(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Snoepgoed, chocolade, gebakjes en snacks hebben met elkaar gemeen dat je er prima cannabis edibles van kunt maken. Aan de Spaanse Costa del Sol deed een kwartet Nederlanders dat met verve, om de handel vervolgens per postpakket naar dealers in heel Europa te versturen. Jammer genoeg is deze Nederlandse edibles- en witwasonderneming – die ook 3MMC, 2MMC, Etizolam en MDPHP leverde – ontmanteld door de politie. Levert wel beelden op waar je best een beetje vaderlandse trots bij zou kunnen voelen.

Operatie Juliana

De Nationale Politie en de Guardia Civil pakten eens goed uit bij de operatie aan de zonnige Spaanse kust. Als naam, een traditie bij de Spaanse knuppelaars, is er eentje met een vette knipoog naar ons land: Operación Juliana. Hartstikke dood al jaren onze oude koningin, maar blijkbaar nog aanwezig in het hoofd van de naamgever van deze politieactie.

Er werden onlangs liefst 7 huiszoekingen gedaan in woningen aan de Costa del Sol – in de plaatsen Fuengirola, Mijas, Estepona – en de Canarische Eilanden (Maspalomas). De buit volgens de politie: “12.000 zakjes gummies en snacks geïmpregneerd met THC, 281 vapes met vloeibare cannabis en 49 pakjes van verschillende gewichten met cocaïne erin.”

Altijd gezellig aan de keukentafel bij Nederlanders nietwaar…

‘Goed gepositioneerde Nederlanders’

Het begin van alle ellende voor onze landgenoten begint in België, waar een Nederlander werd gearresteerd met 700 gram verdovende middelen, met name synthetische cathinon, in de volksmond 3MMC. De kerel bleek te werken voor een Nederlands koppel in Spanje.

De Spaanse politie: “De leiders van de organisatie waren een Nederlands echtpaar, goed gepositioneerd aan de Costa del Sol, met een hoge levensstandaard, met talrijke eigendommen en bedrijven – waaronder een sportschool – op hun naam in de gebieden Fuengirola, Mijas en Estepona. Beiden, bijgestaan door twee luitenants van Nederlandse nationaliteit, coördineerden de transporten van allerlei soorten drugs.”

Hollands glorie aan de Costa del Sol

Een derde Nederlander liep door zijn talrijke ontmoetingen met het stel ook al gauw in het snotje. Mede omdat ook hij “een ‘bedrijf’ leek te hebben in het maken van verdovende middelen, onafhankelijk van de leiders”. De Spaanse autoriteiten doen nogal specifiek verslag van hoe deze Hollanders te werk gingen.

“De modus operandi van deze organisatie bestond uit het verkrijgen van snoep en snacks van verschillende plaatsen, zoals Nederland of rechtstreeks van fabrieken in de Levant, of zelfs uit China waar de naam anders was, die ze vervolgens vervuilden met cannabinoïden.” Hoezo ‘vervuilen’, dat noem je infuseren. Nou ja, verder lezen maar.

De Spaanse politie: “Om niet ontdekt te worden, gebruikten de leden van deze groep verschillende opslagruimtes en panden om de producten op te slaan. Daarnaast woonde de hoofdverdachte niet op één plek, maar huurde hij vakantiewoningen achter elkaar en wisselde hij regelmatig van voertuig.”

Psychotrope preparaten in rudimentair keukenlaboratorium

Maar wacht, de handleiding voor het opzetten van grootschalige, internationale drugshandel is nog niet af, de Nationale Politie gaat ook dieper in op het productieproces van de (o.a.) cannabis edibles.

“De onderzoekers ontdekten dat de organisatie twee opslagruimtes had in de stad Mijas. In een daarvan werden legale goederen zoals snacks, snoep of vapes – die geen verdovende middelen bevatten – opgeslagen. Later, na ze een voorzichtige tijd te hebben achtergelaten, haalden ze deze op en brachten ze naar een van de huizen die ze hadden gehuurd, waar ze een rudimentair keukenlaboratorium hadden ingericht waar ze de mengsels en psychotrope preparaten bereidden.

“Hier infuseerden ze ook de snoepjes, verwijderden ze de buitenste suikers en maakten ze de cannabispreparaten vloeibaar zodat ze geïmpregneerd werden of gebruikten ze spuitbussen om ze te impregneren.”

Aldus de behulpzame agent die dit allemaal hoogstpersoonlijk bij de YouTube-video over ‘Operatie Juliana’ heeft opgetikt, gracias man!

(advertentie)