(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De meeste cannabisliefhebbers weten allemaal wel wat we bedoelen met een lekkere indica of een exotische sativa. In het eerste geval namelijk over een korte plant met dikke toppen en brede bladvingers, en in het geval van een sativa een slanke hoge plant met juist heel smalle bladvingers. Toch is wat we bedoelen niet juist en is indica eigenlijk afghanica en zou sativa eigenlijk indica moeten heten.

shutterstock_389229784

Dit is dus eigenlijk een typische indica, met lange dunne bladvingers. Foto: annalisa e marina durante, Shutterstock.com

De cannabis naamgeving klopt met andere woorden niet. Het ging al vroeg in de wietgeschiedenis mis en is eigenlijk nooit aangepast, maar oorspronkelijk werd de naam indica gebruikt voor wietplanten die in India groeiden. Deze planten waren verre van wat wij vandaag de dag onder indica’s verstaan. Het waren lange dunne wietplanten met smalle bladvingers en veel THC; het tegenovergestelde dus van wat je krijgt wanneer je tegenwoordig een typisch indica-zaadje bestelt (op het THC gehalte na dan).

Later ontdekte de Amerikaan Richard Evan Schultes een tweede cannabissoort in Afghanistan die duidelijk verschilde van de wiet uit India. Het ging om korte bossige planten met brede bladvingers en meer CBD. Het was genetisch gezien, precies de wietsoort die wij tegenwoordig zouden beschrijven als een indica.

indica

Cannabis indica werd in Afghanistan ontdekt en zopu eigenlijk ook cannabis afghanica moeten heten.

Eigenlijk zouden we de term indica, wanneer we correct willen zijn, dus moeten vervangen door afghanica. Een soort met smalle bladvingers, lange bloeitijd en lange dunnen stammen is in dat geval ook geen sativa, maar een indica (uit India). Wietsoorten met smalle bladeren, die we tegenwoordig sativa’s noemen, komen naast India, van nature voor in tropische gebieden waar veel vocht in de lucht hangt. De korte bossige planten die we tegenwoordig indica’s noemen, groeien juist in wat drogere streken.

Openingsfoto: Soru Epotok, Shutterstock.com
(advertenties)