(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nadat tieners met Autistisch Spectrum Stoornis zes maanden lang behandeld zijn met wietolie, verbetert hun levenskwaliteit aanzienlijk en dit zonder al te veel of serieuze bijwerkingen. Dat blijkt uit Israëlisch klinisch onderzoek. Researchers stellen vast dat de kinderen verder ook zelfstandig kunnen douchen en aankleden én dat hun humeur flink opklaart.

 

Onderzoek in vakblad Nature

De bevindingen van de Israëlische onderzoekers zijn in januari onder de titel ‘Real life Experience of Medical Cannabis Treatment in Autism: Analysis of Safety and Efficacy‘ gepubliceerd in het fameuze vakblad Nature. De studie is een gezamenlijk project van de Ben-Gurion universiteit in Beër Sjeva en het Soroka Medisch Centrum in Beersheba.

De wetenschappers tonen aan dat wietolie effectief is in het bestrijden van een scala aan autisme gerelateerde symptomen, inclusief aanvallen, tics, depressies, onrust en woedeaanvallen bij patiënten jonger dan 18 jaar.

Wietolie verbetert leven autistische kinderen op alle fronten

Nadat de kinderen met autisme zes maanden lang regelmatig wietolie namen, rapporteerde 30 procent van hen ‘significante verbeteringen’, 53,7% ‘bescheiden verbeteringen’ en slechts 15% ‘minimale of geen verbeteringen’.

“In totaal meldde meer dan 80 procent van de ouders significante of bescheiden verbeteringen bij hun kind”, stelt onderzoeker Lihi Bar-Lev Schleider. Haar team analyseerden data die tussen 2015 en 2017 was verzameld als onderdeel van een behandelprogramma voor 188 tieners met de diagnose Autistisch Spectrum Stoornis (ASS). Doel was het onderzoeken van eventuele veranderingen in de levenskwaliteit, het humeur en de capaciteit om dagelijkse taken te volbrengen voor en na de behandeling.

Wietolie met veel CBD en een klein beetje THC blijkt voor veel tieners met autisme de perfecte reddingsboei…

Na de behandeling stelde 66,8% van de patiënten dat ze ‘een goede kwaliteit van leven’ hadden, meer dan het dubbele van het aantal mensen (31,3%) dat dit ook zei voordat de wietolie eraan te pas kwam!

Een positief gemoed/humeur blijkt ook opgekrikt te worden door cannabisolie, voor de behandeling rapporteerde 42% dit en erna 63,5%. Ook belangrijk: het aantal jonge mensen dat zich door de wietolie weer zelfstandig kan douchen en aankleden steeg met 26,4% naar 42,9%. Goed kunnen slapen is voor autistische kinderen een crime, maar ook dat zat na de wietolie-kuur in de lift: van slechts 3,3% naar 24,7%. En je goed kunnen concentreren ten slotte ging van 0% naar 14 procent.

Meer onderzoek is nodig en komt eraan

Wat voor wietolie kregen deze autistische kinderen eigenlijk? In de meerderheid van de gevallen ging het om cannabisolie met 30 procent cannabidiol (CBD) en 1,5 procent tetrahydrocannabinol (THC). Het onderzoek werd overigens gefinancierd door het Israëlische mediwietbedrijf Tikun Olam.

Hoewel de resultaten zeer positief zijn te noemen, hameren de onderzoekers op meer onderzoek (dat doen ze trouwens meestal). Dr. Victor Novak: “Hoewel de studie suggereert dat cannabisbehandeling veilig is en de ASS-symptomen en levenskwaliteit van de patiënt verbetert, geloven wij dat dubbel-blinde placebo gecontroleerde tests cruciaal zijn voor een beter begrip van de wieteffecten op ASS-patiënten.”

Prima, laat maar komen! De periode dat er te weinig of helemaal geen wetenschappelijk onderzoek naar cannabis werd gedaan – denk aan al die jaren dat de war on drugs leidend was in de wereld – zijn gelukkig voorbij. En de wereld is al met een inhaalslag bezig; volgens het US National Institutes of Health zijn er op dit moment minimaal 100 studies op de wereld gaande met betrekking tot CBD!

[illustratie: Shidlovski/Shutterstock]
(advertenties)