanneer je de plant nu in de volle grond zet en de natuur verder haar gang laat gaan.

Veel succes Marieke, ik hoop dat je een mooie oogst binnenhaalt dit jaar!

-xxx- Muna

(advertentie)