(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijke stap op cannabisgebied in België. Onlangs is daar de eerste medicinale wietkwekerij van het land van start gegaan, onder de noemer ‘medicinale cannabis club’. Een project van patiënten-belangenvereniging Medcan en de Home-Grown Cannabis Academy. Doel is topkwaliteit mediwiet te produceren en samen te werken met overheid en artsen. De twee initiatiefnemers vertellen zelf hun bijzondere verhaal!

HET PROJECT

Gebaseerd op de ministeriële richtlijn van 2005 – die aan bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik de laagste vervolgingsprioriteit geeft – heeft MEDCAN vzw in samenwerking met de HGC-Academy (Home-Grown Cannabis Academy) een systeem uitgewerkt dat een voorbeeld kan zijn voor de Belgische Overheid op gebied van medicinale cannabis. Wij proberen een systeem op te zetten dat de patiënt verzekert van een kwalitatief en lokaal geproduceerd medicinaal cannabisproduct.

Het project “medicinale cannabis” zorgt voor een open communicatie tussen patiënt, behandelende arts, patiëntenbelangenvereniging en de producent van de medicinale cannabis

Volgens ons is het perfect mogelijk om medicinale cannabis op maat te cultiveren in een besloten circuit van stichtingen of verenigingen zonder winstoogmerk. Producten zoals Sativex (G.W. Pharmaceuticals Ltd.) zijn afkomstig van bedrijven die vooral vanuit een winstoogmerk opereren. Voor veel patiënten is deze optie te duur. Het kan niet de bedoeling zijn dat een patiënt zich blauw betaalt aan medicinale cannabis.

De structuur van ons project “medicinale cannabis” zorgt voor een open communicatie tussen patiënt, behandelende arts, patiëntenbelangenvereniging en de producent van de medicinale cannabis. Zo kan het aanbod aangepast worden als daar nood aan is (op vraag van de patiënt of arts) en dat de behandeling met medicinale cannabis geoptimaliseerd worden.

MEDICINALE CANNABIS

De Medicinale Cannabis Club vzw (stichting)  is de uitvoerende schakel in dit project. Zij verzorgen de productie volgens de strikte richtlijnen en zijn verantwoordelijk voor de veilige en transparante distributie van de cannabis naar de medicinale consumenten. In de toekomst hopen we een deel van de cannabis rechtstreeks aan apothekers te kunnen leveren voor de verdere verwerking van de cannabisbloemen tot olie, zalf of tinctuur.

De werking van MCC vzw is besloten, zowel op gebied van productie als distributie. De locatie waar de planten geteeld worden is uiteraard streng beveiligd en geheim.

De wietkwekerij is als een high-tech laboratorium ingericht

De wietkwekerij is als een soort laboratorium ingericht

Om te bekomen dat de cannabis ook echt medicinaal genoemd kan en mag worden, moeten aan enkele (strenge) voorwaarden worden voldaan. Ten eerste is het belangrijk dat er met goede en stabiele genetica gewerkt wordt. Daarom wordt er voornamelijk gezocht naar soorten waarbij de twee principieel farmacologisch actieve stoffen (THC en CBD) in evenwicht zijn. Maar ook enkele THC(V)- en CBD-rijke variëteiten zijn belangrijk en mogen niet ontbreken.

m.b.t. de geproduceerde cannabis wordt een traceersysteem (seed-to-sale) op poten gezet waardoor iedere geproduceerde gram kan worden teruggetrokken tot de plant

Daarnaast laten standard operating procedures (SOP), inclusief IPM, toe om het productieproces te standaardiseren en het gebruik van pesticiden te vermijden. Deze SOP zijn geijkt op de Good Agricultural and Manufacturing Practice guidelines for medicinal plants en gebonden aan een monografie van het gewas Cannabis sativa L.. Ook een geharmoniseerde en hygiënische verwerking is nodig om een zuiver product dat vrij is van verontreinigingen te garanderen.

Tot slot wordt m.b.t. de geproduceerde cannabis een traceersysteem (seed-to-sale) op poten gezet waardoor iedere geproduceerde gram kan worden teruggetrokken tot de plant. Het is de producent enkel toegestaan om de persoonlijke plant (1 plant) van de betreffende patiënt groot te brengen, te verzorgen en op een kwalitatieve manier te verwerken. Wegens de restrictieve ministeriële richtlijn (1 plant voor persoonlijk gebruik) is het niet toegestaan om de cannabis te verwerken tot een olie of een afgeleid product, of om een ongelimiteerd aantal planten te telen.

DE PATIËNTEN

De eerste stap om in aanmerking te komen voor de medicinale cannabis van MCC vzw begint bij het inschrijven bij de patiëntenbelangenvereniging MEDCAN vzw. Dit lidmaatschap is kosteloos. MEDCAN  stelt het dossier van de patiënt samen en beheert het. Indien de patiënt nog geen voorschrift heeft van een arts kan hij door MEDCAN worden doorverwezen naar een van de artsen die aan dit project meewerken.

De arts is volledig op de hoogte van onze communicatie met zijn patiënt en krijgt meer achtergrondinformatie over de toepassing van medicinale cannabis

Na het ontvangen van een doktersvoorschrift voor de medicinale cannabis kan het dossier van de patiënt in orde worden gemaakt. Vervolgens wordt deze uitgenodigd door MCC vzw voor een uitgebreid intake-gesprek. Tijdens dit gesprek wordt de patiënt ingeschreven bij MCC vzw. Hier wordt aandacht geschonken aan het toewijzen van de meest geschikte cannabissoort voor de patiënt in kwestie.

De droog-, verwerkings-, en verpakkingsruimte

De droog-, verwerkings-, en verpakkingsruimte

De patiënt krijgt tips hoe de medicinale cannabis best gedoseerd kan worden en wat de meest efficiënte en minst schadelijke toedieningsmethode is. Na afloop van de intake wordt een verslag van het gesprek opgesteld en teruggekoppeld naar de behandelende arts van de patiënt. Dit geeft de arts belangrijke informatie over de raadgeving die naar zijn patiënt toe werd opgesteld. Het zorgt er voor dat de arts volledig op de hoogte is van onze communicatie met zijn patiënt en meer achtergrondinformatie krijgt over de toepassing van medicinale cannabis.

CONTROLE

Net zoals alles wat geproduceerd wordt voor consumptie door derden, is het – in het belang van de consument – aangewezen dat er volledige en transparante controle is op het productieproces en dat er steeds testverslagen beschikbaar zijn. Dit komt de kwaliteit van de behandeling van de patient ten goede.

Belangrijk is dat (toekomstige) producenten van medicinale cannabis een passie hebben voor het cultiveren van de plant; en over voldoende knowhow beschikken om dit op een correcte manier uit te voeren. Zo kan cannabis kweken weer een ambachtelijke stiel worden (waar kwaliteit hoog in het vaandel gedragen wordt) en niet iets voor criminele organisaties die uit zijn op snelle centen, of farmaceutische bedrijven die enkel winst willen maken.

EIGEN KWEEK

m3

Een van de planten die gegarandeerde topkwaliteit medicinale cannabis moet produceren

Als patiëntenbelangenvereniging zijn wij absoluut niet tegen de eigen kweek van cannabis voor medicinale doeleinden. Het is echter wel noodzakelijk dat de zelfkwekers over voldoende (juiste) kennis en praktische mogelijkheden beschikken om dit op een verantwoorde en veilige manier tot een goed einde te brengen.

TOEKOMST

Wij zijn trots te mogen melden dat we alvast ondersteund worden door een oncoloog, neuroloog en cardioloog-internist. Dit maakt het mogelijk voor heel wat (Belgische) MEDCAN-leden met o.a. kanker, MS, epilepsie en fybromyalgie om op consultatie te gaan bij een arts die hen ondersteunt in hun behandeling met medicinale cannabis en hen ook opvolgt. Artsen in België kunnen inmiddels ook de nodige voorschriften verstrekken voor medicinale cannabis.

Om de ontwikkeling van ons project te ondersteunen wordt er momenteel een professionele crowdfunding-campagne opgestart onder de noemer “Adopt A Patient”

Om de ontwikkeling van ons project te ondersteunen wordt er momenteel een professionele crowdfunding-campagne opgestart onder de noemer “Adopt A Patient”. De campagne start op 15 augustus.

Ons project geeft patiënten in ieder geval een betere optie dan dure of door criminele organisaties  geproduceerde medicinale cannabis. We kunnen ook niet aan de zijlijn blijven toekijken hoe farmareuzen stelselmatig de medicinale cannabismarkt in handen proberen te nemen.

Credits en meer informatie

Dit artikel is geschreven door Dominique van Gruisen (cannabisonderzoeker, consultant en cultivatie-specialist HGC Academy) en Pieter Geens (voorzitter Medcan vzw en chronisch pijnpatiënt)

Meer informatie over en van Medcan vzw vind je op hun TWITTER-pagina en op hun FACEBOOK-pagina

 

(advertentie)