(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Volgende maand vieren de Canadezen hun eerste ‘legale wiet lustrum’. Op 17 oktober 2018 werd cannabis voor recreatief gebruik legaal, met dank aan minister-president Justin Trudeau. Vijf jaar later zijn de effecten van dat historische besluit ook in Nederland voelbaar. 

Noord-Amerikaans overschot aan legale wiet vindt zijn weg naar Europa

Ik hoor al een tijdje van coffeeshopondernemers dat ze worden doodgegooid met Canadese wiet. Net als in Californië is er een overschot aan legaal geteelde cannabis in Canada, waardoor de groothandelsprijzen er sterk zijn gedaald.

De legale telers hebben grofweg drie mogelijkheden: hun wiet onder de kostprijs verkopen aan legale partijen, in de shredder gooien, of wegsluizen naar niet legale partijen. Met die laatste optie zetten ze hun eigen onderneming op het spel, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt.

Zo belanden grote hoeveelheden Canadese en Californische wiet in Europa. Een aantal clubs in Barcelona en Londen en coffeeshops in Amsterdam hebben een apart menu met Californische soorten. Maar die wiet is niet altijd even best, om het voorzichtig uit te drukken.

De roemruchte achterdeur van de coffeeshops staat tegenwoordig ook op een kier voor import van ‘legale’ Canadese cannabis… [foto: Alena A/Shutterstock]

‘Dit is een smerig geheim’

Twitteraar @budtender drukte het minder voorzichtig uit, toen hij in april tweette: ‘Koop nooit “Cali” soorten in Amsterdam. Je betaalt drie keer zoveel voor iets dat in 90% van de gevallen lang in de opslag heeft gelegen en besproeid is met chemische terpenen uit China. Dit is een smerig geheim en het is alleen maar zo omdat we geen gecontroleerde toeleveringsketen hebben.’

Als het over Canadese wiet gaat, komen vier dingen terug bij de coffeeshopondernemers die ik spreek. Er worden veel verschillende soorten aangeboden, soms wel twintig tegelijk. De prijzen zijn laag, een kiloprijs van €1800 is geen uitzondering. De wiet ziet er mooi uit, maar de kwaliteit is – op een enkele uitzondering na – bedroevend.

Een tientje voor 1 gram Silver Haze, dat is lang geleden

De wet van vraag en aanbod geldt natuurlijk ook op de cannabismarkt. Veel aanbod leidt tot lagere prijzen en de goedkope Canadese wiet zet ook de prijzen van in Nederland geteelde cannabis onder druk. Voor een kilo Nederwiet krijg je als teler geen €5000 of €6000 meer, eerder de helft daarvan.

Voor de consument is dit goed nieuws. Zo kocht ik deze week in een coffeeshop in het zuiden des lands vijf gram prima Silver Haze voor vijftig euro. Een tientje per gram, dat was lang geleden. Vaker dan me lief is heb ik veertien euro neergeteld voor Silver Haze, en van mindere kwaliteit.

Silver Haze van coffeeshop ’t Bunkertje in Apeldoorn…

Wat zegt de nieuwste THC Monitor over de wietprijs?

In de officiële cijfers is deze prijsdaling nog niet terug te zien. Het Trimbos instituut onderzoekt sinds 1999 jaarlijks de sterkte en de prijzen van cannabisproducten in de coffeeshops. Ze kopen hiervoor samples bij vijftig shops. In de meest recente THC-monitor, verschenen in september 2022 schrijven de onderzoekers: ‘Begin deze eeuw betaalde men voor een gram van de sterkste en populairste nederwiet ongeveer hetzelfde (rond de €7) en stijgt het de eerste jaren licht, maar vanaf 2007 is er een sterkere stijging te zien.’

Tussen 2017 en 2022 steeg de prijs van de populairste nederwiet van gemiddeld €10,11 naar €11,17 per gram. De prijs van de sterkste nederwiet ging van gemiddeld €12,77 naar €15,45 per gram. Ik ben benieuwd of in de nieuwe THC-monitor een dalende trend voor de prijzen van nederwiet zichtbaar zal zijn.

Wat wordt de legale cannabisprijs tijdens het wietexperiment?

Eén ding is duidelijk: de wiet is te duur in Nederland. De prijzen zijn decennia lang kunstmatig hoog gehouden door het cannabisverbod. Als de plant onder gewone omstandigheden kan worden geteeld, kan de verkoopprijs makkelijk naar twee, drie euro per gram. Zie de “fifty dollar ounces” in staten als Colorado en Oregon. Dat komt neer op €1,64 per gram. Inclusief belasting en accijns.

Over de kwaliteit van de cannabis die straks met de wietproef te koop zal zijn, maak ik me weinig zorgen. Ik ben vooral benieuwd naar de prijzen. Die zouden wat mij betreft lager moeten zijn dan wat nu gebruikelijk is in de coffeeshops. Het zou de kans op een succesvolle wietproef zeker ten goede komen.

[Foto’s Derrick Bergman/Gonzo Media, tenzij anders vermeld]
(advertentie)