(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nog steeds hoor je van anti-cannabis mensen vaak de stelling dat het vrijgeven van wiet min of meer automatisch leidt tot meer consumptie van andere soorten drugs – waaronder dus met name harddrugs. Cannabis zou daarmee een ‘gateway drug’ zijn, iets wat ook bekendstaat als de ‘stepping stone theory’. Maar niets blijkt minder waar, zo toont ook deze actuele studie maar weer eens aan!

De onwetenden richten hun pijlen op de verkeerde substantie

Omdat het nu eenmaal nooit kwaad kan om jezelf met kennis bij te spijkeren – iets wat we onze tegenstanders trouwens ook graag toewensen – nemen we nog even die gateway drug cannabis onder de loep.

Op de website van Jellinek – toch niet direct een partijdige pro-wiet instantie in Nederland kun je zeggen – lezen we er dit over:

Oude vooroordelen in nieuwe tijden

Desondanks blijft het vooroordeel hardnekkig bestaan, vandaar dat er ook nog steeds wetenschappers zijn die de theorie toetsen of onderzoeken. Al is het maar omdat er wereldwijd op steeds meer plekken hardop over legalisatie van recreatieve cannabis wordt nagedacht, of reeds is ingevoerd.

Neem deze studie die begin januari onder de titel ‘Recreational cannabis legalization has had limited effects on a wide range of adult psychiatric and psychosocial outcomes‘ werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Psychological Medicine. Wat zijn de feiten in Amerikaanse staten?

‘Cannabis is geen gateway drug’

De conclusie van de studie is glashelder: legalisering van cannabis heeft niet geleid tot een toename van drugsverslavingen of verhoogd gebruik van andere illegale drugs en het zou niet beschouwd moeten worden als een ‘gateway drug’, zo schrijven de researchers van de University of Colorado.

‘Recreatieve legalisatie werd geassocieerd met verhoogd cannabisgebruik en minder symptomen van alcoholmisbruik, maar het houdt geen verband met andere veranderingen. Sterker nog, kwetsbaarheid ten aanzien van cannabisgebruik werd niet verergerd door de legale cannabisomgeving’, stellen de onderzoekers vast.

Cannabis a.k.a. wiet is geen gateway drug, ook niet na legalisatie van recreatieve cannabis…

Ook op ander gebieden levert legale wiet voordelen op

Daarmee houdt het positieve nieuws nog niet op. De onderzoekers vonden ook geen verband tussen legalisatie van cannabis en cognitieve, psychologische, sociale, relationele of financiële problemen!

Hoofdauteur Stephanie Zellers, werkzaam bij CU Boulder’s Institute for Behavioral Genetics, noemt de resultaten vanuit het perspectief van openbaar overheidsbeleid zelfs ‘geruststellend’. ‘Wij vonden echt geen enkele steun voor een heleboel zorgen die mensen uiten over legalisatie van cannabis.’

En weet je wat helemaal mooi is? Dat de onderzoekers – naast die van de Colorado University ook mensen van University of Minnesota – gebruikmaken van tweelingen voor hun onderzoek. Dat is zo’n beetje het beste onderzoeksmateriaal dat je kunt hebben, omdat een heleboel (o.a. genetische) factoren die bij niet-tweelingen een rol kunnen spelen bij voorbaat kunnen worden afgevinkt.

Meer blowen als wiet legaal is, maar met minder problemen!

De onderzoekers uit de twee Amerikaanse staten – recreatieve wiet is legaal in Colorado en illegaal in Minnesota – gebruikten data van 4.000 tweelingen van het Institute for Behavioral Genetics en het Minnesota Center for Twin Family Research. Het blijkt dat identieke (eeneiige dus) tweelingen die op een plek leven waar cannabis legaal is, 20 procent vaker wiet gebruiken.

Maar wanneer ze de resultaten vergelijken en kijken naar misbruik van cannabis, alcohol, illegale drugs en psychotisch gedrag, dan stellen de onderzoekers géén verband vast met legalisering. Wat heet, uit de studie blijkt dat tweelingen die in staten met legale wiet wonen minder vaak symptomen van alcoholmisbruik vertonen!

Ook vorig jaar toonde een wetenschappelijk onderzoek in het Journal of Adolescent Health al aan dat legalisatie van cannabis niet leidt tot ‘dramatische toename van het gebruik van alcohol, sigaretten en opioïden’. Ook daarover schreven we natuurlijk een artikel op CNNBS…

LEES OOK:  ‘Jongvolwassene gebruikt minder alcohol, sigaretten en pijnstillers na legalisering wiet

[openingsbeeld: svtdesign/Shutterstock]
(advertentie)