(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terwijl zo’n beetje de halve wereld hard bezig is met het decriminaliseren of legaliseren van cannabis, daar draait de regering van de Australische deelstaat South Australia de klok terug naar de dagen van reefer madness. Als het aan de regering ligt verachtvoudigen de geldboetes voor wietbezit en kan je er dezelfde gevangenisstraf voor krijgen als voor heroïne!

War on drugs leeft volop

Zuid-Australië is een deelstaat van Australië en is gelegen aan de zuidkust van Australië. Met een oppervlakte van 983.482 km² is het de op twee na grootste staat van het land. Het inwonersaantal bedraagt ongeveer 1.575.700. En daar zitten dus een stelletje diehard war on drugsaanhanger bij, dat is niet normaal meer. Extra jammer is dat ze ook nog in de regering van de staat zitten en hoog in de boom bij justitie.

Zo maakte minister van justitie Vickie Chapman de nieuwe keiharde aanpak bekend met de ouderwetse strijdkreet dat het een ‘war on drugs’ is. ‘Het plan is om over de hele linie de straffen te bekijken en te herzien: van gebruik tot verkoop. En we willen de mogelijkheid om voor een behandeling te kiezen verminderen. We brengen cannabis daarmee in lijn met andere drugs.’

Terug naar die goeie ouwe tijd, dat is het motto van de overheid in South Australia… [poster: Zeb Love]

Forse geld- en celstraffen voor cannabis

Bam! Alsof het weer 1937 is, het jaar waarin op valse gronden door de VS werd verordonneerd dat cannabis voortaan een duivels gevaar was dat met man en macht moest worden bestreden. Zeventig jaar war on drugs over de hele aardbol was het directe gevolg. En net als je denkt dat die oorlog nu wel tot het verleden behoort, komen de Aussies met deze door de autoriteiten gebezigde shit aanzetten. Watskeburt?

Deze week debatteert het parlement van de deelstaat South Australia over het voorstel van hun regering om de wietstraffen drastisch te verhogen, omdat er nu eenmaal sprake is van een ‘war on drugs’. Zo wil men de maximum geldboete voor het simpele BEZIT van cannabis optrekken naar 2000 dollar (1260 euro). Ook introduceert men daarginds een nieuwe maximum gevangenisstraf van 2 jaar, dezelfde limiet die geldt voor drugs als ecstasy en heroïne. Vicky Chapman stelt dat wiet hetzelfde moet worden behandeld als andere illegale drugs en niet langer als jaywalking (het oversteken van de straat waar dat niet is toegestaan).

Verkiezingsbelofte

Tja. Teksten om misselijk van te worden natuurlijk, maar dat maakt de kans dat de voorstellen in South Australia in wet worden omgezet er niet kleiner op. Nu is de situatie nog zo – sinds de deelstaat cannabisbezit in 1987 decriminaliseerde – dat je een geldboete krijgt van 125 dollar voor het bezit van 25 gram of minder. Maar ja, het verveelvoudigen van de boetes was een verkiezingsbelofte van de liberalen in het kader van hun gewenste war on drugs.

Een andere maatregel die de arme inwoners daar te wachten staat, is dat snuffelhonden voortaan op scholen hun werk mogen doen.

Minder kiezen voor behandeling

Een ander opvallende move is de kritiek van het Openbaar Ministerie en de deelstaatregering op het zogeheten ‘drug diversion program’ dat South Australia kent. Dat betekent dat als je gepakt wordt met drugs je ervoor kunt kiezen om een behandeltraject in te gaan. Maar daarvan wordt veel te veel misbruik gemaakt, vindt aanklager Chapman. ‘Wanneer we mensen een kans geven om enkele keren een behandeling te krijgen, is dat prima. Maar werkelijk, er is een limiet hoe mild we kunnen zijn in het geven van kansen in plaats van een straf.’

Daarom mogen hardnekkige cannabisovertreders nu niet meer ongelimiteerd voor die behandeloptie kiezen, maar nog slechts 2 keer in 4 jaar. ‘Wij steunen die keuzemogelijkheid, maar bij de derde keer krijg je die mogelijkheid niet langer.’

Tienermoord bepaalt emoties politiek

Vanzelfsprekend regent het kritiek op de regeringsplannen, vooral van advocaten en artsen. De eerste wijzen op de overbelasting voor het strafrechtsysteem en de tweede op het zinloze van straffen in plaats van behandelen.

Bizar is eigenlijk ook waarom het überhaupt tot dit gedoe is gekomen in South Australia. Dat komt namelijk allemaal voort uit een moordzaak in 2012. De 18-jarige Lewis McPherson werd toen vermoord door de 17-jarige Liam Humbles. De laatste had cannabis gebruikt en kreeg dus de toen gebruikelijke ‘drug diversion notice’.

Vijf jaar later kwam assistent-lijkschouwer (!) Anthony Schapel, die de zaak onderzocht, tot de aanbeveling om de straffen voor wietbezit fors te verhogen. Met de idioterie van vandaag de dag als gevolg…

[openingsbeeld: Mary Jane Mom/Shutterstock]
(advertentie)