(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

President Barack Obama heeft zich in een interview positief getoond over de recente legalisering van cannabis in de staat Colorado en de plannen van onder meer Washington (en Alaska) om recreatief blowen vrij te geven. “Een uitdaging”, noemt hij het experiment.

“Het is algemeen bekend dat het goed is vastgelegd door de pers dat ik als jongere zelf marihuana heb gerookt”, vertelt de president aan het tijdschrift The New Yorker. “Ik beschouw het als een slechte gewoonte, vergelijkbaar met sigaretten roken. Maar blowen is niet gevaarlijker dan alcohol.” Niet helemaal een regelrechte aanmoediging, maar toch andere taal dan er voorheen wel eens uit het Witte Huis viel op te tekenen.

Het recreatieve gebruik van wiet blijft strafbaar en illegaal onder de federale wet, maar dat betekent niet dat Obama tegen de legalisering van cannabis is. Al gebruikt hij er vooral sociaal-demografische argumenten voor. “Jongeren uit de middenklasse worden niet opgepakt voor blowen en kids uit de arme bevolkingslaag wel. Afrikaans-Amerikaanse en Latino jongeren zijn veel vaker arm, ze beschikken waarschijnlijk minder vaak over de mogelijkheden om harde straffen te voorkomen.”

Niet overschatten

Obama vindt dan ook mensen die cannabis gebruiken niet voor langere tijd in de gevangenis moeten worden gezet, zeker niet omdat “de mensen die de drugswetten schrijven waarschijnlijk zelf geblowd hebben”. Hij pleit echter voor een voorzichtige aanpak met betrekking tot legaliseren. “Voorstander die denken dat legalisering sociale problemen oplost zouden de zaak wel eens kunnen overschatten.”

Ethan Nadelmann, directeur van de Drug Policy Alliance, prees Obama’s woorden.”Het feit dat hij het woord ‘belangrijk’ gebruikt in relatie tot Colorado en Washington, geeft de beweging om een einde te maken aan het verbod op marihuana een flinke steun in de rug!”

 

 

(advertenties)