(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Thailand heeft voedsel- en medicijnen waakhond FDA een wetsvoorstel gemaakt om de thuisteelt en consumptie van medicinale cannabis formeel te legaliseren. Ook wordt recreatief gebruik van wiet beperkt toegestaan, aldus de krant The Bangkok Post. Thailand loopt hiermee qua legalisering fier – en nogal eenzaam -voorop in Azië.

Thaise huishoudens mogen zelf medicinale wiet kweken

Legalisation of household cannabis, limited recreational use‘, kopt de bekendste krant van Thailand maandag. Household cannabis, wat is dat nu weer, de stash wiet van een compleet gezin wellicht?

Niet helemaal en toch ook weer wel; volgens de wet mogen mensen voor hun eigen consumptie thuis wiet kweken op voorwaarde dat ze hun teelt aanmelden bij de provinciale autoriteiten én wanneer die consumptie uitsluitend medicinale doelen dient.

Dat het FDA wetsvoorstel in Thailand ook echt wordt aangenomen door het parlement is zo goed als zeker. Niet alleen omdat het land feitelijk wordt geregeerd en gecontroleerd door het leger, maar ook omdat omdat de minister van Volksgezondheid onlangs al een resolutie uitvaardigde om cannabis uit te sluiten van de verboden narcoticalijst!

Recreatieve wiet ook legaal, maar er komen geen coffeeshops

FDA secretaris-generaal Dr. Paisarn Dunkum zei maandag ook dat recreatief gebruik van cannabis toegestaan zou kunnen worden op sommige locaties, maar de details van dit voor Azië taboedoorbrekende idee staan (nog) niet in het wetsvoorstel. Die details moeten nu worden uitgewerkt door een commissie van het Ministerie van Volksgezondheid, voorgezeten door de permanente secretaris, zo weet de FDA-bobo.

Dit fameuze Thaise cannabisproduct ken je wellicht al wel: een zogeheten ‘Thai stick’… [foto: AUUSanAKUL/Shutterstock]

Wie hoopt op een bezoek aan een coffeeshop op de Thaise stranden binnenkort, moeten we echter teleurstellen. ‘Natuurlijk gaan we niet naar de fase van cannabis cafés’, aldus Pairarn, ‘maar er bestaan verschillende modellen voor recreatief gebruik in andere landen. We zullen het beste eruit pikken dat past bij onze sociale context.’

Lichtere straffen bij overtreding nieuwe cannabiswet

In het nieuwe wetsvoorstel staan ook nieuwe straffen voor wie toch nog de fout in gaat. Zo kan je 3 jaar gevangenisstraf plus een geldboete van ongeveer 800 euro krijgen bij overtreding van de regels. Klinkt nog steeds hard en war on drugs-achtig, maar vergeet niet dat onder de huidige wet nog een maximum gevangenisstraf van 15 jaar (!) staat op alleen nog maar het bezit van cannabis.

Dat gaat dus allemaal lekker snel in het land dat voorheen bekend stond om zijn harde aanpak van alle drugs. Denk maar eens terug aan coffeeshop exploitant Johan van Laarhoven die daar iets van honderd jaar cel kreeg voor het ‘witwassen van drugsgeld’, ofwel het legaal verkopen van cannabis… in Nederland.

[openingsbeeld: PKittiwongsakul/Shutterstock]
(advertenties)