(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het kabinet Rutte III is zijn eigen ‘War on Drugs’ begonnen. De weekendgebruiker van coke en pillen wordt nu verantwoordelijk gesteld voor het bestaan van grote drugssyndicaten. Politiebobo’s wapperen met kindertekeningen om de ‘levensgevaarlijke wietteelt’ te criminaliseren. Justitieminister Grapperhaus zegt zich te schamen voor Nederland. Maar hij zou zich beter kunnen schamen voor zijn beleid, aldus mr. Veldman.

Nederland doorvoerland

Het kabinet Rutte III is zijn eigen ‘War on Drugs’ begonnen en dit keer is de gebruiker de Kop van Jut. De weekendgebruiker van coke en pillen (en zelfs wiet) wordt verantwoordelijk gesteld voor het bestaan van grote drugssyndicaten. Justitieminister Grapperhaus beloofde op een internationale bijeenkomst van drugsbestrijders een eind te maken aan de status van Nederland als producent en doorvoerland van enorme partijen drugs.

Meer synthetische drugs

Het was een veelkoppig mediaoffensief van Justitie met als inzet harde maatregelen, meer politie en vooral strengere straffen. Hilbert Paulissen kwam als hoofd van de landelijke recherche op tv opdraven met de onheilstijding dat Nederland ‘s werelds grootste producent is van synthetische drugs. Het hoofd van de Nationale Politie Akerboom wist te melden dat het allemaal de schuld is van de weekendgebruiker van coke en pillen, de yogaminnende bankklerk die in het weekend een lijntje scoort en zo de Mocro-mafffia en andere misdaadsyndicaten van klandizie voorziet.

Unit Synthetische Drugs faalt in twintigjarige klopjacht

Zelden zag men in z’n korte tijd zoveel onwaarheden, manipulaties en klinkklare onzin voorbijtrekken. Paulissen vergat te zeggen dat het inmiddels twintig jaar geleden is dat de Unit Synthetische Drugs werd opgericht juist om de productie van ecstasy – met het epicentrum in Brabant – te bestrijden. Na een geldverslindende jarenlange klopjacht op ecstasy-producenten kunnen we gezamenlijk vaststellen dat twintig jaar intensieve opsporing niet mochten leiden tot minder pillenlaboratoria. Integendeel, de productie lijkt eerder in omvang te zijn toegenomen. Hoe meer politie erop wordt losgelaten, des te meer pillen.

Hogere straffen, hogere prijzen

Al decennia is bewezen dat hoge straffen juist leiden tot een grotere winst en hogere prijzen. De markt wordt veel lucratiever bij strengere straffen. Hoe harder het beleid, des te groter de markt. Dit is vele malen wetenschappelijk bewezen. Professor Ruter doceerde dit al aan de Universiteit van Amsterdam in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Maar de padvinders die het nu voor het zeggen hebben bij Justitie geloven liever in hun eigen sprookjes. Hier hebben de ‘zwaardere straffen-fetisjisten’ het  voor het zeggen.

Onder meer in een uitzinding van Nieuwsuur werd de Nederlandse war on drugs weer flink opgestookt (klik op bovenstaand fragment om via de NOS-site dit stukje propaganda terug te kijken)…

Weekendgebruikers veroorzakers van alle drugscriminaliteit

Met opmerkelijk enthousiasme stelde politiechef Akerboom weekendgebruikers van drugs verantwoordelijk voor liquidaties en de invoer van cocaïne. Dit argument is potsierlijk en verbijsterend.

‘Cocaïne-yogi’s’ krijgen de schuld

Akerboom presenteerde een nieuwe term. Weekendgebruikers werden door hem ‘cocaïne-yogis’ genoemd. Ongetwijfeld een term waar de politietop met hulp van duurbetaalde pr-agenten na maanden brainstormen op is gekomen. Het gaat om jongeren die door de week heel gezond leven, hard werken, verse vruchtensapjes drinken, aan yoga doen en veel sporten. In de weekenden zouden deze jongeren zich te buiten gaan aan coke en pillen. Elke drugsgebruiker houdt ‘een keiharde wereld van extreem geweld’ in stand, aldus Akerboom.

Gekker kan het niet worden. Vergeten wordt dat de overheid al bijna 45 jaar criminele organisaties in het zadel helpt door de achterdeur niet te regelen

In de oververhitte breinen van onze nationale drugsbestrijders is een nieuwe vijand ontstaan. Waar deze bewering op berust werd wijselijk verzwegen. De beschuldigingen zijn even onzinnig als de bewering dat drugsgebruik door yoga in de hand wordt gewerkt.

Vergismoord door gedoogbeleid?

De meest recente ‘vergismoord’ is volgens de politie eveneens te wijten aan het gedoogbeleid. De directeur van de Taskforce hennepbestrijding Brabant Oost-Zeeland beweert zelfs dat liquidaties worden veroorzaakt omdat Amsterdam geen wietpas heeft ingevoerd.

Gekker kan het niet worden.

Vergeten wordt dat de overheid al bijna 45 jaar criminele organisaties in het zadel helpt door de achterdeur niet te regelen.

Politie blundert vaak

De onzin die tijdens het internationale congres de wereld in werd geslingerd, is te herleiden naar een niet aflatende zucht naar meer personeel en meer geld. De politie zou er beter aan doen hun mensen eens een goede opleiding te geven. Je kunt wel weer een paar duizend geüniformeerde dienders aannemen maar daar los je nog geen misdrijven mee op. Als ik zie welke blunders de politie keer op keer maakt waardoor velen de dans ontspringen dan vrees ik het ergste. Incapabel personeel is een belangrijke reden dat er zo weinig misdrijven worden opgelost.

Veel controles, nog meer drugs tijdens festival

In Brabant is vorig jaar het rioolwater van het Decibel Outdoor festival gemeten. Er zou vier kilo harddrugs zijn gebruikt. Het betrof ook nog een zero tolerence festival waar drugs ten strengste verboden waren, inclusief wiet en hasj. De politie handhaafde streng. Een beter bewijs dat zo’n verbod niets uithaalt en inspanningen van de politie volstrekt nutteloos zijn, is met deze bevinding geleverd.

De scheiding tussen soft- en harddrugs, één van de pijlers van het gedoogbeleid ter bescherming van de volksgezondheid, lijkt door de nieuwe scherpslijpers bij het grof vuil te worden gezet

Nederland is de weg volledig kwijt. Er wordt gesuggereerd dat we nu in een nieuwe ontwikkeling zitten. En dat in het verleden de zaak niet zo uit de hand liep. Ook dat is volstrekte onzin. Twaalf jaar geleden stond ik een verdachte bij die was betrokken bij de invoer van bijna 5.000 kilo cocaïne in de Antwerpse haven. Dergelijke partijen zijn echt niet van de laatste tijd, zoals politie en de justitietop suggereren.

Regulering achterdeur gaat mis

Deze uitspraken staan niet op zichzelf. Aan de vooravond van het experiment regulering van de achterdeur waar maximaal tien gemeentes aan zullen deelnemen wordt het onderscheid soft- en harddrugs volledig geschrapt. Coffeeshops en ecstasy-laboratoria worden in één adem genoemd. Coffeeshops moeten de criminaliteit worden ingeschopt, zo lijkt het. Dat lijkt de verborgen agenda van Rutte III.

Scheiding hard- en softdrugs voorbij?

De scheiding tussen soft- en harddrugs, één van de pijlers van het gedoogbeleid ter bescherming van de volksgezondheid, lijkt door de nieuwe scherpslijpers bij het grof vuil te worden gezet.

Hoe moet het experiment voor regulering van de achterdeur worden geplaatst in deze tendentieuze heksenjacht op weekendgebruikers?

Het experiment zal naar ik stellig verwacht volledig mislukken. Al was het maar omdat in de adviescommissie niemand zit die verstand heeft van de cannabisteelt en -consumptie. In de commissie zit een voedingsdeskundige, een voormalig burgemeester uit Enschede, enkele mensen uit de verslavingszorg, een voormalig procureur generaal thans bestuursvoorzitter van een ziekenhuis, een specialist van de Wet Bibob en een strafrechtjurist.

Oeverloze procedures

Deze mensen hebben geen flauw benul waarover ze moeten adviseren. Naar verwachting leidt het experiment tot oeverloze procedures waarin coffeeshophouders zich op het gelijkheidsbeginsel beroepen. We gaan het zien.

[openingsfoto minister Grapperhaus: Rijksoverheid, pil-foto:  Evgeniya Porechenskaya/Shutterstock]
(advertentie)