(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De zogeheten Oseberg-opgraving is de rijkste Vikingen opgraving ooit. En wat denk jij dat wetenschappers daar hebben gevonden? Juist, een leren buidel gevuld met cannabis! Deskundigen twisten nog over het waarom: als medicijn en/of als goddelijke drugs.

Het Viking-schip toen het in 1904 ontdekt werd

Het Viking-schip toen het in 1904 ontdekt werd

Het Viking-schip dat in 1904 al werd blootgelegd bij Oseberg blijft dus voor verrassingen zorgen. Aan boord van het schip waren twee vrouwen: een oudje van tussen de 70 en 80 en een iets jongere vrouw van rond de 50 jaar. De dames hadden vier paardensleeën, een rijk gedecoreerde strijdwagen, 15 paarden, 7 bedden en diverse tapijten bij zich. Gezien de tijd dat alles begraven lag onder een laag modderen turf zag het er allemaal nog opmerkelijk goed uit, stelt Ellen Marie Næss, professor bij het Cultuur Historisch Museum in Oslo. Zo goed zelfs dat een mand met appels nog steeds een rode kleur had en dat bosbessen en tuinkersen nog te herkennen waren. Ook was er een brood aan boord, nog ongebakken – dat de vrouwen dus konden bakken zodra ze het hiernamaals bereikt hadden!

Politieke en religieuze leiders

De grote vraag is natuurlijk ook wie de twee vrouwen waren, want gezien de enorme schatten (voor die tijd) die gevonden zijn in hun graf(boot) moeten het enorm invloedrijke en belangrijke Vikingen zijn geweest. Normale mensen werden niet begraven in een groot schip met veel dieren en mooie spullen. De conclusie in Noorwegen is dat het politieke en religieuze leiders zijn, met veel macht en invloed. Welke van de twee vrouwen het machtigste was, weten ze niet zeker. Vast staat dat ze voor die periode wel extreem oud geworden zijn, zeker de oudste van de twee haalde een leeftijd die toen zelden werd gehaald.

Het skelet van 1 van de 2 Viking-vrouwen uit het schip

Het skelet van 1 van de 2 Viking-vrouwen uit het schip

Leren etui met wiet

Maar het mooiste uit de opgravingen in Oseberg is toch wel een leren etui van de oudste Viking-vrouw, met daarin cannabis! Ellen Marie Næss heeft er verschillende verklaringen voor. Omdat de vrouw diverse ziektes had – waaronder kanker – moet ze veel pijn hebben geleden en de wiet was dan een nuttige pijnstiller. “Maar tegelijkertijd was deze vrouw een religieuze leider – in Oud-Noors ‘völva’ – en moest ze dus in contact treden met de goden. Cannabis zorgde daarvoor. Zo denk ik er tenminste over.”

Cannabis medicijn en geestverruimend middel

Ze voegt er nog aan toe dat de Vikingen veel kennis hadden van de plantenwereld: ze wisten heel goed welke planten zorgden voor een roes en welke planten geschikt waren om als medicijn te gebruiken of pijn te stillen. En er is nog een derde verklaring voor het wietgebruik van de oude helden. In het Vikingen-tijdperk gebruikten de mensen hennep om kleren en touw van te maken. Dus dan is de stap naar een geestverruimende variant, die het belang van de plant alleen maar vergroot,  niet zo enorm…

(advertenties)