(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vergeet die Nobelprijzen, Gouden Televizierring en Sportman van het Jaar… er is natuurlijk maar één echt belangrijke verkiezing die ertoe doet en dat is wie zich ‘CANNABIS PERSOON VAN HET JAAR’ mag noemen. De redactie van CNNBS nomineert 4 gegadigden voor de titel: twee uit eigen land en twee uit het buitenland. Kijk snel wie jouw voorkeur geniet en stem mee!

 

De genomineerden voor ‘Cannabispersoon van het Jaar’

Het was sowieso weer een bewogen jaar voor de cannabis liefhebbers, met de landelijke legalisering in Canada en een hoop gedoe over het wietexperiment in eigen land. Hoewel het onmiskenbaar de goede kant opgaat met wiet, zeker als je het met een globale bril op bekijkt, is de strijd nog lang niet gestreden. Eén van de 4 genomineerden bijvoorbeeld, zit momenteel in een gevangenis. Een ander heeft justitie achter zijn broek aanzitten, alleen maar omdat ie zijn kennis en oogst van onze geliefde plant met zoveel mogelijk mensen wil delen. Kortom, de Groene Revolutie dendert lekker verder, ligt prima op koers maar is ook nog lang niet uitgewoed.

Stem daarom op de nieuwe lezerspoll – die vind je bijna onderaan rechts op de homepage van deze website/ en helemaal onderaan op de mobiele versie, maar ook onderaan dit artikel – en bepaal wie zich met de eretitel ‘Cannabis Persoon van het Jaar’ een jaar lang gesteund weet in die strijd door jullie! Hier komen de genomineerden (in volstrekt willekeurige volgorde uiteraard, want het woord is aan de lezer):

Rinus Beintema 

Friezen hebben altijd al iets opstandigs gehad en (import)Fries Rinus Beintema is hierop geen uitzondering. We kennen hem al enige tijd als de voorman van de medical social clubs van Suver Nuver, inmiddels 9 afdelingen sterk en met zo’n 15.000 leden. Die kunnen hun cannabismedicijn via de clubs van Beintema tegen schappelijke vergoeding krijgen, medicijn dat volgens onze overheid illegaal is en op de harddrugslijst thuishoort. Ook op andere fronten timmert Rinus aan de weg, zoals met een cannabis testlaboratorium in Leeuwarden, buitenlandse medicinale avonturen en plannen voor een soort festivaltour in eigen land. Deze zomer startte justitie een onderzoek naar hem en dat juicht hij alleen maar toe. Kortom, een ware wietvolksheld zoals we ze maar zelden tegenkomen!

Justin Trudeau

Hij kan en mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje genomineerden voor 2018: de Canadese minister-president Justin Trudeau. Eindelijk eens een jonge, liberale politieke leider die het snapt. Kondigde in Canada al tijdens de verkiezingscampagne in 2016 aan dat hij cannabis volledig wilde legaliseren en hield – hoe ongewoon voor verkozen politici – woord. Op woensdag 17 oktober 2018 was het dan zover: in één klap werd recreatieve wiet in heel Canada voor bijna veertig miljoen inwoners (en voor buitenlanders, toeristen en expats) legaal! Natuurlijk gaat zo’n radicale breuk met de war on drugs niet zonder groeistuipen en aanloopproblemen (wiet snel op bijvoorbeeld, haha) maar de historische betekenis van de stap van dit G7-land kan niet onderschat worden.

Derrick Bergman

Al vanaf de eerste dag in januari 2014 toen CNNBS live ging – toen nog onder de later verboden naam RollingStoned – schrijft Derrick Bergman hier een zeer lezenswaardige column. Maar dat is niet de reden waarom hij genomineerd is. Wel zijn onvermoeibare inzet voor het VOC, de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod, waarvan Derrick sinds enige jaren ook voorzitter is. En dat betekent eindeloos praten, vergaderen, lobbyen, netwerken op alle Europese cannabisbeurzen, politici en media van tegenwicht dienen (hij twittert zich een ongeluk) en publiciteit zoeken. Jaarlijks hoogtepunt was tien jaar lang echter het gratis toegankelijke protestival Cannabis Bevrijdingsdag, dat dit jaar helaas voor het laatst werd gehouden. Een uniek evenement waarin we de plant op gepaste wijze eerden en dat vooral dankzij de tomeloze (en onbetaalde!) inzet van VOC-voorzitter Derrick Bergman uitgroeide tot een begrip in binnen- en buitenland.

Lukman

Dat het levenspad van mensen die zich belangeloos inzetten voor hun medemens en het lot van onze geliefde plant, niet altijd over rozen gaat weet de Maleisische mediwiet-activist Lukman als geen ander. Muhammad Lukman Bin Mohamad (29) werd deze zomer namelijk ter dood veroordeeld, omdat hij nota bene gratis wietolie uitdeelde aan arme patiënten namens de liefdadigheidsorganisatie HealTHCare. Al meer dan 4 jaar zucht Lukman nu in een cel, inmiddels dus ook nog wachtend op de strop. Laten we hopen dat de druk van internationale mensenrechtenorganisaties en cannabisactivisten hem nog van de aangekondigde dood kan redden. Het lijkt er namelijk ook wel op dat er zelfs in het uiterst repressieve Azië inmiddels een iets andere wind gaat waaien. Thailand en Zuid-Korea gingen dit jaar over tot legalisering van medicinale cannabis en  zelfs in het land van Lukman klinkt de roep om hervormingen. Laten we hopen dat het voor hem niet te laat komt!

Dus…

Wie wordt in 2018 de 'CANNABIS PERSOON VAN HET JAAR'? (voor toelichting zie het artikel op CNNBS)

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...
[openingsbeeld:  Lightspring/Shutterstock]
(advertenties)