(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wist je dat je aarde of kokos ook vaker dan één keer kunt gebruiken, als je het na de oogst even verschoont? En dat zo’n verschoning ook na de omschakeling van groei naar bloei een beter dieet voor je planten zorgt? Eén keer spoelen met enzymen en je medium is weer vrij van voedingsresten en dode wortels. Dat ruimt lekker op!

Aarde- en kokoskwekers kunnen aardig wat besparen door de enzymen van Elixer te gebruiken. Dat scheelt niet alleen geld maar ook een hoop gesleep met zware zakken aarde of kokos. Enzymes bevat krachtige enzymen die de voedingsresten die na een kweekronde in de aarde achterblijven, snel afbreken. De EC-waarde in het medium daalt weer en de bodem komt weer in balans. Gebruik je een druppelsysteem, dan reinigt Enzymes dat ook meteen voor je, zodat het weer een hele nieuwe ronde door kan druppelen.

Dàààg 👋 afvalstoffen en voedingsresten

Planten die intensief geteeld en gevoed worden, nemen niet alleen veel voedingsstoffen op, maar geven ook afvalstoffen aan de bodem af. Om ervoor te zorgen dat ze die niet nog eens opnemen, doen ze dat voornamelijk rond de stam. Regenwater valt vervolgens door het bladerdek verder van de plant af; het is een eenvoudige maar effectieve werkwijze van moeder natuur.

In een kweekruimte echter, valt geen regen maar geven we vaak water van bovenaf. Hierdoor komen deze afvalstoffen weer in het medium terecht. Daarnaast nemen wietplanten niet altijd al hun voedingsstoffen in dezelfde verhoudingen op als ze in de plantenvoeding zitten. Hierdoor kan de verhouding aan voedingsstoffen in de bodem uit balans raken.

Elixer Enzymes

De enzymen in Enzymes breken deze afvalstoffen en voedingsresten weer snel af, zodat je tussendoor of na een cyclus weer met een schone lei kunt beginnen. Slechts één keer spoelen is voldoende om je medium weer in balans te brengen, en dat voorkomt tekorten, plantenziektes en overschotten.

Dode wortelresten worden daarnaast ook door de enzymen afgebroken. Hierdoor kunnen ze niet gaan rotten en voorkom je dat de wortelrot of andere bodemziektes overslaan op je levende wortels. Hierdoor maakt het je aarde of kokos na een kweek weer zo goed als nieuw.

​​Samenstelling

Enzymes bevat een gebalanceerde mix van enzym’complexen’ en stabilisators. Deze enzymcomplexen bestaan onder meer uit cellulase en beta-glucanase (enzymen die cellulose en glucaan afbreken). De stabilisators in Enzymes zorgen ervoor dat de enzymen hun werk kunnen doen, en zijn tegelijk voeding voor je plant.

Gebruik Enzymes om je medium te verschonen aan het einde van een kweekronde, of gebruik het om je bodem tussentijds op te schonen. Bijvoorbeeld bij ernstige voedingsproblemen of wanneer je omschakelt van groei naar bloei, en je er zeker van wil zijn dat er niet meer te veel groeivoeding in het medium zit. Dit is een veel voorkomend probleem met rijk bemeste aardemengsels; planten gaan dan vaak lekker tijdens de groeifase, maar krijgen te veel stikstof binnen tijdens de bloeifase omdat dat simpelweg nog steeds in de aarde zit.

Enzymes van Elixer is verkrijgbaar in één en vijf liter verpakkingen. Kijk op Elixer.nl voor meer informatie of bestel Enzymes in de Elixer webshop. Een literfles kost €15,- euro en voor vijf liter betaal je €59,- euro.

[Openingsfoto: Lifestyle discover, Shutterstock]
(advertentie)