(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het vakantieseizoen staat voor de deur. Grote vraag: waar kan je tegenwoordig onbezorgd een dikke wapper roken? De komende maanden neemt RollingStoned je mee op reis langs Europese, Afrikaanse en Aziatische landen. Deze week: vive la France !

Okay, ‘vive la France’ ofwel ‘lang leve Frankrijk’ is misschien iets te enthousiast. Vergeleken met hun Europese buurlanden hebben de Fransen namelijk een relatief streng drugsbeleid. Maar het moet gezegd worden: de laatste jaren zijn er enkele kleine stapjes genomen in het voordeel van cannabisnormalisatie.

De Franse politie negeert publiek cannabisgebruik misschien, maar dit is allerminst zeker

De Franse politie negeert publiek cannabisgebruik misschien, maar dit is allerminst zeker

Wetgeving over cannabisbezit in Frankrijk

Volgens de Franse wet zijn bezit, gebruik en verkoop van cannabis en hasj een misdrijf, waarvoor een maximale gevangenisstraf van een jaar en daarnaast een boete van 3.750 euro kan worden opgelegd. Iemand die ook bij de verkoop, teelt en het vervoer is betrokken riskeert een strengere straf, namelijk een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een geldboete van maar liefst 7,5 miljoen euro. Als het aantoonbaar is dat een verdachte aan minderjarigen of rond een school of onderwijsinstelling heeft verkocht, kan de straf worden verdubbeld.

Hoewel dit de wet is, komt het in de praktijk lang niet altijd tot een dergelijke veroordeling. In 2011 kwam uit een onderzoek naar voren dat niet alle drugsveroordeelden gevangenisstraf kregen opgelegd en uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van degenen die wegens drugsgebruik waren gearresteerd, vervolgd werden.

Op deze prachtige foto van Parijs uit ongeveer 1910 lijkt op de achtergrond een grote cannabisplant te zien

Op deze prachtige foto van Parijs uit ongeveer 1910 lijkt op de achtergrond een grote cannabisplant te zien

Cannabisbeleid in Frankrijk

Het mag bekend zijn dat Frankrijk er al decennialang een repressief beleid op nahoudt. Dat veranderde niet toen president François Hollande in 2012 aan de macht kwam; hij heeft regelmatig beloofd dat hij het Franse repressieve drugsbeleid voort zal zetten. Maar de socialistische regering van Hollande is niet altijd consistent in haar partijstandpunt geweest. In oktober 2012 herhaalde de regering officieel dat ze tegen hervorming van de cannabiswetgeving was, nadat Vincent Peillon, de minister van onderwijs, had verklaard dat legalisatie ‘het verdient om besproken te worden’.

Cannabisgebruik in Frankrijk

Volgens het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) heeft 4,8% van de Fransen tussen 15-64 jaar de afgelopen maand cannabis gebruikt, vergeleken met 3,3% in Nederland en slechts 2,4% in Portugal. 9,8% van de Franse jongvolwassenen tussen de 15-34 jaar heeft de afgelopen maand cannabis gebruikt, vergeleken met respectievelijk 5,6% en 4,5% in Nederland en Portugal. Het percentage Franse jongeren dat cannabis gebruikt, wijkt nog sterker af, namelijk 12,7% vergeleken met 5,3% in Nederland en 4,1% in Portugal.

Cannabis is verreweg de populairste drug in Frankrijk. Men denkt dat van de 49 miljoen Fransen tussen 11 en 75 jaar 13,2 miljoen minstens een keer cannabis geprobeerd hebben en geschat wordt dat meer dan een miljoen mensen het regelmatig gebruiken.

Er bestaat een levendige tegencultuur van cannabisgebruik in Frankrijk

Er bestaat een levendige tegencultuur van cannabisgebruik in Frankrijk

Legalisatie in de pijplijn?

Ondanks de strenge standpunten van Hollande wordt er veel gediscussieerd over cannabislegalisatie in Frankrijk. De recente goedkeuring van het op cannabis gebaseerde medicijn Sativex begin dit jaar heeft de discussie nieuw leven ingeblazen en men hoopt dat de legalisatie van medicinale cannabis op korte termijn mogelijk is. Men ziet in dat een streng beleid het drugsgebruik niet laat afnemen. In tegendeel. Maar het blijft een lastig onderwerp.

In januari 2014 heeft de Franse senator Esther Benbassa een wetsvoorstel ingediend dat volgens haar de eerste in zijn soort is in Frankrijk. Het sluit aan bij het idee voor gereguleerde wetgeving en zou door de overheid gerunde verkooppunten in het leven roepen om recreatieve cannabis aan volwassenen te leveren. Wie weet is dit de start naar normalisatie?

Cannabis kopen in Frankrijk

In de meeste Franse steden en dorpen is makkelijk aan cannabis en hasj te komen. Het is belangrijk om voorzichtig te blijven, want de politie is waakzaam en patrouilleert regelmatig. In veel steden, waaronder Parijs, Marseille en Cannes, wordt openlijk cannabisgebruik door de politie meestal genegeerd, maar ga daar nooit van uit. De kans op een arrestatie is nog steeds zeer aanwezig.

Een vogelverschrikker bewaakt een veld met industriële hennep in Noord-Frankrijk

Een vogelverschrikker bewaakt een veld met industriële hennep in Noord-Frankrijk

Zorg dat je nooit meer bij je hebt voor hooguit 2 joints want bij een grotere hoeveelheid heb je meer kans om gearresteerd te worden. Vooral de Franse verkeerspolitie is ijverig dus het is zeer aan te raden tijdens het autorijden geen cannabis te roken.

De prijs van hasj en cannabis varieert en is afhankelijk van de locatie en de kwaliteit. Cannabis van goede kwaliteit kost vaak meer, omdat er moeilijker aan is te komen. De gemiddelde prijs voor cannabis van goede kwaliteit ligt rond de 5,40 euro per gram. Hasj is gangbaarder en de prijs varieert tussen de 10 en 20 euro voor 10 tot 15 gram.

Meer over cannabis in Frankrijk?

Lees het volledige artikel over Frankrijk met meer achtergrondinfo over de geschiedenis van cannabis in dit land en de huidige ontwikkelingen wat betreft medicinale en recreatief gebruik.

Volgende week is het tijd voor Spanje!

(advertenties)