(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedere cannabisliefhebber maakt het mee; een bijna onverzadigbare trek in eten na het roken of verdampen van wiet. Hartig, zoet, zuur, het gaat er tijdens een vreetkick allemaal even makkelijk in. Maar hoe komt het eigenlijk dat je van wiet zulke vreetbuien krijgt?

Wat heb jij tijdens je laatste vreetkick allemaal naar binnen gewerkt? Waren het chips, snoepjes of ben je naar de snackbar gelopen voor een patatje oorlog, frikandel speciaal en een broodje bal met wat losse snoepjes om mee te nemen? Wat het ook was, vreetkicks komen niet uit de lucht vallen en ze worden veroorzaakt door cannabis. Naast het opwekken van een enorme trek in eten en drinken, helpt cannabis je lichaam trouwens ook bij het verteren ervan. De werkzame stoffen zorgen ervoor dat maagzuur wordt aangemaakt en dat helpt bij de vertering van de inhoud van je keukenkastjes. Maar hoezo?

Naast het opwekken van een enorme trek in eten en drinken, helpt cannabis je lichaam trouwens ook bij het verteren ervan

Ook labratten krijgen vreetkicks. Foto: nanka, Shutterstock.com

Ook lab ratten krijgen vreetkicks. Foto: nanka, Shutterstock.com

Door onderzoeken op muizen weten we dat THC zich onder andere aan zogenaamde cannabinoïdereceptoren in een gedeelte van de hersenen hecht dat verantwoordelijk is voor smaak en geurverwerking. Door de muizen THC te geven werden ze aanzienlijk gevoeliger voor smaak en geur waardoor ze ineens veel zin hadden om te eten. En wanneer je eet komt er ook nog eens extra dopamine vrij, een geluksstofje zou je het kunnen noemen. Dit zorgt er samen voor dat cannabis die onverzadigbare spiraal van honger, eten en een extreem geluksgevoel opwekt.

Betere spijsvertering

Maar als je nou dacht dat je door de vreetkicks van cannabis te zwaar wordt heb je het gelukkig mis. Cannabis wekt dan misschien wel een enorme eetlust op, het is daarnaast ook een hulpmiddel bij het verteren. Het is namelijk een geweldige versneller van je stofwisseling omdat het zorgt voor het vrijkomen van alle stoffen die daarbij benodigd zijn. Hierdoor verloopt je spijsvertering efficiënter en zijn cannabisliefhebbers over het algemeen niet zwaarlijviger, maar juist slanker dan mensen die nooit wiet gebruiken. Je metabolisme gaat op vol vermogen en verbrandt calorieën sneller dan je ze tijdens je vreetkicks naar binnen werkt.

Het effect van cannabis op je metabolisme verschilt echter wel per wietsoort. Je krijgt niet van iedere soort een vreetkick en men is in Amerika dan ook al bezig met het ontwikkelen van vreetkickvrije wiet. Bethenny Frankel alias The Skinnygirl is zeg maar de Sonja Bakker van de USA en ziet wel brood in wiet als afslankmiddel. Ze is zelfs bezig met een lijn commerciële wietsoorten speciaal voor deze toepassing, zo meldden we vorig jaar. Over het algemeen veroorzaken wietsoorten met een hoog gehalte aan tetrahydrocannabivarin (THCV) minder snel een vreetkick omdat deze cannabinoïde als een antagonist werkt op de receptoren in het spijsverteringsstelsel.

Over het algemeen veroorzaken wietsoorten met een hoog gehalte aan tetrahydrocannabivarin (THCV) minder snel een vreetkick omdat deze cannabinoïde als een antagonist werkt op de receptoren in het spijsverteringsstelsel

Grote potentie

Meer onderzoek op dit gebied zou in de toekomst weleens tot geweldige medische resultaten kunnen leiden. Ouderen en bijvoorbeeld mensen die chemotherapie ondergaan zouden een eetlust-stimulerende wiet kunnen gebruiken om toch genoeg voeding binnen te krijgen terwijl mensen met overgewicht kunnen afvallen door een lekker ‘skinnywietje’. En de bijwerkingen zijn ook nog eens geweldig!

Kun je nou geen soort vinden met veel tetrahydrocannabivarin of krijg je gewoon altijd een vreetkick, probeer dan eens om bijvoorbeeld te blowen nog voor je je gewone maaltijd gegeten hebt. Dan stil je je vreetkick met eten dat je toch al zou gaan eten. Je kan je keukenkasten natuurlijk vullen met alleen maar gezonde snacks om te voorkomen dat je teveel vet en suiker naar binnen vreetkickt.

Openingsbeeld: Artem Musaev, Shutterstock.com
(advertentie)